Το καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, έρχεται στην Κοζάνη, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στο Κινηματοθέατρο “Ολύμπιον”

14 Ιανουαρίου 2020
20:17
Κανένα σχόλιο

Το αριστουργηματικό έργο της Άλκης Ζέη, που διασκευάστηκε με τεράστια επιτυχία για το θέατρο από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη, ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρολόγο  και ανέβηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2015-2016 στην Αθήνα, στο Θέατρο Βρετάνια και την Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής και την φετινή χειμερινή περίοδο στο Θέατρο Αμαλία, σε μια υπερ-παραγωγή που συγκίνησε περισσότερους από 100.000 θεατές, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στις ψυχές των παιδιών και των ενηλίκων, έρχεται την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στο Κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

Πρόκειται για την παράσταση που καταγράφηκε από κοινό και κριτικούς ως μία από τις καλύτερες παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας, άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος, σε μια μεγάλη παραγωγή με 11 ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ,  με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που θα μας μεταφέρουν  μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι,  στο ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως  στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι  του 1936.

Λίγα λόγια για το έργο: «Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους στο Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη το μαύρο…

Τι θα συμβεί, όμως, όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι; Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους;  Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι; »

Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με τη δικτατορία του Μεταξά, όπου  η πραγματικότητα και  το παιχνίδι «συνωμοτούν» για να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό. Η παιδική αφέλεια και αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν για να μας πουν ξανά ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.

Η συγγραφέας κ. Άλκη Ζέη δήλωσε για το πρώτο ανέβασμα της παράστασης:

Πήγα με πολύ αγωνία να δω Το Καπλάνι της Βιτρίνας διασκευασμένο στο θέατρο. Έριξα μια ματιά στην πλατεία. Δίπλα μου καθόντανε τα παιδιά και τα εγγόνια μου και λίγο πιο πέρα ξαδέλφια, ανήψια και μικρανήψια. Την ένιωθα την ανυπομονησία τους. Άνοιξε η αυλαία μα δεν έβλεπα θέατρο. Είδα τον εαυτό μου μικρό κοριτσάκι και την αδελφή μου, τον παππού, τις θείες, τους μικρούς φίλους και τον μεγαλύτερο ξάδελφό μας. Στο βάθος το αγαπημένο μου Μαλαγάρι, τη θάλασσα με τα κύματα και κάπου ψηλά το Καπλάνι να με κοιτάζει με το γαλάζιο του μάτι. Το μικρό κοριτσάκι – δηλαδή εγώ- να φορεί το φουστανάκι μου, να μιλάει και να κινείται όπως εγώ κι αδελφή μου το ίδιο. Και ρίγη με τη δικτατορία, όχι την τελευταία, τότε… του Μεταξά και τις μισητές στολές νεολαίας και τα βιβλία που καίγονταν.

Μόνο σαν υποκλίθηκαν οι ηθοποιοί βγήκα από το όνειρο και βούρκωσα και γύρω οι δικοί μου μα κι όλος ο κόσμος έμεινε για μια στιγμή βουβός κι ύστερα ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Δεν ξέρω ποιος συγγραφέας είχε τέτοια τύχη να ξαναζήσει τα παιδικά του χρόνια. Πρέπει να έβαλαν πολλή αγάπη και πολύ κόπο όλοι οι συντελεστές ανεξαιρέτως.

Τους ευχαριστώ λοιπόν γι’ αυτό το αξέχαστο ταξίδι’’.

Θέατρο Βρετάνια, 6 /11/2015

«Το ανέβασμα της Ανδρομάχης Χρυσομάλη με δικαίωσε. Παρά τις δυσκολίες, κατάφερε ν’ αναβιώσει επί σκηνής την ατμόσφαιρα του βιβλίου, το καλοκαίρι, τις διακοπές, την ξεγνοιασιά της παρέας, αλλά και τη σκιά που απλώθηκε πάνω μας με την Δικτατορία του Μεταξά”. 

Άλκη Ζέη, συνέντευξη στο paidikotheatro.gr στη κ. Τσιλιμιδού, 15/11/2016

«Όταν τον Αύγουστο έμαθα ότι το Καπλάνι θα γίνει θεατρικό έργο, χάρηκα και ταυτόχρονα προβληματίστηκα, θεωρώντας ότι πολύ δύσκολα αυτό το σπουδαίο έργο θα μπορούσε να αποδοθεί θεατρικά. Η παράσταση που είδα σήμερα με διέψευσε κατηγορηματικά. H δουλειά της Ανδρομάχης Χρυσομάλη με εντυπωσίασε για την αρτιότητά της και για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίον απέδωσε σκηνοθετικά το κείμενο της Ζέη. Συγκινήθηκα και στο δεύτερο μέρος έκλαψα. Πολύ. Πράγμα που δεν μου έχει ξανασυμβεί σε παιδική παράσταση».

Κριτική byΠελιώ Παπαδιά για το Ταλκ, 15/11/2015

Παίζουν οι ηθοποιοί :

Σπύρος Σαραφιανός, Μαρία Γουσίου, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Κοκκινίδου, Άσπα Μπατατόλη, Βαγγέλης Μάγειρος, Μαργαρίτα Νασιούλα, Αγγελική Περγαμηνού, Σοφιανός Πεσιρίδης, Μαρία Βαή

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία  :  Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Σκηνικά- Κοστούμια  :  Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική  :  Μιχάλης Αβραμίδης

Στίχοι τραγουδιού : Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Προβολές 3D και Video Art  :  Σπύρος Ρασιδάκης , Αλέξανδρος Τσερέπας

Φωτισμοί  :  Richard Anthony

Επιμέλεια κίνησης : Ιωάννα Μήτσικα

Βοηθός σκηνογράφου : Λίνα Καρανικολάου

Κατασκευή σκηνικών : Παναγιώτης Λαζαρίδης, Βασίλης Σακκής

Βοηθός σκηνοθέτη : Μαργαρίτα Νασιούλα

Πληροφορίες

Κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 11.30 π.μ

Προπώληση :

Ταμείο Κινηματοθεάτρου Ολύμπιον / Τηλ. 2461 022121

Βιβλιοπωλείο Αθανασιάδης, Ιπποκράτους 8, Τηλ.: 2461036028

Τηλέφωνα για ομαδικές κρατήσεις : 6986691690 / 6940348432

Ticketservices : https://www.ticketservices.gr/event/theatro-amalia-to-kaplani-tis-vitrinas/?lang=el

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ

Facebook: https://www.facebook.com/methexis2010/

Κριτική της παράστασης περίοδος 2019-2020:

https://www.typologos.com/to-kaplani-tis-vitrinas-dilonei-tin-adoli-agapi-nikos-moschovos/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.