Νέα κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.

17 Ιανουαρίου 2020
14:31
Κανένα σχόλιο

 

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 2463/06.12.2019, σχετικά με τη νέα κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. Η ερώτηση είναι η παρακάτω:

Μικρής έκτασης, αυτή τη φορά, κατολίσθηση σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Ορυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα.

Η κατολίσθηση συνέβη την Τρίτη 2 Δεκέμβρη στο πρανές του 7, όπου έχουν καταγραφεί επανειλημμένες κατολισθήσεις στο παρελθόν.

Την ώρα της κατολίσθησης, στο σημείο βρίσκονταν ο χειριστής του εκσκαφέα και ένας εργολαβικός εργαζόμενος που δούλευε ως σημειωτής. Ο χειριστής αν και είχε διαβλέψει την επικείμενη κατολίσθηση και προειδοποίησε σχετικά, δεν εισακούστηκε, και συνεχίστηκαν κανονικά οι εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος σημειωτής που βρίσκονταν στο κομμάτι που έπεσε, να βρεθεί από την τομή του Ε6 στην τομή του Ε7 – ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί.

Η κατάσταση με τις εκτεταμένες εργολαβίες και την εντατικοποίηση της εργασίας δεν έπεσε από το πουθενά, αλλά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ανεργίας, που στηρίχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

– Να ερευνηθεί και να εκτιμηθεί η κατάσταση από την επιθεώρηση μεταλλίων αν είναι ασφαλής η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και σε όλα τα ορυχεία όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ ΑΕ.

– Τήρηση τώρα όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

– Άμεσες προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου πλήρως επανδρωμένο με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

– Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα με ταυτόχρονη κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Οι βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.