Δύο οι κατηγορίες εργαζομένων που “βλέπουν” έξοδο από την ΔΕΗ: Τι προβλέπεται για τους 50άρηδες, και τι για τους 55 και άνω

1 Νοεμβρίου 2019
07:52

Καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από την ίδια την επιχείρηση μέχρι και την συνταξιοδότηση τους, προβλέπει για τους 55άρηδες και πάνω, το “μοντέλο ΟΤΕ” που περιέγραψε χθες ο Κ.Χατζηδάκης για τις εθελουσίες στην ΔΕΗ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι απέχουν έως και 5 χρόνια από την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η ΔΕΗ θα δεσμεύεται ότι εκτός από το μπόνους αποχώρησης, θα τους πληρώνει εκείνη το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Είναι η ίδια ακριβώς πρακτική που εφάρμοσε με επιτυχία ο ΟΤΕ, όχι μόνο την περίοδο 2012-2014, αλλά και πρόσφατα, δηλαδή να καταβάλει ως κίνητρο στους αποχωρούντες το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών, μέχρι εκείνοι να συνταξιοδοτηθούν.

Εχοντας κάνει κάποιους βασικούς υπολογισμούς, η ΔΕΗ έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η πληρωμή των εισφορών για όσους απέχουν μια 5ετία από την σύνταξη, αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση, και το κόστος μάλιστα μπορεί να αποσβεστεί εντός διετίας, όπως είπε ο υπουργός. Συνολικά, ο σχεδιασμός προβλέπει τρεις κατηγορίες αποχωρήσεων :

  • Εκείνους που ούτως ή άλλως πρόκειται να αποχωρήσουν τα επόμενα χρόνια λόγω συνταξιοδότησης. Μόνο φέτος ο αριθμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1.000 άτομα.
  • Τους 50άρηδες. Αυτοί θα μετακινηθούν είτε σε θυγατρικές για να καλύψουν ανάγκες, είτε σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Τεχνίτης για παράδειγμα από το εργοστάσιο του Αμυνταίου που θα κλείσει μέσα στο 2020, θα μπορεί να μετακινηθεί στο Δήμο, στην Περιφέρεια ή σε άλλο φορέα της ευρύτερης περιοχής.
  • Τους 55 ετών και άνω, δηλαδή όσους απέχουν ως 5 χρόνια από την σύνταξη. Εκτός από ένα λελογισμένο μπόνους αποχώρησης, θα πάρουν ως κίνητρο, και την καταβολή από την ΔΕΗ των εισφορών τους μέχρι την θεμελίωση συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, όπως ακριβώς είχε κάνει ο ΟΤΕ.

 Το κλειδί στα αλεπάλληλα και πετυχημένα προγράμματα εθελουσίας του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, της περιόδου 2012-2014, ήταν ότι δεσμεύθηκε να καταβάλει απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία, τις εκτιμώμενες συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για την αυτασφάλιση των εργαζομένων.

Κάπως έτσι, μόνο το 2012 αποχώρησαν από τον ΟΤΕ πάνω από 1.500 άτομα, στα οποία προστέθηκαν επιπλέον 1.827 το 2013, ήτοι το 21% του συνολικού του προσωπικού, εκείνη την εποχή.

Τα ακριβή κόστη για την ΔΕΗ, εξαρτώνται από τον αριθμό που θα αφορά η εθελούσια. Τα δεδομένα αυτά, μαζί με την νέα φιλοσοφία που θα διέπει όλο τον όμιλο, (Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και απελευθέρωση αμοιβών και για τον ΔΕΔΔΗΕ – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ) πρόκειται να θέσει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι προς το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, ο υπ. ΠΕΝ Κ.Χατζηδάκης κατά την μεταξύ τους συνάντηση. Είναι προφανές ότι για να περπατήσει, και χωρίς παρατράγουδα, ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ χρειάζεται την στήριξη του συνδικάτου.

Οι εθελούσιες έξοδοι είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη σχετίζεται με τη νεα πολιτική προσέλκυσης στελεχών, και τις προσλήψεις που θα γίνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή με άρση της μονιμότητας, και προφανώς θα είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό απ’ ότι οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις.

Θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με παρόμοια κριτήρια σαν αυτά του ανωτάτου συμβουλίου (επίπεδο εκπαίδευσης, πιστοποιημένες γνώσεις, οικογενειακή κατάσταση, κλπ), βάσει των οποίων και θα βγαίνει η τελική μοριοδότηση. Το ΑΣΕΠ θα ελέγχει τους πίνακες κατάταξης όταν αυτοί θα ανακοινώνονται, ωστόσο μέχρι εκείνη την στιγμή την διαδικασία θα την τρέχει η ΔΕΗ για να κερδίσει χρόνο. Ειδική Επιτροπή Αμοιβών και Προσλήψεων θα εισηγείται τις προσλήψεις, και το Δ.Σ. θα της εγκρίνει.

energypress.gr

16 σχόλια

  • Εξοργιστικές και προκλητικές ρυθμίσεις για το κηφηναριό των ΠΑΣΟΚΟΝΔΣΥΡΙΖΑ που μπήκαν με βύσμα και τώρα θα βγουν συνταξιούχοι στα 50 με παχυλότατες αμοιβές και συντάξεις. Φτύνουν στα μούτρα όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δουλεύουν 40 χρόνια και θα πάρουν σύνταξη το 1/10 των ΔΕΗΤΖΗΔΩΝ.
    Μόνο φωτιά και μπουρλότο.

    • Δεν κατάλαβες καλά δεν θα βγουν στην σύνταξη , αλλά θα απολυθούν , απλά θα τους πληρώσουν κάποιους μισθούς και τα ασφάλιστρα

      • Να μου πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι να βγω στη σύνταξη και να μου δώσει ένα πακέτο για να φύγω; Τέτοια απόλυση θέλω και γω!!!

    • Ήθελα να ξέρω με τι ασχολείστε. Πως βγάζετε δηλαδή το ψωμί σας. Ήθελα επίσης να σας ακούσω όταν έχετε διακοπή ρεύματος τι λέτε. Γιατί μια πάρτη κηφηνες όπως λέτε είναι έξω στον ήλιο στη βροχή στο χιόνι μέρα νύχτα . Είμαι σίγουρος ότι αν μας ακολουησεις μια μέρα στη δουλειά θα κάνεις επέμβαση να αφαιρέσεις τη χολή σου γιατί υπερχιλισε

  • ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ,ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ “ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ” ΠΟΥ ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ (ΚΑΙ ΚΑΛΑ) ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΒΥΣΜΑ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ,Η “ΜΑΜΑ” ΤΟΥΣ Η ΔΕΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΚΟΣΤΗ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ …

  • Καποιοι σχολιαστες(τις δεκαρας)δεν ξερουν μαλλον τι ποσα πηραν οσοι αποχωρησαν απο τον οτε,τραπεζες κτλ μιλαμε για 100.000 και ανω!και αν το ψαξουν λιγο θα δουν οτι ακομα και τωρα παιζουν αυτα τα ποσα.
    Μην αρχισετε τωρα το παραμυθι “η χρεοκοπημενη δεη” γιατι δεν τα πιστευει κανεις!
    Οσο για το αν τα αξιζουν τα λεφτα της εθελουσιας η δεητζηδες.
    Ω ναι τα αξιζουν!
    Ξερεις καποιος απο εσας τους πανεξυπνους τι κρατησεις εχει ολα αυτα τα χρονια ενας δεητζης;τι εφορια πληρωνε κτλ;
    Προφανως δεν τα ξερετε!
    Ξερετε τι σημαινουν υπερβαρεα;
    Προφανως και οχι!
    Eχετε υποψην σας οτι με υπερβαρεα σε οποιοδηποτε κρατος ειναι διαφορετικη και η συνταξη αποτι πχ η συνταξη ενος σερβιτορου;(απλο παραδειγμα)
    Προφανως και οχι!
    Οποτε για μαζεψτε λιγο τα μυαλα σας!
    Μονο αερολογιες εισαστε και σταζετε πικρα.
    Ελεος!

    • ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ,Ω ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΙΛΗΣΕ ΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΞΥΝΕΙ,Ω ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Η ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΑΖΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΙΟ ΜΙΣΗΤΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ,ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΣΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝΙΑ ΑΕΡΙΤΖΗΔΩΝ ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΣΤΕ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ …

    • Μη φας θα σφαξουμε αεροπλανο….που θες και 100000…..Οσο για τις κρατησεις που λες το ανεκδοτο παλιωσε δε φτουραει…..ας εδιναν και μενα 5000 μισθο και ας με κανανε 10000 κρατησεις…..Η μασα και η κουταλα τελος παρτο χαμπαρι…..Ωρα για δουλεια….Αντε γεια

      • Οι αερολογιες σας και η χολη που ξερνατε δεν με ενοχλουν καθολου.
        Τοσα ξερετε,τοσα λετε.
        Η πικρα που δεν μπορεσατε να μπειτε στην Δεη ειναι ολοφανερη.
        ΞΥΔΙ!
        Ανωνυμε τρωγε μας στην μαπα και περαστικα σου αγαπητε!Ασχολησου ομως και με κατι αλλο περαν του να σχολιαζεις πικροχολα χρησημοποιοντας το ρευματακι που παραγουμε εμεις οι αχρηστοι!
        Οσο για εσενα Καληνυχτα,εισαι μεγας παντογνωστης!
        Γιαυτο και θα πας πολυ μπροστα!
        Αιντε αιντε κουκουρουκου καποιοι καποιοι!

        • Άκου αγραμματε οσφυοκαμπτη δεητζακο… Από τα γραφόμενα σου καταλαβαίνει κανεις πόσο ζορίζεσαι…. ΜΕ τα σάλια και τους τεμεναδες έμαθες να πορεύεσαι στη ζωή σου… Ή μλον να σερνεσαι…Αλλα πίστεψε το φίλε δεν είμαστε όλοι το ίδιο… Κάποιοι δουλέψαμε και προκοψαμε σε αυτή την παλιοζωη.. Αντε γειά ξανα

          • Τι να πει κανεις για το πανεξυπνο τσακαλι,δουλευταρα που τον ενοχλουν οι δεητζηδες
            Α ναι ξεχασα….
            ΞΥΡΙ ΡΕ!
            Ξερεις εσυ αν ειμαι μονο εργαζομενος στην δεη;
            Ξερεις αν εχω καποια αλλη δουλεια εκτος δεη;
            Ασε μας ρε!
            Εχω φαι τεφρα επι σχεδον 30 χρονια για να εχεις εσυ ρευμα να πουλας μαγκια,δεν θα δικαιολογηθω για τιποτα σε ενα αμυαλο ον που το παιζει πανεξυπνος στο ιντερνετ.
            Σου κουναω το μαντιλι και αποχωρω.δεν αξιζεις παραπερα την προσοχη μου.Βαρεθηκα τις αερολογιες σου.
            Αντε Γεια!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.