Ο Δήμαρχος Σερβίων Χ. Ελευθερίου για την επίσκεψη του Δημαρχου της πόλης Ντέβελι Μεχμέτ Τσαμούρ, από Καισάρεια της Τουρκίας

1 Νοεμβρίου 2019
11:21

Ο Δήμος μας και εγώ προσωπικά θα έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε μετά από αίτημά του να μας επισκεφθεί, τον Δήμαρχο της πόλης Ντέβελι κ. Μεχμέτ Τσαμούρ, από Καισάρεια της Τουρκίας.

Στο Ντέβελι και γύρω από την παλιά συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου, υπήρχαν πολλά ελληνόφωνα χωριά, ανάμεσά τους και το Τσαχούρι, που στη νέα ελληνική σημαίνει «Βαθύλακκος».

Από αυτόν τον μακρινό τόπο της Καισάρειας ήρθαν οι πρόγονοι των σημερινών συνδημοτών μας και φτιάξανε τον δικό μας Βαθύλακκο.

Έλληνες από την Καππαδοκία που βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά του πολέμου του 1922 και αντίστοιχα Τούρκοι που έφυγαν από τον δικό τους τόπο στην Ελλάδα και πήγαν εκεί, εξαναγκασμένοι από την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Άνθρωποι με την απελπισία στο βλέμμα να αφήνουν σπίτια, περιουσίες, φίλους, προγόνους, για να πορευθούν σε μια νέα άγνωστη και δύσκολη ζωή, με μόνο εφόδιο τις αναμνήσεις τους και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτοί οι άνθρωποι χαίρουν του σεβασμού μας, τους χρωστάμε μία συγνώμη για λογαριασμό της ιστορίας και μία υπόσχεση να βοηθούμε και να στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε κατατρεγμένο, σε κάθε άνθρωπο που θα βρεθεί στην ίδια θέση.

Έχω την πεποίθηση ότι εμείς, οι πολίτες του Δήμου Σερβίων, επιλέξαμε πολιτικές ανοιχτής κοινωνίας με μέτρο της τον Άνθρωπο, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Η επίσκεψη του Τούρκου Δημάρχου από τον τόπο των παππούδων μας το Ντέβελι της Καισάρειας είναι μία σημαντική ευκαιρία για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και την ιστορία, ένας φόρος τιμής στους δικούς μας πρόσφυγες από την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Ιωνία και στον αγώνα τους για επιβίωση, αλλά και μέσω αυτού, φόρος τιμής στον Ανώνυμο πρόσφυγα.

Σήμερα στεκόμαστε μπροστά σε μία νέα πρόκληση, καθώς η πατρίδα μας βρίσκεται στη δίνη μίας παγκόσμιας μετακίνησης πληθυσμών. Άνθρωποι, που διωγμένοι από τη μοίρα αναζητούν νέες φιλόξενες πατρίδες, φίλους και συμπολίτες, μία νέα ζωή.

Έχουμε ήδη πληροφορηθεί ότι σε τοπικό ξενοδοχείο του Δήμου μας θα εγκατασταθούν προσεχώς οικογένειες προσφύγων-μεταναστών. Συχνά μια τέτοια ενημέρωση προκαλεί επιφυλακτικότητα και προβληματισμό. Ορισμένοι δείχνουν δισταγμό απέναντι στο άγνωστο, στο ασυνήθιστο, στο ξένο. Ωστόσο έχω την πίστη ότι ο πολύπαθος και σοφός λαός του τόπου μας, που έχει και αυτός εμπειρίες ξεριζωμών, καταστροφών, εχθρικών επιδρομών, θανάτων και δυστυχίας, στα πρόσωπα των νεοφερμένων δε βλέπει τον ξένο και τον εχθρό, αλλά αναγνωρίζει τον ταλαιπωρημένο συνάνθρωπο, τη χαροκαμένη μάνα, το ορφανό παιδί, τον πεινασμένο έφηβο. Με συμπόνοια κι ενδιαφέρον. Με διάθεση για βοήθεια σ’ αυτούς που υποφέρουν.

Οι επισκέπτες μας με τα πονεμένα κι ανήσυχα βλέμματα είναι καλοδεχούμενοι για όσο χρόνο χρειαστεί να μείνουν στην πατρίδα μας.

Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η μόνη θεραπεία για την ανθρώπινη δυστυχία που προκαλεί ο πόλεμος, η φτώχεια και η πείνα, είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

11 σχόλια

  • Συγκινητικό,ανθρώπινο και ευαίσθητο το κείμενο.Συγχαρητήρια στο δήμαρχο για τον τρόπο που σκέφτεται.

  • Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η μόνη θεραπεία για την ανθρώπινη δυστυχία που προκαλεί ο πόλεμος, η φτώχεια και η πείνα, είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

    • Ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Στρατηγός ε.α, Επίτιμος Α/ΓΕΣ, μιλά για την βόμβα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. 2-11-19.

  • Στο θέμα της επίσκεψης του Τούρκου δημάρχου από την Καισάρεια, από όπου κατάγονται οι μισοί κάτοικοι του Βαθυλάκου, άλλος κανόνισε την επίσκεψη. Τι θα έκανε δηλαδή, θα αρνούνταν;
    Όσο για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με δηλώσεις του στο δημοτικού συμβούλιο τον ενημέρωσαν την τελευταία στιγμή, 3 ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Τόσο πολύ τον υπολογίζουν.
    Ο δήμαρχος πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες και αυτός να ορίζει την ατζέντα και όχι να έρχεται ουρά στα γεγονότα.

  • ΠΑΙΔΙΑ ΕΑΝ ΕΡΘΟΥΝ 5Ο ΕΜΙΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΝΕΡΑΙΔΑ ΟΠΟΥ ΜΕ 200.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
    ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

  • Η ΤΟΣΟ ΑΣΥΔΟΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΚΤΕΣ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ (ΠΟΛΥΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ) ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Ή ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΑ ΠΑΓΩΣΕΙ, ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΕΙΣΡΟΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ 2015.ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΩΝ» ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΑ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΑΝΤΟΙΟΤΡΟΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΕΣΟ….

    • 5.500 στρεμματα γης κατι νησακια εχει αγορασει εμιρης στο ιονιο πελαγος, οι μαρινες της μυτιληνης εχουν πωληθει σε τουρκικη εταιρεια και ο αδωνις γεωργιαδης επαιρεται για αυτο
      προφανως η εισβολη ΠΛΟΥΣΙΩΝ ξενων δεν μας ενδιαφερει
      το προβλημα ειναι οι φτωχοι

      • Ποτέ στην Ιστορία δεν ξανάγινε τέτοιο πράγμα !
        η είσοδος μεταναστευτικών ρευμάτων είναι παγκόσμια ελεγχόμενη. Με την πρόσκληση, την έγκριση και την επιλογή της φιλοξενούσας χώρας.
        Η περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να είναι η πρώτη και μόνη τους τελευταίους αιώνες.
        Και σε αριθμούς που, έτσι κι αλλιώς, δεν τους αντέχει. Και από περίεργα κυκλώματα λαθρο-διακινητών, κι από ΜΚΟ που κανείς δεν γνωρίζει από που καθοδηγούνται, πως χρηματοδοτούνται και τι επιδιώκουν.
        Παραβιάζουν ανοικτά και κατάφωρα το Δίκαιο, Εθνικό και Διεθνές, ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα!
        Το λαθρομεταναστευτικό είναι σήμερα το κρισιμότερο εθνικό, κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωσή μας ως έθνος και ως κράτος και ως οργανωμένη κοινωνία. Tείνει να αναδείξει το ελληνικό κράτος ως διαλυμένο κράτος.

        • ΠΟΙΟΥς ΑΡΙΘΜΟΥς ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ;
          ΕΧΕΙΣ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΣΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Η ΙΟΡΔΑΝΙΑ, Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, Ο ΛΙΒΑΝΟΣ;
          ΕΧΕΙΣ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΣΟΥς ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ;
          ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ ΤΣΟ ΦΤΩΧΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.