Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες της 4ης συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2018-2020 με τίτλο “ Food Ethos EDucation in Schools – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής” η οποία διεξήχθη στη πόλη Kosice στη Σλοβακία το χρονικό διάστημα 14-18/10/2019.
Ήταν η σειρά της Σλοβακίας να υποδεχθεί τους συμμετέχοντες του προαναφερόμενου προγράμματος από την Τουρκία, την Κύπρο, την Ισπανία, το Βελεστίνο Μαγνησίας και το Γυμνάσιο Αιανής. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν 9 καθηγητές και 10 μαθητές από τα σχολεία των παραπάνω χωρών.
Με στόχο την υγιεινή διατροφή ως ένα νέο μάθημα στα σχολεία, οι μαθητές παρουσίασαν στη συνάντηση αυτή την επίδραση της διατροφής στο ανθρώπινο σώμα και επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ενός συνταγολογίου για υγιεινά φαγητά και μικρογεύματα στο σχολείο.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έτυχαν θερμής υποδοχής από την Δήμαρχο της πόλης και από την Διευθύντρια του σχολείου του Kosice, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του προγράμματος και στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης μιας διαπολιτισμικής κουλτούρας από όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς.
Στο φιλόξενο σχολείο του Kosice οι αποστολές των εταίρων επισκέφτηκαν τα Δυτικά Καρπάθια, γνωστά ως High Tatras και το ορυχείο αλατιού Solivar, συμμετείχαν σε πληθώρα δράσεων και εργαστηρίων με στόχο την προέλευση και την προετοιμασία φαγητού και απόλαυσαν παραδοσιακά γεύματα με την παραδοσιακή σούπα goulash και τοπικά φαγητά που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών του σλοβακικού σχολείου, εξηγώντας την ιστορία, την προέλευση διατροφικές αξίες τους.
Στη συνέχεια του προγράμματος καθηγητές και μαθητές, φιλοξενούντες και φιλοξενούμενοι, σε συναντήσεις εργασίας καθόρισαν τις επόμενες ενέργειες, κινήσεις και εργασίες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα του προγράμματος.
Την τελευταία μέρα, αφού ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη συνάντηση το Φεβρουάριο στη Λάρνακα Κύπρου στην οποία θα συντάξουν το Βιβλίο Συνταγών με γεύματα από το παρελθόν και το παρόν των χωρών-εταίρων, μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν για τον τόπο τους με όμορφες αναμνήσεις από αυτή τη συνάντηση.
Ο Διευθυντής
Τζήμκας – Δακής Χρήστος