Carbon Tracker: Απώλειες 596 εκατ. ευρώ φέτος για τη ΔΕΗ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

24 Οκτωβρίου 2019
05:26

Σύμφωνα με έκθεση του think tank, οικονομικά ασύμφορο είναι το 84% της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής και το 76% παραγωγής ρεύματος με λιθάνθρακα στην Ευρώπη. Ασύμφοροι είναι τέσσερις στους πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στην Ευρώπη και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας  θα μπορούσαν να χάσουν 6,6 δισ. ευρώ μόνο για το 2019, με τις απώλειες για τη ΔΕΗ να υπολογίζονται στα 596 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Έκθεση του thin tank Carbon Tracker με έδρα το Λονδίνο.   
Σε ποσοστά, ασύμφορο είναι το 84% της λιγνιτικής παραγωγής και το 76% της παραγωγής λιθάνθρακα στην Ευρώπη με τις ζημιές για το 2019 να υπολογίζονται σε 3,54 δισ. ευρώ και 3,030 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Το Carbon Tracker  προειδοποιεί τους επενδυτές και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να προετοιμαστούν για την πλήρη κατάργηση του άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το 2030, διότι χωρίς μεγάλες επιδοτήσεις, ο κλάδος δεν θα επιβιώσει από το συνεχή ανταγωνισμό των απε με χαμηλότερο κόστος και προσωρινά το φθηνό φυσικό αέριο.

Η ΔΕΗ στις 3 εταιρείες με τις μεγαλύτερες απώλειες

Η ΔΕΗ σύμφωνα με την έκθεση συγκαταλέγεται μαζί με την γερμανική RWE  και την τσέχικη ΕPH  στις εταιρίες με τις μεγαλύτερες απώλειες.
Για τη ΔΕΗ οι ζημιές το 2019 υπολογίζονται σε 596 εκατ. ευρώ, για την EPH σε  613 εκατ. ευρώ και για την RWE σε 975 εκατ. ευρώ.
Συνολικά οι μονάδες παραγωγής λιγνίτη και λιθάνθρακα στη Γερμανία θα μπορούσαν να χάσουν 1,9 δισ. ευρώ, ωστόσο η χώρα έχει προγραμματίσει με ορίζοντα το 2038 την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, επισημαίνει η Εκθεση, η οποία παροτρύνει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην πλήρη απανθρακοποίηση μέσα σε μια δεκαετία.
Η Ισπανία και Τσέχικη Δημοκρατία, που δεν έχουν ορίσει ημερομηνία σταδιακής κατάργησης της παραγωγής από άνθρακα θα επιβαρυνθούν με ζημιές ύψους 922 εκατ. ευρώ και 899 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει προθεσμία το 2025 θα ζημιωθεί με 732 εκατ. ευρώ.

Κατά της αποζημίωσης για την απόσυρση μονάδων

Τις μεγαλύτερες απώλειες αντιμετωπίζει η γερμανική RWE,  με ζημιές που μπορούν να φτάσουν στα 975 εκατ. ευρώ δηλαδή το 6% της κεφαλαιοποίησής της.
Κερδοφόρα, σύμφωνα με την Εκθεση, παραμένουν εργοστάσια της Πολωνίας που λαμβάνουν σχετικά υψηλές επιδοτήσεις, αποτελεσματικές μονάδες στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες και μονάδες στην Ιταλία, την Τσεχία και τη Σλοβενία που επωφελούνται από τις υψηλές τιμές χονδρικής.
Η Εκθεση τάσσεται κατά της αποζημίωσης των επιχειρήσεων για την σταδιακή απόσυρση μονάδων τους και εκφράζει άμεσα την διαφωνία της με το αίτημα της RWE για αποζημίωση ύψους 19 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει σταθμούς παραγωγής συνολικής ισχύος 16 GW έως το 2038, υποστηρίζοντας ότι οι μονάδες αυτές είναι «άνευ αξίας χωρίς δραματική αλλαγή στο ενεργειακό συγκρότημα».

Πιθανές νομικές ενέργειες κατά της υλοποίησης έργων στον τομέα του άνθρακα

Η Εκθεση προειδοποιεί ότι οι μέτοχοι θα μπορούσαν να προβούν σε νομικές ενέργειες, έαν οι κυβερνήσεις ασκήσουν πίεση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για την υλοποίηση αντιοικονομικών έργων στον τομέα του άνθρακα, αναφέροντας την περίπτωση της Πολωνίας όπου το δικαστήριο εμπόδισε την κατασκευή του σταθμού Ostroleka, επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με το σκεπτικό ότι προκαλεί αδικαιολόγητο οικονομικό κίνδυνο για τους μετόχους.
Το Carbon Tracker προτείνει τα κράτη να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για την κατασκευή  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν το δάνειο από τις πωλήσεις ισχύος.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλάβουν το τοπικό εργατικό δυναμικό για την κατασκευή ΑΠΕ και να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος των κερδών για την στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Το Carbon Tracker είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που επιδιώκει να προωθήσει μια ασφαλή για το κλίμα παγκόσμια αγορά ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

8 σχόλια

  • Βγαίνεις απ το Κιότο, σταματάς να πληρώνεις νταβατζήδες και από την επόμενη μέρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

    • Σωστος να ντουμσνιουζουμε με λιγνιτη ολη την περιοχη,και να μαυριζουν τα πνευμονια μας επειδη ετσι συμφερει τους δεητζηδες!!!! Να γινει δημοψηφισμα και να γελασει το παρδαλο κατσικι με το αποτελεσμα,ακομη και στον νομο κζανης οι περισσοτεροι κατα του λιγνιτη ειναι!!!

      • ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΥΤΑ. Ο ΛΑΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΟΨΙΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΣΤ`ΑΥΤΙΑ.

  • Δεν είναι απώλειες. Φόροι στο δικαίωμα ζωής είναι.

    Μας είπαν ποτέ πόσα ήταν τα “κέρδη” των μονάδων φυσικού αερίου όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχουν; Ποιος τις πλήρωνε για να κάθονται αραχτές; Ε, τώρα θα κάθονται οι λιγνιτικές!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.