∆ιέξοδο σε παρθένες αγορές της Ασίας και νέα καινοτόµα προϊόντα όπως το αποξηραµένο ροδάκινο, αναζητά ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Βοκερίας 551 από την περιοχή του Αµυνταίου Φλώρινας, προκειµένου να διευκολύνει και να δώσει υπεραξία στην παραγωγή των µελών του.

Έχοντας δανειστεί το όνοµά του από τη µυθική πόλη Βοκερία, που κατά παράδοση βρίσκεται στο βυθό της λίµνης Βεγορίτιδας, και το υψόµετρο (σ. σ. 551) του οικισµού Μανιάκι, όπου είναι η έδρα του, ο δραστήριος συνεταιρισµός σε µόλις 5 χρόνια από την ίδρυσή του έχει καθετοποιήσει τη λειτουργία του και χρόνο µε το χρόνο αυξάνει τις αποδόσεις και οικονοµικές του επιδόσεις, µε µηδενικό δανεισµό.

«Στο συνεταιρισµό, που σήµερα αριθµεί 30, καλλιεργούµε 1.800 στρέµµατα, µε το 75% να είναι ροδάκινα, το 20% κεράσια και το 5% µήλα,» εξηγεί στην Agrenda ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Βοκερίας 551, Σάββας Κουρπαρασίδης.

Τον τελευταίο χρόνο η οργάνωση, εφαρµόζοντας ειδικό πρόγραµµα καλλιεργητικής φροντίδας αύξησε τις αποδόσεις από 15% σε 30% και αποφάσισε να επεκταθεί και στην τυποποίηση και εµπορία µέρους της παραγωγής, κάτω από το δικό της brand name. Η διακίνηση αφορά στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία, ενώ στόχος είναι η επέκταση σε νέες παρθένες αγορές για το ελληνικό ροδάκινο, όπως η Ινδία.

Προκειµένου να αξιοποιήσει τα ροδάκινα που υπερωρίµαζουν πριν φτάσουν στην αγορά, ο συνεταιρισµός εφαρµόζει τεµαχισµό και αφυδάτωση, δηµιουργώντας ένα καινοτόµο φυσικό σνακ.

«Μετά από ένα χρόνο δοκιµών, το σνακ από λευκόσαρκη ποικιλία είναι πια εµπορικά διαθέσιµο, µε ανάλογα σχέδια να υπάρχουν για κεράσια και µήλα», τονίζει ο κ. Κουρπαρασίδης.

Στα άµεσα πλάνα είναι η επέκταση του συσκευαστηρίου και η αγορά ψυκτικών θαλάµων, µέσα από επένδυση 500.000 ευρώ που έχει κατατεθεί στο ΠΑΑ και αναμένει έγκριση.

 

agronews.gr/