Aπολιγνιτοποίηση, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε συνεργασία με ιδιώτες, είναι τα επόμενα βήματα για τη ΔΕΗ, μετά τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της και τον απογαλακτισμό της από το Δημόσιο με νομοθετική ρύθμιση, όπως τα παρουσίασε χθες στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, ο υπουργός παρέπεμψε στο business plan της ΔΕΗ που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες σε συνεργασία με τη McKinsey και αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και να παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου από τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου. Στο νέο business plan θα εξειδικεύει και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την ίδια την επιχείρηση, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα. Τα προγράμματα θα έχουν σταδιακή εφαρμογή και, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο υπουργός, θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σε λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα απόσυρσής τους. Σήμερα στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και στα ορυχεία απασχολούνται συνολικά περί τις 4.839 εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, η παραγωγή από λιγνίτη θα μειωθεί από 12.500 GWh το 2019 σε 8.114 GWh το 2020, σε 5.199 GWh το 2022 και ακολούθως σε 4.536 GWh το 2025-2027, για να μηδενιστεί το 2030. Οσο δε για την εγκατεστημένη ισχύ από λιγνίτη, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, από 3,9 GW το 2020 θα μειωθεί σε 2,9 GW το 2022, σε 0,7 GW το 2025-2027 και θα μηδενιστεί το 2030. Οι πρώτες λιγντικές μονάδες που θα σβήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι του Αμυνταίου και της Καρδιάς, συνολικής ισχύος 1.700 MW, oι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί ότι λειτουργούν κατά παράβαση του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου Ενέργειας είναι και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον Δεκέμβριο για τη δραστηριότητα της Εμπορίας και τον Ιανουάριο για τη δραστηριότητα των Υποδομών, καθώς και η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Σε άμεση προτεραιότητα μπαίνει και η ΛΑΡΚΟ, μετά και την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιβολή προστίμου στη χώρα μας για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης ως προς την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ. «Θα κινηθούμε γρήγορα να βρούμε μια λύση η οποία θα είναι στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 και μια λύση η οποία, φυσικά, θα είναι όσο πιο δίκαιη γίνεται απέναντι στους εργαζομένους», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr