Η ομιλία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπης Βέττα στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

8 Νοεμβρίου 2019
17:40

 

Η ομιλία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπης Βέττα στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Η Βουλευτής ανέδειξε δύο κρίσιμα ζητήματα που περιέχονται στο νομοσχέδιο, αφενός την κατάργηση των θετικών μέτρων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των γυναικών σε θέσεις διοίκησης στους αθλητικούς οργανισμούς (σωματεία-ενώσεις-ομοσπονδίες) και, αφετέρου, την διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού που θέτει σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες για την εξέλιξη της δικαστικής δίωξης εναντίον των πρωταγωνιστών του σκανδάλου που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο και τις διωκτικές αρχές.

Χαρακτηριστικά, για το πρώτο θέμα η κ. Βέττα ανέφερε: «Ο Νόμος 4603/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ρύθμιζε μια σειρά από ζητήματα που προωθούσαν τον εκδημοκρατισμό, την ισότητα και την αναλογικότητα εκπροσώπησης στο αθλητικό κίνημα. Συγκεκριμένα, θέσπιζε την απλή αναλογική, τη ποσόστωση φύλου, την απαγόρευση συμμετοχής δι΄ αντιπροσώπου και μεριμνούσε για την διασφάλιση των ομαλών διαδικασιών στις αρχαιρεσίες με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Για τη ποσόστωση φύλου συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει μέριμνα ότι σε κάθε αθλητικό οργανισμό, από τη  βάση της πυραμίδας ως την κορυφή της, πρέπει  να υπάρχει στο Διοικητικό του συμβούλιο κατ΄ ελάχιστον εκπροσώπηση του αντίθετου φύλου στο 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο προωθείται η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου, φύλο το οποίο σταθερά υποεκπροσωπείται στις ανώτερες βαθμίδες του αθλητισμού…Η σημερινή κυβέρνηση, αντίθετα, με μεγάλη ελαφρότητα και περισσή σπουδή, στο άρθρο 7, του τρίτου μέρους του νομοσχεδίου, προχωρά στην αναστολή των παραπάνω άρθρων, έως το τέλος του 2020…

Νομιμοποιείτε ένα καθεστώς που συστηματικά, με όλους τους τρόπους, απέκλειε τις γυναίκες από την αθλητική διοίκηση, νομιμοποιείτε ένα καθεστώς όπου οι εκλεκτοί, άνδρες, κατά συντριπτική πλειοψηφία, συντηρούν ένα πελατειακό σύστημα που αναπαράγει διαρκώς τα ίδια πρόσωπα με τις ίδιες αντιλήψεις.

Γιατί οι γυναίκες είναι ικανές να είναι αθλήτριες με διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να δοξάζουν τα ελληνικά χρώματα, είναι ικανές να προπονούν, τόσο σε αναπτυξιακό στάδιο όσο και σε επίπεδο πρωταθλητισμού, είναι ικανές να είναι επαγγελματίες του αθλητισμού, γιατροί, ψυχολόγοι, ερευνητές, διαιτητές, κριτές και τόσα άλλα επαγγέλματα που στηρίζουν και προωθούν τον αθλητισμό.

Αλλά δεν είναι ικανές να συμμετέχουν στη διοίκηση του γιατί το καθεστώς διοίκησης τόσων ετών έχει βάλει τη γυναίκα στο παρασκήνιο, σε υποστηρικτικό και υποβοηθητικό ρόλο

Εσείς, ακούγοντας τάχα «τις γενικευμένες αντιδράσεις της αθλητικής κοινότητας» καταργείτε μια θετική ρύθμιση αποκλείοντας τις γυναίκες από την διοίκηση των αθλητικών οργανισμών. Εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτά τα στεγανά που αναπαράγουν, με τη λεοντή της ισότητας και της δημοκρατίας, τα πιο αντιδραστικά επιχειρήματα για την πλάγια νομιμοποίηση του σημερινού καθεστώτος».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

6 σχόλια

  • Και να τραγουδάει ξέρει, και μιλάει ξέρει, ξέρει και να σκέφτεται.
    Αφιερωμένο εξαιρετικά στους γνωστούς τρολ που νομίζουν ότι μπορούν να την «ταπώσουν» με τα βαθυστόχαστα τύπου “καλύτερα να τραγουδάς παρά να μιλάς”.
    Αν έτσι παρηγορούνται γιατί οι δικοί του λαλίστατοι προεκλογικά «Παπαγάλοι» κάθε μορφής βουβάθηκαν ή σφυρίζουν παράφωνα ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ τους

  • Κανένα σχόλιο επί της ουσίας θα γράψουν κάποιοι ή είναι συνηθισμένοι μόνο σε εφηβικές ειρωνείες;
    Έχουμε καταλάβει από που εκπορεύονται, καλό θα είναι για την πολιτική τους υστεροφημία να σταματήσουν.Κούρασαν ήδη…

  • Τι καμαρώνετε ρε, της έδωσαν ένα κείμενο έτοιμο και το διαβάζει. Τουλάχιστον ξέρει να διαβάζει και δεν συλλαβίζει, κάτι είναι κι αυτό.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.