Για την στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά το ψήφισμα του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Κοζάνης – Γιατί ψηφίσαμε λευκό

5 Νοεμβρίου 2019
13:55

 

 

Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκε ψήφισμα της πλειοψηφίας στο Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Κοζάνης για το άρθρο 178 του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» που δίνει την δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια «κατά την κρίση τους» και χωρίς αιτιολόγηση να εκχωρoύν σε ιδιώτες τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου.

Το άρθρο αυτό είναι ένα από τα 213 που περιλαμβάνει ο νόμος πλέον οδοστρωτήρας. Η μια του πλευρά αφορά σε νέα προνόμια προς τους μονοπωλιακούς ομίλους (περιορισμός περιβαλλοντικών ελέγχων, fast track διαδικασίες για επενδύσεις, ηλεκτρονικά μητρώα κ.α). Η δεύτερη του πλευρά αφορά μια σφοδρή επίθεση στους μισθούς και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καταργεί στην ουσία τις ΣΣΕ αφού σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύουν οι τοπικές συμβάσεις (βλέπε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες- γκέτο), οι επιχειρησιακές συμβάσεις κ.α. Εισάγει το φακέλωμα των εργαζόμενων που συνδικαλίζονται, μετατρέπει τον εκάστοτε υπουργό σε απόλυτο ρυθμιστή ακόμα και των υποθέσεων των σωματείων, καταργεί την κυριακάτικη αργία για εργαζόμενους στον κλάδο της αποθήκευσης και μεταφορών και η λίστα δεν έχει τέλος από τις αντεργατικές διατάξεις που προβλέπει και μετατρέπει τη ζωή των εργαζομένων σε μια σύγχρονη σκλαβιά. Το πολυνομοσχέδιο στην ουσία σηματοδοτεί το γεγονός ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν την καπιταλιστική κρίση τώρα θα πληρώσουν και την καπιταλιστική ανάπτυξη .

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη η Λαϊκή Συσπείρωση αιτήθηκε το πολυνομοσχέδιο να έρθει ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να τοποθετηθούν ολοκληρωμένα όλες οι παρατάξεις. Όμως όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις έκαναν προσπάθεια να μην γίνει συζήτηση για την ουσία του πολυνομοσχεδίου και να τοποθετηθούμε μόνο στο ψήφισμα των εργαζομένων. Η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε προσπάθεια να συζητηθεί η ουσία του πολυνομοσχεδίου και τις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και το λαό.

Το ψήφισμα που κατέθεσε η πλειοψηφία του Δ.Σ του Σωματείου επικέντρωνε μόνο στο άρθρο 178 και δεν έκανε καμία αναφορά στις υπόλοιπες αντεργατικές ρυθμίσεις που δίνουν συντριπτικό χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, δεν έκανε καμία αναφορά για την κατάργηση στην ουσία των ΣΣΕ και τις μειώσεις μισθών. Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αναφέρεται μόνο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που πληρώνει ο λαός, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα των υπόλοιπων δημοτικών υπηρεσιών, ενώ δεν κάνει λόγω για τις ήδη ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες (π.χ εργολάβος στο πράσινο.). Ταυτόχρονα κάνει κριτική στην κυβέρνηση για το ότι προχώρησε στην νομοθέτηση χωρίς να προχωρήσει σε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές και τους εργαζόμενους καλλιεργώντας την λογική της κοινωνικής συναίνεσης, το ρόλο των σωματείων ως «κοινωνικού εταίρου» για να περνάνε αυτά τα μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις.

Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε λευκό αφού έκρινε το ψήφισμα σαν ελλιπέστατο, ότι κρύβει την ουσία του πολυνομοσχεδίου και αφήνει ανοιχτό το ζήτημα ιδιωτικοποιήσεων κάτω από «ευνοϊκότερους όρους». Θα έπρεπε να προβληματίσει τους εργαζόμενους ότι όλες οι άλλες παρατάξεις που είναι υπέρ των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), παρατάξεις που είναι υπέρ των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, δημοτικοί σύμβουλοι που είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δήμων υπερψήφισαν το ψήφισμα των εργαζομένων. Εμείς έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει, ότι ο Κλεισθένης θα έχει αυτές τις συνέπειες για το λαό και τους εργαζόμενους στους Δήμους όταν όλοι οι άλλοι το θεωρούσαν μια πρόκληση και ευκαιρία. Διαχρονικά είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων στους αγώνες τους για τα δικαιώματα τους.

Κοζάνη 5/11/2019

2 σχόλια

  • Όλοι μαζί, η παράταξη του ΚΚΕ, όπως και το ΠΑΜΕ, χώρια.
    Συρρικνώνονται στις εκλογές, συνεχίζουν να επιμένουν……

  • Τρία πουλάκια κάθονται. μια τυπολατρική αναφορά μόνο και μόνο για να μας πουν “εμείς είμαστε διαφορετικοί και πιο επαναστάτες”
    Και θα μας ξαναπούν για τον δήμαρχο Πάτρας αλλά θα σιωπήσουν για τους άλλους κκεδες δημάρχους

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.