10 Ιανουαρίου του 2010 ανακοινώθηκε ο Καλλικράτης – Ας θυμηθούμε (του Γιώργου Τζέλλου)

11 Ιανουαρίου 2020
07:00
Κανένα σχόλιο

Όπως αναμένονταν , καθώς ήταν προεκλογική δέσμευση, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 10-01-2010 την πρόταση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την οποία είχε πει “Βάζουμε από την αρχή νέα θεμέλια στη δομή και τη λειτουργία της Πολιτείας μας. Η δομική αυτή αλλαγή εντάσσεται σε έναν από τους μεγάλους εθνικούς μας στόχους,…. Την οικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος και ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη.” Μεγάλα σχέδια και λόγια όντως.

Ο κ. Ι. Ραγκούσης εξειδίκευσε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρόταση και ανακοίνωσε το όνομα του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ…Ο αρχιτέκτονας αντί για τον κυβερνήτη Καποδίστρια Νο 2ο, , που αναμένονταν.

Διοικητική Μεταρρύθμιση στους Ο.Τ.Α. υπόσχονταν με μείωση του αριθμού των Δήμων και λοιπά ηχηρά περί οικονομικού οφέλους , αλλά δεν ανακοίνωσαν το χωροταξικό. Το άφησαν για τον Απρίλιο του 2010.

Στην Αιανή, όπως και άλλοι αλλού, γνωρίζαμε τις εξελίξεις από πολύ πριν ακόμα, επί των ημερών της Ν.Δ., επί Υπουργού Εσωτερικών του κ. Π. Παυλόπουλου, που και αυτής ήταν επιθυμία, θέση και προγραμματικός σχεδιασμός η Διοικητική Μεταρρύθμιση, με την κατάργηση των περισσότερων από του χίλιους και πλέον Δήμους και Κοινότητες και τη δημιουργία μεγάλων και ισχυρών Δήμων.

Ποιος είναι όμως ο ισχυρός Δήμος θέλει μεγάλη κουβέντα…….

Με τη θέση αυτή συμφωνούσε και η ΚΕΔΚΕ. Απλά η Ν.Δ. δεν πρόλαβε να την υλοποιήσει ….

Είχαμε πάρει λοιπόν πολύ έγκαιρα ομόφωνα ως Δημοτικό Συμβούλιο θέση υπέρ της παραμονής του ιστορικού Δήμου Αιανής ( 21 01 2008 πρακτικό α.α 4), την οποία διακηρύτταμε με πάθος , γνωστοποιούσαμε παντού και αρμοδίως και επιβεβαιώναμε συχνά.

Στις 21-12-2009, λίγες ημέρες πριν την συνεδρίαση του Υ.Σ. αποφασίσαμε και πάλι ομόφωνα ( απόφαση 214 πρακτικό 7/2009) ότι “Στα πλαίσια της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας και όσον αφορά στους δήμους που σχεδιάζονται για το νομό Κοζάνης, προτείνουμε να συμπεριληφθεί και να προστεθεί και ο Δήμος Αιανής , για λόγους ιστορικότητας της Αιανής και της ύπαρξης σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων ικανών να στηρίξουν την μελλοντική ανάπτυξη του Δήμου μας. Παραμένουμε Δήμος με έδρα την Αιανή, ανοικτοί σε διεύρυνση με γειτονικούς δήμους και τοπικά διαμερίσματα άλλων δήμων για τη δημιουργία, τηρουμένων των αναλογιών, ενός ισχυρού, νοικοκυρεμένου και βιώσιμου Δήμου, ικανού να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους δημότες και στους επισκέπτες του , αλλά και να υλοποιεί στόχους που θα θέτει η πολιτεία.”

Τη θέση μας αυτή φροντίσαμε και τη κοινοποιήσουμε εκ νέου σε κάθε αρμόδιο και σχετικό φορέα –βουλευτές , κόμματα, ΚΕΔΚΕ, Τ.Ε.Δ.Κ. κ.λπ και ειδικά στον Υπουργό Εσωτερικών.
Τον Απρίλιο του 2010 ανακοινώθηκε το χωροταξικό. Αρμόδιος ο κ. Γ. Ντόλιος . 333 Δήμοι . Ο Δήμος Αιανής καταργείται…

Ένα βάρος πλάκωσε τις καρδιές μας . Ωστόσο κάποιοι χαίρονταν….

Αντιδράσαμε αμέσως όσο μπορούσαμε με λαϊκές συνελεύσεις και κάθε είδους κινητοποιήσεις στην περιοχή μας και στην Αθήνα ( 13 και 25 Μαΐου 2010 ) και τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδημοτών μας-κυρίως Αιανιωτών και τα επιχειρήματα μας απηχούσαν σε ένα μεγάλο ακροατήριο, με πολλές συμπάθειες, αλλά δεν έπεισαν την Κυβέρνηση , η οποία ψήφισε μόνη της την πρώτη Ιουνίου το νόμο 3852/2010.

Θυμίζω εδώ, για να μην τους αδικώ, ότι στις 28 Μαΐου του 2010 οι πέντε βουλευτές του νομού έκαναν την ύστατη προσπάθεια και κατέθεσαν κοινή επιστολή στη Βουλή για να παραμείνει ο Δήμος Αιανής , αλλά ήταν ήδη αργά. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου 2011. Η Αιανή ιστορική έδρα του νέου Δήμου Κοζάνης….όπως και η Νεάπολη του Δήμου Βοΐου. Δεν στοχεύαμε σε αυτό…απλά προέκυψε.

Στις 02-06-2010 συνεδριάσαμε και στην ομόφωνη απόφαση μας μεταξύ άλλων λέγαμε τα εξής:
«Πιστεύαμε και αναμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα μας , που ήταν και αίτημα είκοσι πέντε άλλων ιστορικών Δήμων, για καθιέρωση του κριτηρίου της ιστορικότητας. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε δεκτό. Παρά την προσπάθεια μας δεν αντιμετωπίστηκε με τη σοβαρότητα που έπρεπε η ιδιαιτερότητα μας, μοναδική για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Την ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών, που καθιέρωσε τα συγκεκριμένα και μόνο κριτήρια.

Το πληθυσμιακό, για το οποίο απαιτούνταν τουλάχιστον δέκα χιλιάδες κάτοικοι, η ορεινότητα και η νησιωτικότητα. Δεν είχαμε κανένα από αυτά. Το κριτήριο δε της ιστορικότητας, στο οποίο επιμέναμε εμείς , υποτιμήθηκε, αγνοήθηκε και δεν ελήφθη υπόψη. Εμείς ως κοινωνία του Δήμου Αιανής δώσαμε τον αγώνα μας, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Για τον αγώνα αυτό , πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή εδώ και τρία και πλέον χρόνια μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι είναι δίκαιος και μπορεί να είναι νικηφόρος. Στηριχθήκαμε αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας δυνάμεις, που αποδείχθηκαν και αξιόλογες και ικανές για άλλους κοινωνικούς αγώνες υπέρ του τόπου μας.

Για τον αγώνα αυτό είμαστε περήφανοι και το ίδιο θα είμαστε και στο μέλλον .

Η ιδέα μας , η άποψη μας, το πιστεύω μας για ένα διευρυμένο Δήμο με έδρα την Αιανή δεν εγκαταλείπεται και θα μας εκφράζει και στο μέλλον. Θα έρθει η ώρα που θα τεθεί εκ νέου το θέμα αυτό.»

Από τότε πέρασαν δέκα χρόνια . Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι και πως είχε γίνει . Και εννιά χρόνια υπό τον ενιαίο Δήμο Κοζάνης. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να γίνει μια αποτίμηση από την κοινωνία της Αιανής αυτής της δεκάχρονης πορείας. Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε . Προοδεύσαμε ή χειροτερεύσαμε; Το ερώτημα είναι απλό και σαφές Καλώς καταργήθηκε ο Δήμος Αιανής ; Ή θα ήταν καλύτερα αν συνέχιζε την αυτόνομη παρουσία του; . Την πρωτοβουλία αυτή μπορούν να την πάρουν μόνο οι φορείς της Αιανής και το έχω ξαναπροτείνει.

Υ/Γ. Σύμπτωση πάντως που την Κυριακή θα είναι για μια ακόμα φορά στην περιοχή μας-στο Βελβενδό- για να τιμηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , που ως Υπουργός Εσωτερικών στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη είχε πει για το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης . « Μιλάμε για περίπου 350-400 μάξιμουμ Δήμους και ορισμένες Κοινότητες που μπορεί να παραμείνουν, πολύ λίγες στον αριθμό, δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει, για λόγους ιστορικούς και άλλους. Είμαστε μία χώρα που δεν μπορεί να ξεχνά την ιστορία της, αλλά πάντως θα είναι μικρή η παρουσία τους και καθαρά συμβολική, αλλά θα μπορούν να επιβιώνουν. Πάντως μιλάμε για 350-400 Δήμους.»
Λογικά εννοούσε και φωτογράφιζε και εμάς ως έναν από τους οκτώ, που για λόγους ιστορικούς το 1992 είχαμε ήδη γίνει Δήμος. . Πέραν της ενημέρωσης του με αλληλογραφία κλπ για την Αιανή , με τη συνδρομή του Δημάρχου Αιγάλεω και Προέδρου της ΤΕΔΚΑ κ. Καλογερόπουλου Δ. φίλου της Αιανής, είχε προηγηθεί συνάντηση μας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη στο νομό Ηλείας στις 14 11 2007 , είχαμε θέσει το θέμα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι