Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει στην «2η Έκθεση και Συνέδριο Αρωματικών, Φαρμακευτικών Φυτών και Μανιταριών», που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με παράλληλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου

29 Νοεμβρίου 2019
10:52
Κανένα σχόλιο

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει στην «2η Έκθεση και Συνέδριο Αρωματικών, Φαρμακευτικών Φυτών και Μανιταριών», που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με παράλληλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:00 η ώρα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων Κοζάνης.

Η εκδήλωση έχει τίτλο:  «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των αρχαίων αρωμάτων»

Τα αρώματα, τα καλλυντικά προϊόντα και οι αλοιφές, έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στις ποικίλες εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής των αρχαίων καθώς χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για τον καλλωπισμό, αλλά και για την προστασία και τον καθαρισμό του σώματος. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνταν διάφορα αρωματικά φυτά και βότανα, ενώ για τη φύλαξή τους οι αρχαίοι τα τοποθετούσαν μέσα σε μικρά κλειστά αγγεία, τα μυροδοχεία.

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Άννα Κλημάντου και Χαρά Στυλιανάκου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, θα μυήσουν τα παιδιά στον κόσμο των αρχαίων αρωμάτων. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα αρωματικά φυτά και τα βότανα που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών κατά το παρελθόν και τη χρήση τους στην καθημερινή ζωή των αρχαίων. Επίσης, θα γνωρίσουν τα σχήματα, τη διακόσμηση και την εξέλιξη των μυροδοχείων μέσα στο χρόνο, των μικρών αυτών κλειστών αγγείων, μέσα στα οποία φυλάσσονταν τα αρωματικά έλαια, οι αλοιφές και τα καλλυντικά. Στη συνέχεια η συντηρήτρια της Εφορείας Βικτωρία Χαραμπάτη θα δείξει στα παιδιά πώς κατασκευάζονταν τα μυροδοχεία, με τη χρήση πηλού, ενώ παράλληλα, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν οι ίδιοι τα δικά τους μυροδοχεία.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και για το κοινό.

Θερμές ευχαριστίες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την πρόσκληση συμμετοχής και τη δυνατότητα ανάδειξης από εξειδικευμένους αρχαιολόγους – μελετητές, της πανάρχαιας και διαχρονικής αξίας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για τον άνθρωπο.

 

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.