Η ΔΕΗ κλείνει όλες τις υφιστάμενες λιγνιτικές μέχρι το 2023 – Σήμερα η έγκριση του business plan από το ΔΣ της Επιχείρησης

13 Δεκεμβρίου 2019
09:41

Το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων που σήμερα λειτουργούν από τη ΔΕΗ μέχρι το 2023, θα περιλαμβάνει το νέο επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης που εγκρίνεται σήμερα από το ΔΣ της επιχείρησης. Όπως τόνισε μιλώντας στο Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη ο κ. Στάσσης η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δε θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2028 και από την τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα βρεθεί στις πρώτες. Θα επιταχύνουμε το ρυθμό απόσυρσης και μέχρι το 2023 θα έχουμε αποσύρει όλες τις μονάδες που λειτουργούν σήμερα, είπε ο κ. Στάσσης υπογραμμίζοντας ότι η απόσυρση είναι εφικτή με βάση την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Η απόσυρση θα συνδυαστεί με ραγδαία αύξηση των επενδύσεων  στον τομέα των ΑΠΕ.

Αναλυτικότερα η λιγνιτική αποεπένδυση, σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες μονάδες της ΔΕΗ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και θα περιλαμβάνει τις μονάδες
Άγιος Δημήτριος 1456MW (πέντε μονάδες)
Αμύνταιο 546MW (δύο μονάδες)
Μελίτη 289MW (μία μονάδα)
Καρδιά 1110MW (4 μονάδες)
Μεγαλόπολη 511MW (2 μονάδες)

Σε ό,τι αφορά την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ο κ. Στάσσης δεν άνοιξε τα χαρτιά του ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι να συνεχίσει να βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι το 2028.

Η επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών εκτός από τους προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους γίνεται εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του κόστους του λιγνίτη, που μεταφράζεται σε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων για τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής της επιχείρησης το 2018 οι λιγνίτες προκάλεσαν ζημιές 200 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση ενώ για φέτος η χρονιά αναμένεται να κλείσει με ακόμη μεγαλύτερες λιγνιτικές ζημιές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Για τους περίπου 5 χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στις μονάδες και τα ορυχεία οι επιλογές θα είναι 3: μεγάλος αριθμός εξ αυτών μέχρι το 2023 θα έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ένα μέρος μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλη διεύθυνση της ΔΕΗ ενώ σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει το υπουργείο ενέργειας κατά την παρουσίαση του τελευταίου νόμου θα δίνεται η δυνατότητα ακόμη και για μετάταξη στο δημόσιο.

Το business plan παρουσιάζεται σήμερα και εγκρίνεται από το ΔΣ της επιχείρησης.

energypress.gr

26 σχόλια

  • Ας ενημερώσει και το τι θα γίνει με την τηλεθέρμανση των δύο πόλεων.

    Γιατί για να υπάρξει εναλλακτική χρειάζεται χρόνος και με τους ρυθμούς που λειτουργεί το Ελληνικό δημόσιο δύσκολο.

  • Εμείς λέβητα μπορεί να βάλουμε αλλά εσυ μυαλό δεν πρόκειται να βάλεις και θα μείνεις με την πίκρα σου χωρίς να κερδίσεις τίποτα …

  • Πριν εκλεγεί η νέα κυβέρνηση οι αιτήσεις για κατασκευή και λειτουργία μονάδων Φ.Α. ήταν οι παρακάτω:Μυτιληναίος:826MW,ΤΕΡΝΑ 660MW,ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ 650MW,ELPEDISON 826MW,KEN 660MW.Σύνολο δηλαδή 3600MW περίπου. Με το που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση ξαφνικά τους έπιασε μια ιδιαίτερη περιβαλλοντολογική συνείδηση και ανακοινώνουν το κλείσιμο περίπου 4000MW προερχόμενα από μονάδες καύσης λιγνίτη. Τα συνολικά ΜW δηλαδή είναι ακριβώς τα ίδια αν βγάλεις τις δυο μονάδες του ΑΗΣ Καρδίας που ούτως η άλλως δεν λειτουργούν. Οι παραπάνω αριθμοί καθόλου τυχαίοι δεν είναι καθώς αποτι φαίνεται το σχέδιο ήταν κανονισμένο από την αρχή.

    • Σου αρέσει δε σου αρέσει οι δεητζηδες πάλι κερδισμένοι θα είναι. Εσείς στον ιδιωτικό τομέα να σκεφτείτε ποιος θα μπαίνει στα μαγαζιά σας να ψωνίζει πλέον. Θα πεινασετε.

      • Οι δεητζιδες στην Θεσσαλονίκη έκαναν τα ψώνια τους τώρα που ξέρουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα θα ξεκινήσουν να ψωνίζουν από την τοπική αγορά

        • Νομίζεις. Τα παιδιά όλων θα φύγουν και ο τόπος θα μαραζώσει. Καληνυχτα σε Κοζάνη Φλώρινα. Επιστροφή στην οικοαγροτικη ζωή. Τι άλλους πόρους διαθέτουμε; Τίποτα δυστυχώς.

  • Ο Δήμος Κοζάνης θα ασχοληθεί επί τέλους με αυτό το μεγάλο θέμα της περιοχής;
    Υπάρχει ορισμένος αντιδήμαρχος για τα ενεργειακά;
    Έρχεται η καταστροφή της περιοχής και δεν υπάρχει φώς στον ορίζοντα!

  • Ολοι εσεις οι επιτελικοι των βουλευτων κλπ που γραφετε κατα της ΔΕΗ επειδη ετσι σας ειπαν οταν θα βραδιαζει ακομα θα ονειρευεστε.

  • Αυτό δεν ειναι business plan αλλα διαδικασία πτωχευσης της εταιριας για να μπουν οι εταιρίες που διαφημιζονται μονο και συνέχεια στην αγορα ενεργειας.Κανενας προγραμματισμος γ το αυριο του τόπου μας μας χρυσωνουν το χάπι.

  • Ποσο άξιοι της μοίρας μας είμαστε οταν πλησιάζει η ώρα μηδέν για την περιοχη μας κι εμείς κοιτάμε να φάμε ο ένας τον άλλο…. Πεντακοσια μνημόνια θέλουμε τέλος…

  • ΤΗ ΧΟΛΗ ΣΑΣ ΟΛΗ ΝΑ ΤΗ ΡΙΞΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ-ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ “ΑΓΡΟΝ ΗΓΟΡΑΖΑΝ” ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ) ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΝΟΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ! ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΟΜΑΘΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΞΥΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΧΙΛΙΑΡΑ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΣΑΣ!

  • Σαε αρεσει δεν σας αρεσει κυριοι δεητζηδες η πλειοψηφια του λαου ειναι υπερ του σχεδιου τηε κυβερνησης!!! Παρτετο αποφαση,οσο γθα την καταστροφολογια σας μας εχετε κουρασει αφανταστα!!! Η καραμελα ελιωσε!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.