Στις 09 Νοεμβρίου 2019, το kozan.gr παρουσιάζει, για πρώτη φορά, βίντεο, από τη δημόσια – και γεμάτη αγανάκτηση – τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη, στο Π.Σ. Δ. Μακεδονίας, για την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων: “Ψάχνουμε εναγωνίως, εδώ κι ένα μήνα, να βρούμε το φάκελο (με τη μελέτη στατικότητας) της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων. Δεν υπάρχει ο φάκελος (στοιχείων) για τη δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδος. Εγώ ντρέπομαι!! Αν συμβεί κάτι σε αυτή τη γέφυρα, που παρουσιάζει μια παραμόρφωση (έβγαλαν μια οδηγία για να μην περνούν βαρέα οχήματα πάνω από ένα συγκεκριμένο βάρος), τι θα γίνει; Ντετέκτιβ θα βάλουμε για να βρούμε τις μελέτες γι’ αυτή τη γέφυρα. Η κατάσταση με τα αρχεία της Περιφέρειας είναι τραγική”. “Ψάχνουμε εναγωνίως, εδώ κι ένα μήνα, να βρούμε το φάκελο (με τη μελέτη στατικότητας) της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων. Δεν υπάρχει ο φάκελος (στοιχείων) για τη δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδος. Εγώ ντρέπομαι!! Αν συμβεί κάτι σε αυτή τη γέφυρα, που παρουσιάζει μια παραμόρφωση (έβγαλαν μια οδηγία για να μην περνούν βαρέα οχήματα πάνω από ένα συγκεκριμένο βάρος), τι θα γίνει; Ντετέκτιβ θα βάλουμε για να βρούμε τις μελέτες γι’ αυτή τη γέφυρα. Η κατάσταση με τα αρχεία της Περιφέρειας είναι τραγική”.

 

 

To θέμα περνά στα “ψιλά” από το σύνολο των τοπικών ΜΜΕ και στις 4 Δεκεμβρίου και πάλι μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης ανακοινώνει ότι η Περιφέρεια ζήτησε από το Υπουργείο Μεταφορών μελέτη για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και συντήρησης για την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, ενώ παράλληλα, Καθηγητής του ΑΠΘ επισκέφτηκε κι είδε τη γέφυρα προκειμένου να υποδείξει τις περαιτέρω ενέργειες.

 

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Γ. Κασαπίδης – και πάλι μέσω του περιφερειακού συμβουλίου – επαναφέρει το θέμα, με νέα ενημέρωση, λέγοντας πως ο Καθηγητής και Διευθυντής του εργαστηρίου πειραματικής αντοχής υλικών και κατασκευών του ΑΠΘ, Μάνος Γεώργιος, έστειλε επιστολή όπου περιγράφει ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, αναφορικά με την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων

 

Στις 23 Δεκεμβρίου ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, για πρώτη φορά, κάνει λόγο για κίνδυνο της Γέφυρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά “Και τα σχέδια της Γέφυρας θα τα βρούμε, που κινδυνεύει, όπως κινδυνεύει”. Η συγκεκριμένη αναφορά δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά κι ανησυχία, αφού ο Περιφερειάρχης δεν περιγράφει με σαφήνεια και λεπτομέρειες τι ακριβώς και τι είδους παραμορφώσεις είναι αυτές που εμφανίζει η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων.

 

Στις 8 Ιανουαρίου 2020, η αυτοψία στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων με το συντοπίτη μας Στέργιο Μητούλη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Surrey University, Πολιτικό Μηχανικό, με ειδίκευση στη Γεφυροποιΐα και τα συμπεράσματα – εκτιμήσεις & παρατηρήσεις του, έστω και σε οπτικό επίπεδο, οδηγούν τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη, να ζητήσει, με έγγραφο του,  από τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης Σ. Διόγκαρη, τη λήψη προληπτικών μέτρων, με στόχο την απομείωση της φόρτισης και της περαιτέρω επιβάρυνσης της γέφυρας, γεγονός που “εκτοξεύει” το θέμα ως προς την περαιτέρω γνωστοποίησή του, σε πανελλαδικό επίπεδο.

kozan.gr