kozan.gr: Ψήφισμα ενάντια στην παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), ψήφισε, κατά πλειοψηφία, στη σημερινή συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης (Βίντεο & Φωτογραφίες)

4 Νοεμβρίου 2019
15:44
Κανένα σχόλιο

 

Ψήφισμα ενάντια στην παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), ψήφισε, κατά πλειοψηφία, στη σημερινή συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης. Συγκεκριμένα στο ψήφισμα αναφέρεται: ” Mε αφορμή την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 145, 30/9/2019) που αντικαθιστά το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα έμμισθο και διορισμένο,

Καταδικάζουμε τη βίαιη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ενός καταξιωμένου Οργανισμού που εδώ και 4 δεκαετίες έχει αποδεδειγμένα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και τις οικογένειές τους.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο ΚΕΘΕΑ και στο μοντέλο λειτουργίας του, που θέτει στο επίκεντρο τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους και διασφαλίζει συμμετοχικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία, με το δημοκρατικά εκλεγμένο από τη βάση εθελοντικό Διοικητικό του Συμβούλιο.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε σε γραφειοκρατικοποίηση του ΚΕΘΕΑ, πολιτικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του, αποκοπή από την κοινωνία και αλλοίωση του θεραπευτικού του μοντέλου, με αρνητικά αντίκτυπο στο έργο της απεξάρτησης και της επανένταξης στην κοινωνία”.

To θέμα ήρθε στο Δ.Σ. Κοζάνης μετά την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης  για την ΠΝΠ σχετικά με το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ

Με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 30/9/2019) της κυβέρνησης που αφορά τη λειτουργία και το διορισμό ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πλήττει την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων.

Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν “αντιναρκωτικής” πολιτικής της ΕΕ, που υποβαθμίζει τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αφού βρήκε στρωμένο το έδαφος από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος Οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων “υποκατάστασης” του ΟΚΑΝΑ, που νομιμοποιούσε τη ναρκωκουλτούρα με τη νομιμοποίηση της “ιατρικής” κάνναβης, που αντί να στηρίζει τα προγράμματα πρόληψης δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας χώρων ελεγχόμενης χρήσης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούσαν και αποτελούν θέση τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι η συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα “δείγματα γραφής” του και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από το δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση. Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα. Στόχος είναι η πλήρης και σταθερή αποχή από τις ουσίες και η ισότιμη επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία.

Θεωρούμε ότι πρέπει να αντιταχθούμε όχι μόνο στην ΠΝΠ για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ,  αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Εξάλλου εκκρεμεί και η δημιουργία κέντρου του ΚΕΘΕΑ στην περιοχή μας (είμαστε η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που δεν υπάρχει το ΚΕΘΕΑ) όπως έχει ανακοινωθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Η ανάγκη αυτή προκύπτει πιο επιτακτική και με δεδομένο ότι με τις εξελίξεις με το κλάδο της ενέργειας που θα αυξήσει την ανεργία στην περιοχή οι νέοι της περιοχής μας θα είναι πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέτει ψήφισμα για την απαράδεκτη-επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εμείς από την πλευρά μας θα πάρουμε πρωτοβουλίες καλώντας εργατικά σωματεία και φορείς να απαιτήσουν όχι μόνο την ανάκληση της ΠΝΠ της ΝΔ για το ΚΕΘΕΑ, αλλά και την συνολική καταδίκη της πολιτικής της ναρκωκουλτούρας και της ναρκοϋποταγής και θα αγωνιστούμε για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.