ΔΕΗ: Τρέχει για φωτοβολταϊκά πάρκα σε Κοζάνη – Πτολεμαΐδα

8 Ιανουαρίου 2020
10:01

“Τρέχει” η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία για τη δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στα ορυχεία που έχουν κλείσει ή θα βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής.

Ηδη η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» κατέθεσε, το Δεκέμβριο που μας πέρασε, αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας περίπου 1500 MW.

Η πορεία αυτή έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε από τη ΔΕΗ ήδη από το 2018 για την αξιοποίηση εξαντλημένων ορυχείων στην περιοχή και τη μετατροπή τους σε φωτοβολταικά πάρκα. Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» υπέβαλε μέσα στο 2018 αιτήσεις για 19 φωτοβολταικά έργα συνολικής δυναμικότητας 360 MW.

Το σχέδιο όμως για τη δημιουργία ενός φωτοβολταικού πάρκου μαμούθ στην περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαίδας είναι πολύ πιο παλιό. Οι επενδύσεις είχαν δρομολογηθεί από το 2010 ενώ το 2011 είχε επισκεφθεί την περιοχή ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και είχε κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Στον αρχικό σχεδιασμό ήταν το όλο έργο να δοθεί με απευθείας ανάθεση στην αμερικανική εταιρία Sunedison, μια επένδυση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Τελικά το σενάριο της απευθείας ανάθεσης εγκαταλείφθηκε και η ΔΕΗ προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό που όμως δε τελεσφόρησε. Το project, που προέβλεπε φωτοβολταικό πάρκο σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων δυναμικότητας 200 MW, μπήκε στο ψυγείο για σχεδόν έξι χρόνια. Το 2017 ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης  Παναγιωτάκης επανέφερε στο τραπέζι το project, και πήρε άδεια από τη ΡΑΕ για το σχέδιο το οποίο εκτιμήθηκε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει αντισταθμιστικά μετά την πώληση λιγνιτικών μονάδων της δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να εγκαταστήσει άμεσα σε εκτάσεις της περιοχής της Κοζάνης και της Εορδαίας φωτοβολταϊκα συνολικής ισχύος που θα αγγίζουν το 1 GW, επενδύοντας συνολικά 450 εκατ. ευρώ σε εκτάσεις περίπου 30.000 στρεμμάτων.

(του Εύρη Τσουμή, Έθνος)

9 σχόλια

  • Η 5η μονάδα θα στοιχίσει 1,5 δις Ευρώ για ονομαστική παραγωγή 660MW..

    Την ίδια ώρα μας ενημερώνουν πως με επένδυση 450 εκ. Ευρώ μπορούν να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκά ονομαστικής ικανότητας 1000ΜW..

    Μονάδα 826MW με φυσικό αέριο ο ιδιώτης το κατασκευάζει με 300 εκ. Ευρώ..

    Και μετά αναρωτιόμαστε πως η ΔΕΗ έσωσε την Mitsubishi Γερμανίας με ένα έργο μόνο όπως η 5η της Πτολεμαϊδας..

    • Όταν δεν ξέρεις πως λειτουργεί η ενέργεια, τέτοιες απορίες θα έχεις. Εκτός αν ξέρεις και αβαντάρεις συγκεκριμένα συμφέροντα.
      1. Με την μονάδα του λιγνίτη θα έχεις ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο από δικές σου πηγές ενέργειας.
      2. Τα φωτοβολταϊκά δεν εγγυώνται ότι θα έχεις ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο. (Υπάρχει η νύχτα που δεν έχει ήλιο)
      3. Με το φυσικό αέριο θα έχεις εύμα 24ώρες το 24ωρο, αλλά θα στέλνεις τα χρήματά σου αλλού, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει δικό της φυσικό αέριο.

      • Δλδ δεν υπάρχουν μπαταρίες αποθήκευσης; και λες στον άλλο ότι θα έχει τετοιες αποριες; πηγαίνε Διάβασε, ρώτα, ενημερώσου και μετά κάνε και υποδείξεις..

  • Επιμένετε σε μορφή ενέργειας που είναι παρωχημένη πλέον. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εδώ έπρεπε να Έχουμε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.. και λιγνίτη βέβαια αλλά περιορισμένο. Δλδ όλοι πάνε λάθος και ΞΑΝΑ μόνο εμείς είμαστε σωστοι; τι να πεις..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.