Νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ: Ξεκινάει η εξυγίανση ή έρχεται “πόλεμος”; Casus belli για τη ΓΕΝΟΠ η άρση της μονιμότητας

6 Νοεμβρίου 2019
10:24
Κανένα σχόλιο

Η μεν κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο, ώστε η ΔΕΗ να πάρει στην αγορά την θέση που της αρμόζει και να μην ζει συνεχώς με την αγωνία, αν θα βουλιάξει σήμερα ή αύριο. Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο εμφανίζεται βέβαιο ότι έφτασε η ώρα να κοπεί ο ομφάλιος λώρος κεντρικής εξουσίας και επιχείρησης και δηλώνει «αν όχι τώρα, πότε»;

Οι συνδικαλιστές από την άλλη, μέσω της ΓΕΝΟΠ δηλώνουν ότι αποτελεί αιτία πολέμου η άρση της μονιμότητας. Μέχρι που μπορούν να φτάσουν, κανείς δεν γνωρίζει. Σίγουρα η ΓΕΝΟΠ δεν διαθέτει την δύναμη που είχε στο παρελθόν. Δεν είναι σίγουρο ότι έχει την δύναμη να κατεβάσει διακόπτες όποτε θελήσει, όπως απειλούσε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Εξάλλου με αυτό το όπλο κατόρθωσαν οι συνδικαλιστές να γίνουν κράτος εν κράτει την πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, προϋποθέσεις για προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα εφαρμόζονται σε συνάρτηση με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και, θα αφορούν πάνω από 2.000 εργαζομένους, κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά, ευέλικτο πλαίσιο προμηθειών και δραστικό περιορισμό της έκπτωσης στο ρεύμα που απολαμβάνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της επιχείρησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που τίθεται από σήμερα σε διαβούλευση και αναμένεται να γίνει νόμος τους κράτος προς το τέλος του μήνα.

Στόχος του νομοσχεδίου, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, είναι «να εκσυγχρονίσει τη ΔΕΗ, να την κάνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, απαλλάσσοντάς τη από τον «ζουρλομανδύα» των περιορισμών των ΔΕΚΟ, τη στιγμή που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό». Όσον αφορά τους εργαζομένους, το νομοσχέδιο θέτει κανόνες ιδιωτικού δικαίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και στις θυγατρικές της (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ ΑΠΕ).

Η μονιμότητα γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων καταργείται, ενώ οι διαδικασίες προσλήψεων γίνονται πιο ευέλικτες, αφού το ΑΣΕΠ θα περιοριστεί στον έλεγχο νομιμότητας. Οι αμοιβές θα ορίζονται από επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων που θα συσταθεί, η οποία θα εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο για τις προσλήψεις.

Το νομοσχέδιο θέτει προϋποθέσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα είναι συνάρτηση της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

ΓΕΝΟΠ: casus belli η άρση της μονιμότητας

Από την πρώτη στιγμή η ΓΕΝΟΠ εξέφρασε την αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, αλλά και για «βίαιη απολιγνιτοποίηση».

Όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος Γιώργος Αδαμίδης, «για τη ΓΕΝΟΠ, η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ατομικές συμβάσεις για τους νέους εργαζομένους είναι casus belli και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ». Σημειώνει επίσης ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό, παραβιάζει το εργατικό δίκαιο αλλά και αυτά που ισχύουν και είναι διεθνώς κατοχυρωμένα, και η ΓΕΝΟΠ σε συνεργασία με τα σωματεία-μέλη της θα αποφασίσουν πώς και πότε θα αντιδράσουν, τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά», συμπλήρωσε ο ίδιος, προϊδεάζοντας για κινητοποιήσεις.

newsit.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.