Αναζητώντας μια νέα σχεδιαστική ταυτότητα για τη σεζόν 2019-2020 του ΔηΠεΘέατρου Κοζάνης – Τι αναφέρει ο γραφίστας Γιάννης Καρλόπουλος

2 Νοεμβρίου 2019
14:15

ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΙΑ (περίπτωση β’)

Τζακ: Πως μπόρεσες να το κάνεις αυτό για μένα; Εγώ είμαι ένα τίποτα για σένα!
Ρόζα: Όλοι οι άνθρωποι είναι ένα τίποτα ως την ώρα που θα τους αγαπήσεις.

– Τενεσί Ουίλιαμς, Τριαντάφυλλο στο στήθος

Στα τέλη Μαΐου με συνάντησε ο Lefteris Giovanidis αναζητώντας μια νέα σχεδιαστική ταυτότητα για τη σεζόν 2019-2020 του ΔηΠεΘέατρου Κοζάνης (στο οποίο τυπικά παραμένει καλ/κός δντης). Συμπτωματικά, κατάγομαι από ένα χωριό (Χρώμιο) της περιοχής. Δέχτηκα καθαρά ιντριγκαδόρικα. Όπως ένας μαθηματικός ή ένας λύτης σταυρολέξων νιώθει έξαψη αντιμέτωπος με μεγάλο βαθμό δυσκολίας προβλημάτων, έτσι και εγώ θέλησα να δημιουργήσω κάποιες οπτικές αποδείξεις μέσα από μια σχεδιαστική συλλογιστική (concept).

Στην Κοζάνη υπάρχει μπριο και μια αλέγκρα διαθέση, σκαμπρόζικη, σκωπτική, χλευαστική και σατυρική συμπεριφορά με κορυφαία στιγμή την Αποκριά με τους Φανούς και τα «κασ’μέρια» (χασομέρια θα λέγαμε τρόπον τινά) από τους κασμιρ’τζήδες. Από τα πιο γνήσια πανελλαδικά τα λαϊκά, λαογραφικά και πολιτισμικά αυτά δρώμενα λειτουργούν ως κοινωνικά «σχόλια» που διατηρούνται με μεγάλο ενθουσιασμό και συνδέει τις εποχές με μια αυτοσχέδια θεατρικότητα στο σκηνικό περιβάλλον της πόλης. Αναρτούν πάλι γύρω από τη φωτιά/φανό και «πανό» ζωγραφισμένα στο χέρι με έμμετρα σχόλια και σκίτσα/σχέδια καταπληκτικά «άτσαλα».

Είχα περισώσει μερικά τέτοια χαρτόνια και φωτογράφιες πριν χρόνια χάρη σε έναν άλλο Λευτέρη (ο ενθουσιώδης δάσκαλος Σιαμπανόπουλος) φέρνωντας με σε επαφή με έναν πραγματικό λαϊκό καλλιτέχνη –(έχω φάει τον τόπο και δεν βρήκα το βιβλιαράκι που εξέδωσε να γράψω το όνομά του). Από μια δική του χειρόγραφη «πικέτα» έγραψα τους τίτλους και ο Vassilis P. Georgiou έφτιαξε με τρελό κέφι τα σκίτσα.

Κάπως έτσι φανταστήκαμε το λοιπόν τις αφίσες και το πρόγραμμα. Ο Λευτέρης ήταν σύμφωνος και ενθουσιώδης από τα πρώτα προσχέδια. Ήθελε αρχές Οκτώβρη να το παρουσιάσει συνολικά. Ο νεοεκλεγής (που ήταν πρώην) δήμαρχος (Λευτέρης ο προηγούμενος δήμαρχος που δεν εκλέχτηκε), είχε άλλη αντίληψη και αποθάρρυνε (να το πω ευγενικά) την όλη προετοιμασία.

Αρκετά μασλάτια είπαμε. Άι σαπέρα.

———–
https://www.sansimera.gr/articles/1213
https://kozanitikiapokria.gr/
https://www.dipethekozanis.gr/

 

To κείμενο εντοπίσαμε στο προσωπικό προφίλ του γραφίστα Yannis Karlopoulos

9 σχόλια

  • Αν ισχύει ότι γράφει, είχε ο κ. Γιοβανιδης εξουσιοδότηση να το κάνει; Με ποια απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου το έκανε;Είχε την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου ή….

  • Τους επιφανείς αιρετούς και μη τους ξέρουν σχεδόν όλοι συνήθως με ζημια . Το Καρλοπουλο λίγοι αλλά όλοι τον αναγνωρίζουν και τον βγάζουν το καπέλο αζημίωτοι ..!

  • Ο κ γιοβανίδης κατάλαβε οτι στην κοζάνη εχουμε γραφίστες?

    Διότι την προηγουμενη φορά έκανε ανάθεση έργου στην ΤΡΙΠΟΛΗ .

    Για πιό λόγο άραγε?

  • Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω τις “αφίσες”.
    Αναρωτιέμαι και ρωτάω, απευθυνθηκε ο κ. Γιοβανιδης στους ντόπιους επαγγελματίες γραφίστες, μας δοκίμασε,είδε τη δουλειά μας και δεν του άρεσε; Δεν τον..κάλυψε κανένας; Ούτε ένας; Ή μήπως δεν πήγε ούτε σε έναν; Όχι σε τρεις ούτε σε δύο, σε έναν,απευθυνθηκε σε έναν;
    Επαγγελματίας γραφιστας που ζει, εργάζεται και πληρώνει φόρους στην Κοζάνη

    • Κάτι δεν κάνετε καλά κι εσείς οι επαγγελματίες, ας γίνετε καλύτεροι. Την αισθητική του Καρλόπουλου τη βλεπετε με τα κιαλια.

    • Γιατί σας φταίει ο Καρλόπουλος που είναι κι απ το Χρώμιο και δεν προσπαθείτε να γίνετε καλύτεροι να του μοιάσετε όλοι οι ντόπιοι εκαγγελματίες; Μόνο παράπονα κι από ποιοτική δουλειά ντιπ.

  • Κύριε Γιοβανιδη για να πείτε να γίνουμε καλύτεροι, θα πρέπει πρώτα να μας έχετε δοκιμάσει. Αναθεσατε μια φορά, έστω μια, όχι δύο, δουλειά σε ντοπιο επαγγελματία και δεν μεινατε ικανοποιημενος; Πριν, κάνατε ανάθεση σε γραφιστα στην Αρκαδία, στην Τριπολη, τώρα στην Αθήνα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.