Ο Δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς στο Flash 99.4 για την απολιγνιτοποίηση: “Περιμένω να πάρω τις απαντήσεις από την κυβέρνηση, η οποία πολύ εύκολα ανακοίνωσε μια ημερομηνία και είπε «κλείνουμε τα πάντα»” (Ηχητικό)

9 Νοεμβρίου 2019
05:38

 

Στην εκπομπή του Flash 99.4, “Απλά Επικίνδυνοι» με τους Σταύρο Οραήλογλου και Γιάννη Στρίκο, μίλησε ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Πλακεντάς τόνισε ότι αυτή ήταν μια απόφαση του πρωθυπουργού που δεν αιφνιδίασε μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους ίδιους τους στενούς του συνεργάτες.

Αναλυτικά ο δήμαρχος Εορδαίας τόνισε:

«Ήδη επισκέφθηκε την περιοχή ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Θωμάς στον οποίο τέθηκαν όλα τα θέματα, διότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη. Αφορά και το Αμύνταιο, αφορά και τη Φλώρινα που είναι ενεργειακοί δήμοι όπως και η Μεγαλόπολη. Η πρωτοβουλία που ήδη εμείς σαν δήμος έχουμε αναλάβει, είναι την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη σύσκεψη με τα συνδικαλιστικά στελέχη, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΗ, τον κ. Καραλευτέρη και τον κ. Φωτόπουλο.

Την επόμενη ημέρα την Τρίτη το απόγευμα στις 5, έχω κλείσει ραντεβού να βρεθώ με στελέχη του δήμου Εορδαίας, ώστε να μεταβούμε στην Αθήνα και να συναντηθούμε με τον κ. Χατζηδάκη».

Αναφορικά με τον στόχο της συνάντησης αυτής ο κ. Πλακεντάς σημείωσε ότι: «Πρωτίστως θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις για το στοπ στους λιγνίτες το 2028 και δεύτερον να προσπαθήσουμε με επιχειρήματα να αποδείξουμε ότι αυτό το οποίο πάνε να κάνουνε, δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Αν λοιπόν δεν απαντήσουν σε ερωτήματα όπως τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας, τι θα γίνει με την «Πτολεμαΐδα 5», τι θα γίνει με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, τότε έχουμε πρόβλημα. Επιπλέον, τρεις οικισμοί, περίπου 600 – 700 ανθρώπων πληρώθηκαν από τη ΔΕΗ για να φύγουν ώστε να πάρουμε το ορυκτό που υπάρχει κάτω από τους οικισμούς αυτούς, ενώ κάποιοι έχουν ξεσπιτωθεί για δεύτερη ίσως και για τρίτη φορά επειδή η περιοχή αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες, ώστε να χτίσουν τον οικισμό τους κάπου αλλού.

Σας θυμίζω ότι υπάρχουν πολλοί οικισμοί όπως οι Ανάργυροι στο Αμύνταιο, οι κάτοικοι των οποίων μετά την κατολίσθηση που έγινε στο ορυχείο, δεν μπορούν να μείνουν εκεί κι έχουν έρθει στον δήμο Εορδαίας».

Αναφορικά με το τι σημαίνουν τα ορυχεία για τον δήμο Εορδαίας και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτά, ο κ. Πλακεντάς υπογράμμισε ότι «στα ορυχεία Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, και νότιου πεδίου που είναι το μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων, εργάζονται πάνω από 15.000 άνθρωποι».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους ο δήμαρχος Εορδαίας απάντησε πως «αυτές τις απαντήσεις περιμένω να πάρω από την κυβέρνηση η οποία πολύ εύκολα ανακοίνωσε μια ημερομηνία και είπε «κλείνουμε τα πάντα» και «μαραζώνει η περιοχή». Και σημειώστε ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη, με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της, να κάνει και αποκαταστάσεις στην περιοχή. Αν έχετε έρθει στην Πτολεμαΐδα, θα παρατηρήσατε ότι υπάρχουν ανοικτές τρύπες και ορυχεία. Εδώ και 25 χρόνια δεν έχει αποκατασταθεί τίποτα ούτε πέντε στρέμματα γης και θα αποκατασταθεί ξαφνικά όλη αυτή η έκταση μέσα σε δέκα χρόνια;

Ποιος θα δώσει λοιπόν απαντήσεις σε όλα αυτά; Διότι έχω την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωσή του, δεν αιφνιδίασε μόνο την τοπική κοινωνία που προετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μετά από τριάντα – σαράντα χρόνια, αλλά και τους ίδιους του τους συνεργάτες, οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να έχουμε μια δίκαιη και σωστή μετάβαση στον χρόνο που πρέπει. Αλλά αυτό που πάει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι μια βίαιη μετάβαση, είναι ένα πρόβλημα το οποίο η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί στη χώρα για λόγους που δεν έχω κατανοήσει ακόμη. Η κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχτεί κάτι τέτοιο».

politik.gr

14 σχόλια

    • Πολυ μακρια το πηγες το θεμα. Εγω λεω καλυτερα Δημαρχε να κλεισεις πρωτα ενα ραντεβου με τον Μυτηλιναιο. Περισσοτερα πραγματα θα μαθεις και απο πρωτο χερι. Μετα να πας στον Χατζηδακη να δεις εαν τα μαθαν καλα αυτα που τους ειπαν να κανουν και ποτε

  • Αυτη η κοινωνια μας εχει παθει βερτικο, οπως λεει και ενας φιλος. Και δεν θα μπορουσε να γινει διαφορετικα μια και οι μισοι Δεητζηδες ειναι με κουμπιουτερακι στο χερι και υπολογιζουν εαν προλαβαινουν να βγουν στην συνταξη και εαν θα παρουν και το πριμ εξοδου και οι αλλοι μισοι σκεφτονται σε ποιες δημοσιες υπηρεσιες εχει επιδοματα για να βαλουν μεσο οπως την παλια καλη εποχη, για να παν εκει.

  • Όταν ήσουν αντιπεριφερειάρχης ΠΕ ΚΟΖΆΝΗΣ τι έκανες για την Ακρινή και πότε μίλησες για αποκαταστάσεις και επαναποδοσεις εδαφών;
    Μήπως η μεταλιγνιτικη περίοδος ήλθε προχθές και δεν ήσουν εδώ;

  • Εγω θα προτεινα πρωτα να ρωτησεις την προηγουμενη κυβερνηση των τσιπροκαμενων που υποστηριζες πως καταφεραν και κατεστρεψαν την δεη και την φεραν στα σημερινα χαλια!!!

    • Εγω θα προτεινα πρωτα να ρωτησουμε τους αριστους Χατζηλαλακηδες και τους Κουληδες της Νδουλας που το κομμα τους χρωσταει στην Δεη πανω απο 1 εκατομμυριο ευρω συν κατι θαλασσοδανεια που επαιρναν την περιοδο που ηταν ο Σαμαρας πρωθυπουργος 2012-2014 και την βουλιαξαν γιατι προφανως δεν εχει επιστρεψει ουτε σεντ πισω
      γι αυτο εχεις να μας πεις κατι η χορταινεις απλα με τον αντι-συριζεικο σανο που σε ταιζουν οι αριστοι?

      • Φιλε μου στον σανο δεν τον φτανει κανενας τιν τσιπροκιο και τον συριζα,μιλαμε για επιστημονες φαγαμε τοσο σανο απο την πιο καταστροφικη και την πιο επικινδυνη κυβερνηση της μεταπολιτευσης πιυ χορτασαμε για τα επομενα 100 χρονια!!!!

    • Στη Κοζανη ξερουν τι τους γινεται εδω και παρα πολλα χρονια και μεριμνουν . Βλεπε παμεπιστημια κλπ
      Κοιτα τι θα επρεπε να κασεις και οχι οι αλλοι

  • Παναγιώτη
    Το αύριο μας θα το διαμορφώσουμε εμείς σήμερα.
    Καιρός για δράση και ΟΧΙ αντίδραση

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.