Στην εκπομπή του Flash 99.4, “Απλά Επικίνδυνοι» με τους Σταύρο Οραήλογλου και Γιάννη Στρίκο, μίλησε ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Πλακεντάς τόνισε ότι αυτή ήταν μια απόφαση του πρωθυπουργού που δεν αιφνιδίασε μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους ίδιους τους στενούς του συνεργάτες.

Αναλυτικά ο δήμαρχος Εορδαίας τόνισε:

«Ήδη επισκέφθηκε την περιοχή ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Θωμάς στον οποίο τέθηκαν όλα τα θέματα, διότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη. Αφορά και το Αμύνταιο, αφορά και τη Φλώρινα που είναι ενεργειακοί δήμοι όπως και η Μεγαλόπολη. Η πρωτοβουλία που ήδη εμείς σαν δήμος έχουμε αναλάβει, είναι την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη σύσκεψη με τα συνδικαλιστικά στελέχη, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΗ, τον κ. Καραλευτέρη και τον κ. Φωτόπουλο.

Την επόμενη ημέρα την Τρίτη το απόγευμα στις 5, έχω κλείσει ραντεβού να βρεθώ με στελέχη του δήμου Εορδαίας, ώστε να μεταβούμε στην Αθήνα και να συναντηθούμε με τον κ. Χατζηδάκη».

Αναφορικά με τον στόχο της συνάντησης αυτής ο κ. Πλακεντάς σημείωσε ότι: «Πρωτίστως θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις για το στοπ στους λιγνίτες το 2028 και δεύτερον να προσπαθήσουμε με επιχειρήματα να αποδείξουμε ότι αυτό το οποίο πάνε να κάνουνε, δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Αν λοιπόν δεν απαντήσουν σε ερωτήματα όπως τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας, τι θα γίνει με την «Πτολεμαΐδα 5», τι θα γίνει με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, τότε έχουμε πρόβλημα. Επιπλέον, τρεις οικισμοί, περίπου 600 – 700 ανθρώπων πληρώθηκαν από τη ΔΕΗ για να φύγουν ώστε να πάρουμε το ορυκτό που υπάρχει κάτω από τους οικισμούς αυτούς, ενώ κάποιοι έχουν ξεσπιτωθεί για δεύτερη ίσως και για τρίτη φορά επειδή η περιοχή αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες, ώστε να χτίσουν τον οικισμό τους κάπου αλλού.

Σας θυμίζω ότι υπάρχουν πολλοί οικισμοί όπως οι Ανάργυροι στο Αμύνταιο, οι κάτοικοι των οποίων μετά την κατολίσθηση που έγινε στο ορυχείο, δεν μπορούν να μείνουν εκεί κι έχουν έρθει στον δήμο Εορδαίας».

Αναφορικά με το τι σημαίνουν τα ορυχεία για τον δήμο Εορδαίας και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτά, ο κ. Πλακεντάς υπογράμμισε ότι «στα ορυχεία Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, και νότιου πεδίου που είναι το μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων, εργάζονται πάνω από 15.000 άνθρωποι».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους ο δήμαρχος Εορδαίας απάντησε πως «αυτές τις απαντήσεις περιμένω να πάρω από την κυβέρνηση η οποία πολύ εύκολα ανακοίνωσε μια ημερομηνία και είπε «κλείνουμε τα πάντα» και «μαραζώνει η περιοχή». Και σημειώστε ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη, με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της, να κάνει και αποκαταστάσεις στην περιοχή. Αν έχετε έρθει στην Πτολεμαΐδα, θα παρατηρήσατε ότι υπάρχουν ανοικτές τρύπες και ορυχεία. Εδώ και 25 χρόνια δεν έχει αποκατασταθεί τίποτα ούτε πέντε στρέμματα γης και θα αποκατασταθεί ξαφνικά όλη αυτή η έκταση μέσα σε δέκα χρόνια;

Ποιος θα δώσει λοιπόν απαντήσεις σε όλα αυτά; Διότι έχω την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωσή του, δεν αιφνιδίασε μόνο την τοπική κοινωνία που προετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μετά από τριάντα – σαράντα χρόνια, αλλά και τους ίδιους του τους συνεργάτες, οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να έχουμε μια δίκαιη και σωστή μετάβαση στον χρόνο που πρέπει. Αλλά αυτό που πάει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι μια βίαιη μετάβαση, είναι ένα πρόβλημα το οποίο η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί στη χώρα για λόγους που δεν έχω κατανοήσει ακόμη. Η κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχτεί κάτι τέτοιο».

politik.gr