Συμμετοχή του συλλόγου εκπαιδευτικών φροντιστών Δ. Μακεδονίας στη διαβούλευση για το ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ και το ΚΛΙΜ

17 Δεκέμβριος 2019
11:36
Κανένα σχόλιο

Είναι γνωστό και δεδομένο ότι , επί σειρά δεκαετιών , ο Δήμος και ο Νομός Κοζάνης, ο Νομός Φλώρινας αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας,

συνέδεσαν την οικονομία τους με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, εισπράττοντας παράλληλα και τις δυσμενείς επιπτώσεις που είχε η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

Η λειτουργία της ΔΕΗ στην περιοχή σήμαινε ταυτόχρονα την ύπαρξη θέσεων εργασίας , είτε άμεσα είτε έμμεσα , δίνοντας τη δυνατότητα δραστηριοποίησης ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Συγχρόνως , δεν παραβλέπουμε την αρνητική επίδραση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στην υγεία των πολιτών, καθώς και την αναγκαία μετεγκατάσταση οικισμών.

Η δρομολογημένη παύση της λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 θα έχει ως αποτέλεσμα σειρά αλυσιδωτών αρνητικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την απώλεια θέσεων εργασίας ειδικότερα ελλείψει σχεδίου δημιουργίας νέων θέσεων, για την ομαλή διατήρηση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, για τη μετεγκατάσταση των οικισμών , καθώς και για την αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι επιδοτήσεις μέσω προγραμμάτων θα αποτελούν μια επιφανειακή διαχείριση του προβλήματος , αν δε συνοδεύονται από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Προτείνουμε στο πλαίσιο μιας συνολικής διαχείρισης του θέματος , που θα αποφέρει μια γενικότερη ανάπτυξη στην περιοχή, με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον, τα παρακάτω:

  1. Όλοι οι φορείς (αρμόδια Υπουργεία, ΔΕΗ, Δήμοι, Πανεπιστήμια) κρίνεται αναγκαίο να συνεργαστούν με τεχνογνωσία, αλλά και να έρθουν σε επαφή με άλλες χώρες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα, ώστε να εκπονηθεί ένα οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Ίσως η μετατροπή των εργοστασίων σε μονάδες παραγωγής ρεύματος με χρήση φυσικού αερίου, με δεδομένη τη μελλοντική διέλευση του αγωγού, να είναι μια λύση.

  2. Τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.

  3. Τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

  4. Τη μερική χρήση λιγνίτη σε μικρότερες ποσότητες και έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα σύγχρονα αντιρρυπαντικά μέτρα.

  5. Την αποκατάσταση των ορυχείων, καθώς επίσης και όλων των σημείων χρήσης από τη ΔΕΗ πχ λίμνες , οικισμοί, πληγέντες οικισμοί κ.λ.π, ώστε να αποδοθούν άρτιες προς χρήση στις τοπικές κοινωνίες.

  6. Τη δημιουργία οργανωμένων επισκέψιμων χώρων – μουσεία, που να επιτρέπει σε σχολεία αλλά και σε τουρίστες να γνωρίσουν σε βάθος χρόνου τον τρόπο λειτουργίας αλλά και την πορεία – εξέλιξη παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες.

Τέλος, ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε δράση του Δήμου και της Περιφέρειας, ώστε να διασφαλισθεί το μέλλον και η ποιότητα ζωής του τόπου μας, των παιδιών μας.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Νίκος Τσιτσιρίκης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι