Η δυναμική της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 1973, και το άρωμα του Ελύτη για τη Μακεδονία. (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

18 Νοεμβρίου 2019
17:39

Στο Πολυτεχνείο, Νοέμβριος 1973, στον αντιδικτατορικό, αντιφασιστικό αγώνα των φοιτητών του 1973 εναντίον της απριλιανής χούντας, που από την 21η Απριλίου ‘67 κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και προσπάθησε να αναμείξει και να συγκεράσει τα ασύνδετα, ανόμοια και αντίθετα: τυραννία και ελευθερία, φασισμό και χριστιανισμό, κλίνω ευλαβικά το γόνυ μου.

Όσοι τότε κατήγγειλαν (δεν ήταν εύκολο) τον τραγέλαφο διώχτηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν. Ο Ανδρέας Κάλβος το έχει πει με αναντίρρητο τρόπο: ‘’Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία’’.

Στις επετείους που ακολούθησαν υπήρξε καθίζηση και κηδεμονευμένη εκτροπή, που δεν είχε καμία σχέση με τον πρώτο, αγνό, αυθόρμητο και ακηδεμόνευτο αγώνα των φοιτητών της 17ης Νοεμβρίου 1973. Τα επόμενα ως τα σήμερα Πολυτεχνεία δεν είναι η φυσική συνέχεια του πρώτου και ανεπανάληπτου Πολυτεχνείου 1973.

Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου 1973 για ‘’Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία’’ και για ολοκληρωμένη δημοκρατία θα αποτελεί πάντα την πυξίδα για τις επόμενες γενιές στο δημιουργικό προβληματισμό και στις στοχεύσεις τους τις κοινωνικές, τις καλές και τις άδολες, και τις χωρίς εξαίρεση, για όλους.

Η δυναμική της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 1973 πάει παντού. Μας κατακλύζει το άρωμα του Ελύτη για τη Μακεδονία: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’, και η δήλωση του ακατάβλητου Μίκη Θεοδωράκη για την εκχώρηση του ιερού και ανεκχώρητου ονόματος ‘’Μακεδονία’’ στα Σκόπια από τους πρώτους του πολιτικού μας βίου, που τη χαρακτήρισε ‘’πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας, … η μεγάλη Ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

18-11-2019

4 σχόλια

  • Συμφωνώ με το σεβάσμιο παπαδασκαλο Κων/νο για τα ιδανικά του Πολυτεχνείου και ήμουν ένας απ τους φοιτητές που συμμετείχαν στο Πολυτεχνείο της Θεσνικης . Όμως εμείς είχαμε και τα ιδανικά της πανανθρώπινης αδελφοσύνης και ειρήνης κι αυτό ξεκινά πρώτα με τη συνεννόηση μετρούν γειτόνους μας για οποιεσδήποτε διάφορες χωρίς να ξεπουλάμε τίποτα ..!

  • Συγχαίροντας το σεβάσμιο ιερέα και δάσκαλο Κων/ο , που πάντοτε ξεχωρίζει για τις αρετές του , επισημαίνω ,πως η ρήση του εθνικού μας ποιητή Α Καλβου , για τόλμη με ελεύθερη σκέψη πρέπει να μας οδηγεί στην τόλμη να λύνουμε και τα χρονίζοντα εθνικά μας ζητήματα , Προ πάντων μέ τους γειτόνους μας με συνεννόηση και εκατερωθεν συμβιβασμούς χωρίς να ξεπουλάμε τίποτα ούτε εμείς ούτε αυτοί .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.