Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος (Του Πασχάλη Τσολάκη)

19 Δεκεμβρίου 2019
10:42

Πόσο επίκαιρος είναι πάντα ο Παπαδιαμάντης! Δεν σταμάτησε ποτέ η γλαυξ να θρηνεί πάνω στα ερείπια της πατρίδας μας. Τελειώνει ο ένας θρήνος αρχίζει ο άλλος. Θα την άκουγε από ψηλά ο Παπαδιαμάντης (τη γλαυξ) να θρηνεί πάνω στην χρεοκοπημένη πατρίδα, από τους ίδιους πλάστες, τους κυβερνήτες της Ελλάδος. (ανίκανοι θα έγραφε και σήμερα ή κάτι άλλο…………!!!)

Τώρα η γλαυξ είναι στο δρόμο. Έρχεται στο λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.

Οσμίζεται , διαισθάνεται τι θα συμβεί στην περιοχή και θέλει να είναι στην ώρα της εκεί, για να αρχίσει το θρήνο. Για χρόνια ο γκιώνης θα θρηνεί στον τόπο της εγκατάλειψης και της ερημίας. Γιατί οι άνθρωποι της, ούτε να θρηνούν δεν τολμούν, παρά μόνο να χειροκροτούν τους θύτες του εγκλήματος που συντελείται.

Οι ηγέτες της Δυτικής Μακεδονίας. Περιφερειάρχης, βουλευτές, δήμαρχοι, φορείς, αντί να ενημερώσουν τον λαό της περιοχής για το τι θα συμβεί στον τόπο τους και να προτείνουν τρόπους αντίστασης, μουγγάθηκαν όλοι ξαφνικά (μουγγοί μακεδονομάχοι της Δυτικής Μακεδονίας στα δύσκολα, αλλά ενεργοί μακεδονομάχοι, φωνασκούντες, των πολιτικών επιλογών και συμφερόντων)

Και οι άνθρωποι, ένας σερνάμενος όχλος, που προχωρά με σκυμμένα κεφάλια, στην κοίτη που χάραξαν οι σωτήρες του, χωρίς να γνωρίζουν που οδηγεί και τι τους επιφυλάσσει το τέλος της κοίτης

«Όσο μακριά και να κοιτάξω βλέπω γονατιστούς ανθρώπους –λες κάνουνε την προσευχή τους» γράφει ο Σεφέρης. Πάντα όμως ο Έλληνας όρθιος έκανε την προσευχή του και γονάτιζε κατά πως γράφει και ο Ρίτσος, μονάχα στους νεκρούς του.

Είναι τόσο σοβαρό και μεγάλο το θέμα και τα λόγια είναι μικρά, ασήμαντα αφού δεν μπορούν να αποτρέψουν αυτό που θα συμβεί.

Η Ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αφήγηση για τον τρόπο που οι πολιτικοί έχουν χρησιμοποιήσει για δικό τους όφελος το αίμα και τα αγαθά των ανθρώπων, γράφει η διανόηση.

Μετά από αυτό που θα συμβεί στην περιοχή , ακόμα κι αν περάσουν πολλά χρόνια, το ουράνιο τόξο στην Δυτική Μακεδονία θα είναι ασπρόμαυρο………..

Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θ αλλάξει ποτέ…

9 σχόλια

  • Τι εννοεί ο ποιητής; Το κλείσιμο της ΔΕΗ;Και από πότε αυτό αφορά τον Καστοριανο, το Φλωρινιώτη,το Γρεβενιωτη; Το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας δηλαδή…. Στο τέλος μη μας πεις ότι αφορά ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο…. Ακόμα νομίζετε ότι η γη γυρνάει γύρω σας εσείς οι δεητζηδες…

    • ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ (ΤΗ ΓΛΑΥΞ) ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΔΕΗΣ;ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑΝΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΕΗ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΠΡΗΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ.

  • Πασχάλη μπράβο που επώνυμα εκφράζεις την άποψη σου για το μη κλείσιμο της ΔΕΗ. Την εξέφρασα και εγώ επώνυμα με δικό μου άρθρο πριν λίγο καιρό. Το γεγονός ότι όλοι οι υποστηρικτές του κλεισίματος της ΔΕΗ είναι ανώνυμοι δείχνει το μέγα λάθος της θέσης τους και τη σκοπιμότητα που υπηρετούν. Δεν πειράζει οι αναγνώστες έχουν κρίση, εκτιμούν και αναλόγως θα πράξουν όταν έρθει η ώρα.

    • Ανατριχιασα με το θαρρος σου ανωνυμε-επωνυμε…..Λιγο αργα θυμηθηκατε Σεφερη και Παπαδιαμαντη….Τα περι “σερναμενου οχλου” “γονατιστου” υποτιμητικα τα συνηθισαμε απο αργοσχολους δεητζηδες κυριε “ποιητα”…Οι προκλητικα παχυλοι μισθοι σας τοσα χρονια σας κακομαθανε, οποτε η ευγενεια ειναι αγνωστη λεξη για σας….

  • “…παχυλοί μισθοί” και εγώ ο αφελής που νόμιζα ότι η απολιγνιτοποίηση γίνεται για την κλιματική ουδετερότητα; Πεσ΄ το άνθρωπε μου από την αρχή και καθαρά.

  • …ενώ ο χαρακτηρισμός ως ¨γάγγραινα¨ μιας δημόσιας επιχείρησης που πάνω της βασίσθηκε η οικονομική ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας είναι λέξη ευγενική κουρασμένε λόγιε της δεκάρας. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ. ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • Αυτά πέστα τον εργατοπατερα σου “ποιητα” που δήλωσε δημόσια ότι δεν έχει ανάγκη αυτός το πολύ πολύ να αλλάξει τόπο διαμονής…. Την καληνύχτα κράτα την για σένα… Καλημέρα.. Δε βρέχει σας φτυνουν…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.