ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΙΑ (περίπτωση β’)

Τζακ: Πως μπόρεσες να το κάνεις αυτό για μένα; Εγώ είμαι ένα τίποτα για σένα!
Ρόζα: Όλοι οι άνθρωποι είναι ένα τίποτα ως την ώρα που θα τους αγαπήσεις.

– Τενεσί Ουίλιαμς, Τριαντάφυλλο στο στήθος

Στα τέλη Μαΐου με συνάντησε ο Lefteris Giovanidis αναζητώντας μια νέα σχεδιαστική ταυτότητα για τη σεζόν 2019-2020 του ΔηΠεΘέατρου Κοζάνης (στο οποίο τυπικά παραμένει καλ/κός δντης). Συμπτωματικά, κατάγομαι από ένα χωριό (Χρώμιο) της περιοχής. Δέχτηκα καθαρά ιντριγκαδόρικα. Όπως ένας μαθηματικός ή ένας λύτης σταυρολέξων νιώθει έξαψη αντιμέτωπος με μεγάλο βαθμό δυσκολίας προβλημάτων, έτσι και εγώ θέλησα να δημιουργήσω κάποιες οπτικές αποδείξεις μέσα από μια σχεδιαστική συλλογιστική (concept).

Στην Κοζάνη υπάρχει μπριο και μια αλέγκρα διαθέση, σκαμπρόζικη, σκωπτική, χλευαστική και σατυρική συμπεριφορά με κορυφαία στιγμή την Αποκριά με τους Φανούς και τα «κασ’μέρια» (χασομέρια θα λέγαμε τρόπον τινά) από τους κασμιρ’τζήδες. Από τα πιο γνήσια πανελλαδικά τα λαϊκά, λαογραφικά και πολιτισμικά αυτά δρώμενα λειτουργούν ως κοινωνικά «σχόλια» που διατηρούνται με μεγάλο ενθουσιασμό και συνδέει τις εποχές με μια αυτοσχέδια θεατρικότητα στο σκηνικό περιβάλλον της πόλης. Αναρτούν πάλι γύρω από τη φωτιά/φανό και «πανό» ζωγραφισμένα στο χέρι με έμμετρα σχόλια και σκίτσα/σχέδια καταπληκτικά «άτσαλα».

Είχα περισώσει μερικά τέτοια χαρτόνια και φωτογράφιες πριν χρόνια χάρη σε έναν άλλο Λευτέρη (ο ενθουσιώδης δάσκαλος Σιαμπανόπουλος) φέρνωντας με σε επαφή με έναν πραγματικό λαϊκό καλλιτέχνη –(έχω φάει τον τόπο και δεν βρήκα το βιβλιαράκι που εξέδωσε να γράψω το όνομά του). Από μια δική του χειρόγραφη «πικέτα» έγραψα τους τίτλους και ο Vassilis P. Georgiou έφτιαξε με τρελό κέφι τα σκίτσα.

Κάπως έτσι φανταστήκαμε το λοιπόν τις αφίσες και το πρόγραμμα. Ο Λευτέρης ήταν σύμφωνος και ενθουσιώδης από τα πρώτα προσχέδια. Ήθελε αρχές Οκτώβρη να το παρουσιάσει συνολικά. Ο νεοεκλεγής (που ήταν πρώην) δήμαρχος (Λευτέρης ο προηγούμενος δήμαρχος που δεν εκλέχτηκε), είχε άλλη αντίληψη και αποθάρρυνε (να το πω ευγενικά) την όλη προετοιμασία.

Αρκετά μασλάτια είπαμε. Άι σαπέρα.

———–
https://www.sansimera.gr/articles/1213
https://kozanitikiapokria.gr/
https://www.dipethekozanis.gr/

 

To κείμενο εντοπίσαμε στο προσωπικό προφίλ του γραφίστα Yannis Karlopoulos