Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, που αποκαλύπτει ένα ακόμη σημαντικό θέμα της περιοχής,  δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 9/12 η με αριθμ. 46/2019 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, που αφορά τον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδας αποζημίωσης των ακινήτων του οικισμού Ποντοκώμης. Σύμφωνα me την απόφαση, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί και να θεωρηθεί από την Εφέτη εισηγήτρια και τον Πρόεδρο Εφετών, οι τιμές α) για τα οικόπεδα ορίζονται σε 35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, από 45 ευρώ που ήταν η προσωρινή τιμή, β) για τα οικόπεδα που έχουν πρόσοψη σε κεντρικό δρόμο σε 45 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, από 55 ευρώ που είχαν στην προσωρινή τιμή, ενώ η τιμή γ) για τα οικόπεδα που ήταν στην επέκταση του οικισμού παραμένουν στα 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σε ό,τι αφορά τις οικίες, στην πρώτη κατηγορία η οριστική τιμή ορίζεται στα  380 ευρώ ανά κυβικό μέτρο από 420 ευρώ που προέβλεπε η προσωρινή

στη δεύτερη κατηγορία 320 ευρώ ανά κυβικό μέτρο από 360 ευρώ που προέβλεπε η προσωρινή

στην τρίτη κατηγορία 260 ευρώ ανά κυβικό μέτρο από 300 ευρώ που προέβλεπε η προσωρινή

στην τετάρτη κατηγορία 230 ευρώ ανά κυβικό μέτρο από 250 ευρώ προέβλεπε η προσωρινή

στη πέμπτη κατηγορία παραμένει 180  ευρώ

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κτίσματα, δηλαδή υπόγεια, τζαμαρίες, σοφίτες, κουζίνες, αποθήκες η οριστική τιμή είναι κατά τι μειωμένη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες/κάτοικοι οι οποίοι ανέμεναν τη συμπληρωματική παρακατάθεση του 10% για τις οικοδομικές άδειες, που διέθεταν τα κτίσματά τους, δεν θα την εισπράξουν. Αυτοί που δεν έχουν οικοδομικές άδειες, πιθανόν, να  υποχρεωθούν να επιστρέψουν το ποσό που προκύπτει με βάση τα προαναφερόμενα και τις νέες τιμές. Σε κάθε περίπτωση η εκκαθάριση των αποζημιώσεων  θα υπολογισθεί από την αξία των ακίνητων που απαλλοτριώθηκαν με  βάση τις νέες τιμές.

Ως γνωστόν, κατά της εν λόγω απόφασης του Εφετείου υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στον Άρειο Πάγο.

kozan.gr