Η Μεταλιγνιτική Εποχή, οι ενέργειες και οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας, ως απλοί πολίτες εδώ και 20 χρόνια, για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Δυτικής Μακεδονίας και η φιλοξενία των εργασιών μας από Φόρουμ κι Αρμόδιες Υπηρεσίες» (των Θ. Γκατζόφλια & Φ. Χατζάρα)

16 Ιανουαρίου 2020
04:49

Αδράξαμε την ευκαιρία ως αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού μας κ. Μητσοτάκη Κυριάκου, στο εξωτερικό (ΟΗΕ και Κομισιόν), αλλά και στο εσωτερικό σχετικά με την ημερομηνία λήξης κατά το έτος 2023 της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη στην Ελλάδα καθώς και την ανακοίνωση μετάβασης Κυβερνητικού κλιμακίου στους επόμενους μήνες στις Περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ώστε να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους Τοπικούς Φορείς και τους πολίτες για την αντιμετώπιση του τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος, που θα προκύψει, στην Περιοχή μας η οποία μαστίζεται από την μεγαλύτερη ανεργία σε όλες τις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας στην συγκεκριμένη συγκυρία την οικονομική 10ετή κρίση στην Χώρα μας, αλλά και την Επιχειρηματική κρίση στην Γούνα, που τόσο έντονα εκφράζεται από τους Επιχειρηματίες της Καστοριάς και της Σιάτιστας.

Δυστυχώς στο βεβαρημένο καθεστώς της τεράστιας ανεργίας στην Δυτική Μακεδονία τα επόμενα χρόνια θα προστεθούν πάνω από 20.000 χιλιάδες άνεργοι άμεσα και έμμεσα εξαιτίας της λήξης της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη και των επιχειρηματικών δυσκολιών στην Γούνα κλπ. Το πρόβλημα είναι οξύτατο πολύπλευρο και πολύ-επίπεδο στοιχεία που το καθιστούν δυσεπίλυτο. Και ακριβώς γι αυτό η προσέγγιση του χρειάζεται σοβαρότητα, επιμονή ,υπομονή ,συλλογικότητα, γνώση των πολύπλοκων προβλημάτων που απορρέουν από την πολυπλοκότητα της περιοχής μας. Κυρίως όμως χρειάζεται γνώση των δυνατοτήτων της Περιοχής και των ανθρώπων της και βέβαια, και το κυριότερο, αγάπη για τον τόπο και την τεράστια ιστορία του στην ανάπτυξη και την πρόοδο προς όφελος όλων .Δυστυχώς ξεκινούμε αργά, ίσως σκεφτούν κάποιοι. Επειδή όμως από την φύση μας είμαστε αισιόδοξοι σημειώνουμε: “ποτέ δεν είναι αργά”.

Υπενθυμίζουμε πως εδώ και 20 χρόνια δημοσιεύουμε συγκεκριμένες προτάσεις (σε εργασίες) σχετικές με την αντιμετώπιση της αναφερόμενης ως «Μεταλιγνιτική Περίοδο», που την αναμένουμε με ακρίβεια απόλυτων μαθηματικών όρων, αλλά δυστυχώς διαχρονικά οι αρμόδιοι παράγοντες δεν ήθελαν να ακούν, να βλέπουν και να χρησιμοποιούν τις λέξεις «Μεταλιγνιτική Εποχή». Τώρα δυστυχώς είναι υποχρεωμένοι και να ακούσουν και να δουν πως θα αντιμετωπίσουν το ανακύψαν πρόβλημα. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ??? Τι περιμένουμε τον «από μηχανής θεό»;

Να επισημάνουμε και πάλι την αναγκαιότητα τα ώτα των ιθυνόντων να είναι ανοιχτά σε κάθε σοβαρή πρόταση όσων νοιάζονται για αυτόν τον τόπο. Εμείς ως απλοί πολίτες συνεχίζοντας τον αγώνα καταθέσαμε σε Αρμόδιους Φορείς του Εσωτερικού και Εξωτερικού όλες τις εργασίες, που βρίσκονται πλέον στην ιστοσελίδα μας:

Η Πολιτεία της Ουτοπίας https://thomasgkatzoflias.wordpress.com

βλέπε επιστολή: Νο 8: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αλληλογραφίας μας με Θεσμικούς Φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και εν μέρει με Θεσμικούς Φορείς της Ελληνικής Επικράτειας, αλλά και της E.E. και των Χωρών της, σχετικά με τις εργασίας μας, που δημοσιοποιούμε εδώ και 20 χρόνια. (19-2-2019)

Στις18-1-2020 συμμετέχουμε σε ημερίδα καινοτομίας στην Αθήνα, ως διαγωνιζόμενοι, με σημαντικούς Επιχειρηματικούς και Πανεπιστημιακούς Φορείς, όπως φαίνεται από τον παρακάτω τίτλο αλληλογραφίας, που μας έχει αποσταλεί : «Συμμετέχετε στην ημερίδα “Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν”, 18.1.2020, NBG Business Seeds [email protected]. Προς:[email protected] 2 Ιαν στις 2:40 μ.μ.».

Ημερίδα: «Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς της».

Τι σημαίνει καινοτομία στην Ελλάδα σήμερα; Ποιους αφορά; Ποιους κλάδους της οικονομίας αγγίζει; Ποιοι φορείς στηρίζουν την προσπάθεια ομάδων και επιχειρήσεων να καινοτομήσουν; Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν; Τι άλλη βοήθεια παρέχεται;

«Το Πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Uni.fund, το Μetavallon και η Bayer Ηellas, σας προσκαλούν στην ημερίδα «Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς της», που θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 στις εγκαταστάσεις του Athens Center for Entrepreneurship and Innovation Κεφαλληνίας 46, στον 2ο Όροφο.». Θα συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:

– Incubators/Accelarators Higgs, CapsuleT, Foundation, AceIn, (Thermi), Impact Hub, EKΠΑ

– VC metavallon, uni.fund, Venture Friends, Velocity, PJ Katalyst, ΝΒG Business Seeds, brookstreet.

– Διαγωνισμοί Ennovation, Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας.

– Εταιρείες Accenture, Bayer, Cosmote.

– Θεσμικοί Φορείς EBRD, Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

– Φορείς Καινοτομίας Endeavor, EIT Food, Νέα Γεωργία Για την νέα Γενιά, Ιδρυμα Ωνάση, BlueGrowth, NBG Business Seeds, Kinno, KEMEΛ, ΕΚΤ, ΤHI

– Φορείς χρηματοδότησης «The people’s Τrust, Afi.Org, ETE.».

Προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν επιδιώκουμε την βράβευση των εργασιών μας. Στοχεύουμε όμως στην επαρκή ενημέρωση των αρμοδίων Φορέων εντός και εκτός της Χώρας προκειμένου να γνωρίσουν τα Προβλήματά που έχει η Περιοχή ,αλλά και τις Δυνατότητες για πρόοδο και ανάπτυξη σε βάθος και όχι σε επιδερμική και επιφανειακή ανάγνωση των δυνατοτήτων και πρόχειρη επίλυση των προβλημάτων

Στις 13-12-2019 δημοσιεύσαμε την επιστολή: Νο 6ε: Αρχική Δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο , για την Ενέργεια και το Κλίμα  και οι καινοτόμες προτάσεις των εργασιών μας για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας (13-12-2019και κάναμε έκκληση σε όλους τους αρμοδίους Τοπικούς παράγοντες να πάρουν θέση για την Ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το Ε.Σ.Ε.Κ., πριν ξεκινήσει πλήρως η έναρξη λήξης της μονοκαλλιέργειας του Λιγνίτη στην Χώρα μας.

Τώρα επανερχόμαστε εν όψει της συμμετοχής μας στην αναφερόμενη ημερίδα και κάνουμε έκκληση να πάρουν θέση όλοι και να καταγράψουν τις προτάσεις τους πριν αποφασίσουν άλλοι για μας.

Τους επόμενους μήνες θα καταθέσουμε στην Ελληνική Βουλή και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου την επιστολή: Νο 7: (Αποτελεί και την Περίληψη της Αναφοράς μας) Αναφορές με αιτήματα και ενημερώσεις, προς το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σχετικές με τις προτάσεις, επισημάνσεις και προβληματισμούς, που επιμεληθήκαμε στις εργασίες μας, για την Δυτική Μακεδονία, την Ελλάδα και την Ε.Ε. (1-1-2019) και θα ζητήσουμε να την υποστηρίξουμε με την παρουσία έμπειρων, επαρκέστατων και κατάλληλων συνεργατών μας, που εργάζονται ή διαπρέπουν σε Υπηρεσίες του Εσωτερικού και Εξωτερικού .

Παρακαλούμε να διατυπωθούν δημόσια και θέσεις των απλών πολιτών ή των αρμόδιων Φορέων. Δεν δηλώνουμε πολύξεροι. Δηλώνουμε την αγωνία μας για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.

Κοζάνη 15-1-2020

Θωμάς Γκατζόφλιας

Φωτεινή Χατζάρα

Αποδέκτες ΜΜΕ

Υποσημειώσεις:

Α. Ευχαριστούμε τον συνεργάτη μας Καπλάνογλου Σταύρο πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου και επιτυχημένου Γεωπόνο-Επιχειρηματία και την Κόρη του Καπλάνογλου Μάρθα επιτυχημένη Γεωπόνο και επιχειρηματία φυτωρίων, για τις παραστατικές απεικονίσεις στον Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας που μας αναλύουν παραστατικά τον Φυσικό μας πλούτο.

 

2 σχόλια

  • Εγώ απορώ γιατί ρουφιξαμε την μεταλιγνιτικη εποχή και δεν αγωνιζομαστε να κρατήσουμε τα εργοστάσια και τις θέσεις εργασίας , η περιοχή δεν παραγη κάτι ούτε πρόκειται πώς θα μείνουν οι νέοι στον τόπο τους ; Εκτός αν την προορίζουν για μια καθαρή πόλη εγκαταστασης παράνομων μεταναστών

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.