Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαϊδας : Οι εξελίξεις στην ενέργεια και η στάση των γυναικών – συλλαλητήριο την Παρασκευή 15/11 στη κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας

11 Νοεμβρίου 2019
10:31
Κανένα σχόλιο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεχόμαστε πλήθος σοβαρών εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στο κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή μας.

Η νέα κυβέρνηση κλείνει τις μονάδες πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Θα μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση οι πόλεις που σήμερα τροφοδοτούνται .

Επιβεβαιώνεται ότι μπροστά στα κέρδη των μονοπωλίων, οι ανάγκες του λαού της περιοχής «πάνε περίπατο».

Τι σκεφτόμαστε λοιπόν, τι υποστηρίζουμε:

Πρώτα-πρώτα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι στη σημερινή τραγική κατάσταση, μας έφερε η «απελευθέρωση». Η απελευθέρωση δεν είναι τέκνο ούτε της κρίσης , ούτε των μνημονίων. Είναι η στρατηγική επιλογή της ΕΕ που προωθήθηκε από την δεκαετία του 90.

Ούτε οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, οι γνωστές ΣΔΙΤ είναι καινοτόμα ριζοσπαστική λύση. Δεν έδωσαν καμιά ανάσα ευημερίας του λαού.

ΔΕΝ συμβιβάζονται απελευθέρωση ενέργειας και συγχρόνως ευημερία του λαού.

Και είναι ασυμβίβαστα γιατί καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τους μονοπωλιακούς ομίλους να επενδύσουν σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού μιας χώρας. Αυτοί αποφασίζουν που- πότε- πως – ποιο καύσιμο – ποιο μείγμα καυσίμων θα χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Όποια προσπάθεια και να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα σκοντάφτει σε συνεχείς αντιφάσεις που δεν εμπνέουν καμιά πλέον εμπιστοσύνη για να υποστηριχτούν. Θα προσπαθούν να ρυθμίσουν απλά τους οικονομικούς δείκτες και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο αριθμός των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά από 38.000 είναι σήμερα μόνο 4.000. Όποιος νέος προσληφθεί θα είναι με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Η αύξηση στην τιμή του ρεύματος ξεπέρασε το 157%, 300.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, η ΔΕΗ το κόβει στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν και οι εταιρίες συσσωρεύουν κέρδη.

Έχει αυτή η πραγματικότητα σχέση με τη συνεχή διεκδίκησή μας ότι αν δεν υποστηρίξουμε ότι το ρεύμα πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, θα ζούμε όλο και χειρότερες μέρες;

Στον προγραμματισμό των ιδιωτικοποιήσεων των λιγνιτικών αποθεμάτων (βλέπει κανείς τον λιγνίτη σαν ορυκτό πλούτο του λαού), στο κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ δεν χωράει κανένας εφησυχασμός.

Ο στρατηγικός αυτός τομέας για την οικονομία μιας χώρας που έχει τεράστιες πολιτικές – οικονομικές- κοινωνικές -εμπορικές διαστάσεις δεν μπορεί να λυθεί ριζικά χωρίς ρήξη και αγώνα ενάντια στο καθεστώς των μονοπωλίων ενέργειας.

Κι αυτό το υποστηρίζουμε όχι για να κάνουμε τις έξυπνες, αλλά γιατί είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι:

Αν η παραγωγή ενέργειας είναι κεντρικά σχεδιασμένη μπορεί να πετύχει:

  • Μείωση του βαθμού της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

  • Φτηνή παροχή ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό (αφού και τα αποθέματα είναι κοινωνικά αγαθά).

  • Σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων και περιοχών.

  • Ασφάλεια των εργαζομένων, των οικιστικών ζωνών.

  • Ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Καλούμε λοιπόν όλες τις γυναίκες της γυναίκες της περιοχής να εκφράσουν την αντίθεσή στις εξελίξεις και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΗ,

7:00 μ.μ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.