Στοίχημα, του οποίου η επιτυχία θα κριθεί από τα μπόνους που θα προταθούν στους ενδιαφερόμενους, αλλά και από τα κονδύλια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ, αποτελεί η μείωση προσωπικού που αυτή σχεδιάζει, με τα σενάρια να μιλούν ακόμη και για 5.000 εργαζόμενους, κάθε ειδικότητας και βαθμίδας.
Τα νούμερα δεν έχουν ακόμη κλειδώσει, θα γνωστοποιηθούν τον Δεκέμβριο, με την ολοκλήρωση του business plan της ΔΕΗ, εφόσον ωστόσο ο πήχης μπει σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή να αποχωρήσει το 30% του προσωπικού του ομίλου (τέλη 2018 απασχολούσε 16.747 άτομα), είναι προφανές ότι η εθελουσία θα κοστίσει μεγάλα ποσά.
Στην προκειμένη περίπτωση, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά πιο γενναία κίνητρα από αυτά με τα οποία αποχώρησαν πέρυσι 220 άτομα, που πέραν της αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, εισέπραξαν και μπόνους 5.000 ευρώ, ενώ συνάδελφοί τους στον ΑΔΜΗΕ, είχαν λάβει ακόμη και 35.000 ευρώ.
Συνδικαλιστικές πηγές της ΔΕΗ, αναφέρουν ότι το μοντέλο ΟΤΕ, η κάλυψη δηλαδή για εργαζόμενους που απέχουν 5 χρόνια από την σύνταξη, όλων των ασφαλιστικών τους εισφορών, μαζί με τα μπόνους, μεταφράζεται με μετριοπαθείς εκτιμήσεις σε πακέτα 100.000 ευρώ και άνω.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάλογα με το πόσοι θα είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που θα επιχειρηθεί να απομακρυνθούν “αλά ΟΤΕ”, αθροίζονται ποσά που μπορεί και να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, και τα οποία είναι άγνωστο από που θα εξασφαλίσει η επιχείρηση.
Κλειδί επομένως για τις ασκήσεις που γίνονται αναφορικά με την εθελουσία, είναι ο αριθμός των εργαζομένων της ΔΕΗ που χρειάζονται έως 5 χρόνια, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Διότι για την δεύτερη κατηγορία, εκείνους δηλαδή που απέχουν περισσότερα των 5 ετών από την συνταξιοδότηση και οι οποίοι επίσης θα αποχωρήσουν, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων σε άλλους φορείς του Δημοσίου ή εσωτερικής κινητικότητας εντός του ομίλου ΔΕΗ.
Εκτιμάται πάντως ότι το μοντέλο ΟΤΕ, λόγω και του κόστους του, θα αφορά ένα μάλλον περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Έτσι εξηγείται και η αναφορά του Κ.Χατζηδάκη ότι το κόστος της εθελουσίας εξόδου, μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε 2 με 3 χρόνια, από την μείωση της μισθολογικής δαπάνης που αυτό θα επιφέρει.
Το πρόβλημα με το υποστηρικτικό προσωπικό
Το πόσο λεπτή είναι η όλη άσκηση φαίνεται από την περίπτωση των περίπου 2.000 ατόμων που απασχολεί η ΔΕΗ σε υποστηρικτικές υπηρεσίες και ανήκουν στο διοικητικό της προσωπικό. Εφόσον είναι ασφαλισμένοι μετά το 1983, οι διοικητικοί αυτοί υπάλληλοι χρειάζονται 40 χρόνια υπηρεσίας και όριο ηλικίας στα 62 έτη, καθώς δεν υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Επειδή ένας μεγάλος αριθμός διορίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μιλάμε κυρίως για 50άρηδες με 26-30 έτη υπηρεσίας. Χρειάζονται επομένως γύρω στα 10 ακόμη χρόνια εργασίας για να θεμελιώσουν δικαίωμα.
Εάν εφαρμοστεί σε αυτούς το μοντέλο ΟΤΕ, το κόστος από την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών έως την συνταξιοδότησή τους, θα είναι τεράστιο για την ΔΕΗ. Ένας για παράδειγμα υπάλληλος που όταν διορίστηκε το 1993 στη ΔΕΗ ήταν 25 ετών, σήμερα είναι 51 ετών, επομένως για να θεμελιώσει δικαίωμα 40 ετών υπηρεσίας, χρειάζεται ακόμη εισφορες 14 ετών!
Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να βρει τέτοια ποσά, άρα για αυτές τις περιπτώσεις η μόνη λύση θα είναι η εσωτερική κινητικότητα ή η μετακίνηση σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Εξάλλου είναι και η φύση του αντικειμένου όσων απασχολούνται ως υποστηρικτικό προσωπικό, που τους επιτρέπει πιο εύκολα να αναζητήσουν συναφείς θέσεις στο Δημόσιο. Πιο εύκολα βρίσκει για παράδειγμα δουλειά στο Δημόσιο ένας φύλακας, παρά ένας λιγνιτωρύχος.
Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΗ έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εκ των οποίων περίπου οι μισοί με μειωμένη σύνταξη, και οι άλλοι μισοί με πλήρη. Μόνο φέτος, αναμένεται ότι θα βγουν στη σύνταξη περί τα 1.100 άτομα (στα 900 που έχουν ήδη φύγει εντός του έτους, εκτιμάται ότι θα προστεθούν άλλα 200 άτομα). Πολλοί εξ αυτών εργάζονται σε ορυχεία, και λιγνιτικές μονάδες.
Σημειωτέον πάντως ότι η φιλολογία περί εθελουσίας, και τα ποσά που ακούγονται ότι θα φτάσει το ύψος των “πακέτων” που θα εισπράξουν όσοι συμμετάσχουν σε αυτήν, έχει φρενάρει τα αιτήματα για σύνταξη.
Σήμερα στην μητρική εταιρεία απασχολούνται περίπου 9.200 άτομα, μαζί με εκείνους της Λιγνιτικής Μελίτη Α.Ε. και της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Α.Ε. Εξ αυτών, τα 6.000-6.500 άτομα, δηλαδή το 65%-70% είναι τεχνικό προσωπικό (4.200 στην λιγνιτοπραγωγή και οι υπόλοιποι σε νησιά ή άλλες υπηρεσίες). Από τα υπόλοιπα 3.000-3.500 άτομα, οι 1.000 απασχολούνται στην εμπορία, και οι υπόλοιποι 2.000 εργάζονται ως υποστηρικτικό προσωπικό
Η ΔΕΗ ΑΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ 50% ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΕΚΤΟΣ ΔΗΛ. ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΙΗΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΩΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Επειδή κάποιοι θα χαρείτε γιατί ξεχειλίζετε κακία για την ΔΕΗ και τους υπάλληλους της . Για να σας κόψω την χαρά να σας ενημερώσω ότι και την σύνταξη μου θα την πάρω και το ΕΦΑΠΑΞ θα το πάρω και την ασφάλεια μου θα έχω και όλα αυτά πλουσιοπάροχα σε σχέση με τους μίζερους . Σαν συνταξιούχος θα περιορίσω τα έξοδα μου και αυτό απλά σημαίνει ότι πολλά μαγαζιά θα κλείσουν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα πεινάσουν Περαστικά σας εγώ καλά ήμουν και καλά θα είμαι . Το να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα δεν είναι πρακτική γιατί από αυτή την κατσίκα πίνατε και εσείς γάλα
Εαν ησουν φιλε τιμιος εργαζομενος στα ορυχεια και δουλευες τιμια και οχι εις βαρος ολων επιχειρησης φορολογουμενων και τα λοιπα τοτε αξιος ο μισθος που επιλθε μεσω ΚΟΠΟΥ μιας δυσκολης και ανθυγιεινης εργασιας !! Για τους συνδικαλιστες και διοικητικους που απλα βαρουσαν καρτα και τους λοιπους που δεν συνησφεραν ΤΙΠΟΤΑ δικαιως τους κραζουν…!
Επηλθε*
Για τους συνδικαλιστές θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου . Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κακή πορεία της ΔΕΗ την έχουν οι συνδικαλιστές . Όταν ο κάθε Αδαμίδης λειτουργεί μόνο με κομματικές παρωπίδες και δεν τον έχουμε δει σχεδόν ποτέ στην δουλειά πόσους κηφήνες να αντέξει η ΔΕΗ
Και αυτό σωστό ……!!!!
Στα μπαλακια μας
Εγώ θα περιμένω στην ουρά τις τράπεζας για να πάρω την πρόωρη σύνταξη μου και εσύ στην ουρά του ΟΑΕΔ . Συγγνώμη που είμαι `ερειστικός ` αλλά από τους δικούς μας μισθούς ζει ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας και βαρέθηκα να μας κατηγορούν ενώ θα έπρεπε να μας ευχαριστούν
ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΜΠΑΡΜΠΑ;;; ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΦΙΛΗΣΕ ΜΥΡΩΔΑΤΗ ΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΑΕΙ ΜΙΑ ΕΙΣΑΙ!!!!!!
Τις μυρωδάτες ποδιές τις φυλήσατε εσείς και πάλι δεν καταφέρατε να μπείτε στην ΔΕΗ . Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια
συγγενης του χατζιαβατη εισαι γραφικε;
Αυτα που λες γυρνα να τα πεις στα παιδια σου αυριο μεθαυριο ακαματη κηφηνα
ΕΙΣΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ “ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” ΤΩΝ ΔΕΗΤΖΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΟΙΔΩΡΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΑΣ…
Δεν χρειάζονται ούτε φανφάρες ούτε απειλές. Τί έκανες εσύ για εσένα προσωπικά, τί για τα παιδιά σου και τί για το μέλλον τους. Απ’ ό,τι θυμάμαι ποτέ δεητζήδες δεν έβγαλαν λεφτά από την τσέπη τους να φτιάξουν το σχολείο που ρημάζει (συλλογικά και όχι ατομικές και σπασμωδικές πρωτοβουλίες), δεν έφτιαξαν γηροκομείο για τα γηρατειά τους, νοσοκομείο με γιατρούς, πάρκα για τα εγγόνια τους. Τ μαγαζιά πήραν το μερτικό τους και σε ευχαριστούν γι’ αυτό. Απόλαυσε τώρα και εσύ με τη σειρά σου όσα έφτιαξες για εσένα.
Είσαι ο ορισμός του παρτάκια και της δίχως τσίπας θρασύδειλου κηφήνα, που φούνταρε τη ΔΕΗ.
Θα την πάρεις την σύνταξη σου, αλλά πάντα απέναντι σε αξιόλογα και μορφωμένα πρόσωπα του Ιδ. τομέα, θα είσαι και θα νιώθεις πλέμπα, γιατί το μεταξωτό βρακί σε φοράει, δεν το φοράς.
Και το καλύτερο απόλα αυτά είναι ότι το ξέρεις και ότι σε καίει, αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πια γι αυτό.
Καλό καθισιό και περαστικά
Καλά τα λες όποιος και να είσαι…. Αλλά Ποιός το καταλαβαίνει….
Έτσι είναι…. αν καεί το σπίτι του γυτονα…. ;;;;;;;;;;;;;;
Καλή συνέχεια σε όλους μας.
Πόσο μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου!!!…περαστικά σου
ΕΡΓΩΤΗΣΗ: Με το κλεισιμο της ΔΕΗ ποιος ειναι κερδισμένος?
Ο ΦΤΩΧΟΣ ΛΑΟΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΣΚΕΨΗ.
Ρε τεμπέλαρε θα συμφωνήσω ότι αν σας περικόψουν θα χαθούν χρήματα από την αγορά…..κ τι σημαίνει αυτό???? Θα σας δείνουμε 5000 χιλιάδες μισθό για να στηρίξετε την αγορά…??? Ρε είσαι καλά???? Είστε τόσο μίζεροι που στα καμαράκια μαλώνατε για το ποιος θα πάρει το γάλα του ρεπατζη. Δεν σας έφταναν τα 3500 χιλιάρικα θέλατε κ τζάμπα ρυζόγαλο!
Με όσα σχόλια έχω διαβάσει έχω βγάλει ένα συμπεράσμα Δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτή τη χώρα. Ο ένας κοιτάει να βγάλει το μάτι του άλλου. Η κλέφτες δεν είναι η εργαζόμενοι ξυπνάτε αυτούς που ψηφίζετε να κράζετε και όχι αυτούς που εργάζονται και βγάζουν τίμια το ψωμί τους.