Η συμφωνία θα υπογραφεί τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, όπως ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στην ημερίδα για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας»

Στην εξαγορά από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες του φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW που ετοιμάζεται να αναπτύξει η Juwi Hellas στην Κοζάνη, παρέπεμπε η αναφορά του υπουργού Ενέργειας στην ημερίδα για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας», περί συμφωνίας μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας, για την εγκατάσταση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου.

Η Juwi Hellas είναι η ελληνική θυγατρική της γερμανικής Juwi, μιας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις ενέργειας της χώρας, ενώ για το συγκεκριμένο πάρκο έχει ήδη «κλειδώσει» τιμή αναφοράς (57,3 ευρώ/MWh) στον κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ του περασμένου Απριλίου. Η συμφωνία, με την οποία τα Ελληνικά Πετρέλαια θα αποκτήσουν την κυριότητα του έργου, θα  υπογραφεί τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, όπως ανέφερε ο υπουργός. Προς το παρόν, το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει γίνει γνωστό.

Το σημείο εγκατάστασης του έργου βρίσκεται σε απόσταση 15χλμ από την πόλη της Κοζάνης. Όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης. Στην Ελλάδα θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό που έχει μέχρι στιγμής κατασκευαστεί, παράγοντας πάνω από 300 εκατ. KWh ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως.

Δημιουργία 250 θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική» του Τάκη Σαρρή, CEO της Juwi Hellas,  η επένδυση για την κατασκευή του είναι της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, κατά την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 250 θέσεις εργασίας, ενώ θα τονωθεί  σημαντικά η τοπική οικονομία, μιας και θα χρησιμοποιηθούν οι τοπικές υποδομές για διαμονή, διατροφή, ανεφοδιασμό και υπηρεσίες κατασκευής. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι κάτοικοι και τα ταμεία των εμπλεκόμενων δήμων με 500.000 ευρώ το χρόνο, μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα καταβάλλονται για 30 χρόνια, όσο εκτιμάται πως θα είναι η διάρκεια ζωής του έργου.

Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr