Περιφερειακές προβολές του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε Κοζάνη & Σέρβια

6 Νοεμβρίου 2019
21:26

 

Περιφερειακές προβολές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η ΕΛΜΕ Κοζάνης στα πλαίσια του πολιτιστικού ρόλου της και απευθυνόμενη προς την τοπική κοινωνία, διοργανώνει από Δευτέρα 11-11-2019 έως Πέμπτη 14-11-2019 περιφερειακές προβολές του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η παρουσίας θα μας τιμήσει.

Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα προβολών.

Περιφερειακές προβολές 21ου ΦΝΘ Κοζάνη-Αμφιθέατρο Δημοτικής Βιβλιοθήκης

  • Δευτέρα 11-11-2019

  • 18:00

Από τον τρόμο στην αντίσταση. Ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη. 1941-1944. (Γιώργος Κεραμιδιώτης)

Η ταινία αφηγείται γεγονότα που συμβαίνουν στο Ναζιστικό Στρατόπεδο Πάυλου Μελά-Θεσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδας καθώς και στη ναζιστική Γερμανία, την περίοδο 1941-44. Οπως σε κάθε πολεμική ταινία έχουμε το στρατό κατοχής, εκτελέσεις, μάχες, πράξεις αντίστασης, έχουμε φυλακισμένους, αντιστασιακούς, συνεργάτες του εχθρού αλλά και ιστορίες αγάπης. Όλο αυτό ιδωμένο μέσα από συζητήσεις με νέους από Γερμανία και Ελλάδα για το τότε και για το σήμερα.

  • 19:30

Απολιθώματα. (Πάνος Αρβανιτάκης)

Οι δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή της Εορδαίας μεταλλάσσουν

ένα τόπο που μοιάζει “ξένος”, ανοίκειος. Μια αέναη διαδικασία που δεν

σταματάει ποτέ. Άνθρωποι και μηχανές στήνουν ένα σκηνικό δυσοίωνου

μέλλοντος. Ο μόχθος και η ελπίδα διαφυγής εξανθρωπίζουν αυτό τον τόπο.

  • Τρίτη 12-11-2019

  • 18:00

Οι Κατίνες μου. (Βίλμα Μενίκη)

‘’Οι Κατίνες μου’’ είναι η ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε από το 1985-1995. Φεμινιστικό περιοδικό, SOS γραμμή για κακοποιημένες γυναίκες, φεστιβάλ γυναικών, πορείες και εκδηλώσεις. Τι λένε κάποιες από τις γυναίκες της ομάδας για το τότε και το τώρα; Πως έδρασε στον δημόσιο χώρο; Πως μας άλλαξε;

  • 19:15

Μαρία Πολυδούρη στο Παρίσι του μεσοπολέμου. (Κωστής Νταντινάκης)

Η αντισυμβατική ποιήτρια και πεζογράφος Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) δραπέτευσε από τη μικρόψυχη κοινωνία της Αθήνας το 1926 και κατέφυγε στο Παρίσι για ν’ ανταμώσει τη Μοίρα της. Το χρονικό μιας αναζήτησης.

  • 20:30

Τα καναρίνια. (Γιώργος Κυβερνήτης)

Η Πετρίνα και ο Στάθης ήταν ερωτευμένοι απο μικροί. Οι δρόμοι τους, όμως χώρισαν και ο καθένας ακολούθησε τη δική του πορεία. Απέκτησαν παιδιά και εγγόνια και έφτιαξαν τις οικογένειές τους. Αρκετά χρόνια μετά, όταν πια είχαν μείνει μόνοι, συναντήθηκαν ξανά και παντρεύτηκαν για να γεράσουν μαζί. Σήμερα, 85 χρονών, ζουν σε ένα σπίτι στη Σύρο μαζί με τα καναρίνια τους.

  • Πέμπτη 14-11-2019

  • 18:00

Δεν θα πουλήσουμε το μέλλον μας. (Νίκη Βελισσαροπούλου)

Δύο έφηβες, η Γαρυφαλλιά και η Δήμητρα, ζουν στη Χαλκιδική, που απειλείται με περιβαλλοντική καταστροφή χωρίς προηγούμενο από την κατασκευή ενός μεταλλείου ανοιχτής εξόρυξης χρυσού. Βιώνοντας έντονα τη διαμάχη για το μεταλλείο και την οικονομική κρίση τα δύο κορίτσια, με αθωότητα και δυναμισμό, αποφασίζουν να αγωνιστούν για το μέλλον τους.

  • 19:00

Φίλιπ Ροθ. Τετράδια. (Μαρία Γιαννούλη)

Ο σπουδαίος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, άνοιξε την ψυχή του στον Θανάση Λάλα και μίλησε με ειλικρίνεια και αυτοσαρκασμό, για τα παιδικά του χρόνια, τη συγγραφή, τη φιλία, τον έρωτα και το θάνατο. Μια σπάνια συνέντευξη-εξομολόγηση, ένα συγκινητικό πορτραίτο του πρόσφατα χαμένου Φίλιπ Ροθ.

  • 19:30

Έλληνες στο Χόλιγουντ. (Νίκος Θεοδοσίου)

Έλληνες μετανἀστες, πρωτοπόροι της 7ης τέχνης στην Αμερική (ηθοποιοί και παραγωγοί) την εποχή του βωβού κινηματογράφου.

Σέρβια-Πολιτιστικό Κέντρο

  • Τετάρτη 13-11-2019

  • 18:00

Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται. (Ανδρέας Σιαδήμας)

Το Δεκέμβριο του 1945, 150 Ελλήνες φοιτητές επιβιβάζονται στο πλοίο Ματαρόα με τελικό προορισμό το Παρίσι. Η δραματική τους έξοδος από τη φλεγόμενη Ελλάδα έμελε να σημαδέψει με ανεξίτηλο τρόπο τις πνευματικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις της μεταπολεμικής Ευρώπης. Το ταξίδι του Ματαρόα. Μια ιστορία που εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα.

  • 19:30

Η μπάντα. (Νίκος Ασλανίδης)

Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου, που ήταν μέλος της μπάντας του Δήμου Κερασούντας. Την περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η μπάντα αυτή «επιστρατεύτηκε» και έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων… Αποτελούνταν από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους, οι οποίοι στο τέλος, σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος. (Το 2019 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.)

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Ο πρόεδρος Ο γενικός γραμματέας

Ντούντας Ζήσης Αντωνιάδης Κων/νος

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι