Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενημερώνει τους επαγγελματίες χοιροτρόφους αλλά και εκτροφείς οικόσιτων χοίρων, τους κυνηγούς αγριόχοιρων και το καταναλωτικό κοινό της Π.Ε. Κοζάνης ότι επιβεβαιωμένο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων εντοπίστηκε και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην ΠΕ Σερρών (Νικόκλεια Νιγρίτας).
Η Αφρικανική Πανώλη είναι ιογενής ασθένεια που προσβάλλει μόνο τους χοίρους, με κύρια συμπτώματα υψηλό πυρετό, αιμορραγίες στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα εσωτερικά όργανα, υψηλή μεταδοτικότητα και θνησιμότητα που αγγίζει το 100%, οπότε είναι φανερό πως αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την συστηματική χοιροτροφία και την Αγροτική Οικονομία συνολικά, ενώ σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.
Μεταδίδεται με πολλούς τρόπους όπως στενή επαφή των ασθενών με υγιή ζώα, μέσω των εκκρίσεων από μολυσμένα ζώα, με μηχανικούς μεταφορείς όπως κρότωνες (τσιμπούρια), με την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών και ζωικών υποπροϊόντων και με μηχανικά μέσα μολυσμένα από τον ιό (εξοπλισμός, ρουχισμός, οχήματα). Σημαντικό ρόλο στην μετάδοση της νόσου αποτελούν οι πληθυσμοί αγριόχοιρων, οι οποίοι μετακινούνται ανεξέλεγκτα και μπορούν να διασπείρουν την νόσο σε μεγάλες αποστάσεις. Ο ιός επιβιώνει στο περιβάλλον και σε αντικείμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν αδρανοποιείται εύκολα από χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Η νόσος ενδημούσε μέχρι τώρα σε χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, με κοντινότερη χώρα εμφάνισης κρουσμάτων την Βουλγαρία αλλά το γεγονός εκδήλωσης κρούσματος στην ΠΕ Σερρών και σε απόσταση 70 περίπου χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε συνδυασμό με την αυξημένη ανθεκτικότητα και τους πολυάριθμους τρόπους μετάδοσής του ιού, φανερώνει τον κίνδυνο για τη συστηματική χοιροτροφία της χώρας μας.
Το Τμήμα Κτηνιατρικής εφιστά την προσοχή στους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, τους εμπλεκόμενους στο εμπόριο και τη διακίνηση ζώων (υπεύθυνους σφαγείων, κτηνοτρόφους, εμπόρους/κρεοπώλες) και τους εκτροφείς οικόσιτων χοίρων να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα βιοασφάλειας ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου.
Ιδιαιτέρως προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων εκτατικού τύπου και οικόσιτων χοίρων λόγω της αυξημένης πιθανότητας επαφής των ζώων τους με ζώα της άγριας πανίδας. Κρίσιμο σημείο αποτελεί η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής δυνητικά μολυσμένων αγριόχοιρων με εκτρεφόμενα χοιρινά, με δημιουργία περίφραξης που θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων.
Οι εντατικές εκμεταλλεύσεις κλειστού τύπου εξυπακούεται ότι πρέπει να εντατικοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα βιοαφάλειας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αυστηρό έλεγχο της εισόδου και εξόδου των ζώων στην εκμετάλλευση, αποφυγή ασκόπων επισκέψεων από ανθρώπους στην μονάδα, κατάλληλη περίφραξη που αποτρέπει την είσοδο άγριων ζώων, κατάλληλη ένδυση του προσωπικού, τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, αποφυγή αγοράς ζωοτροφών από χώρες (πχ Βουλγαρία, Ρουμανία) που ενδημεί η νόσος και σχολαστικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις εκτροφής και οχημάτων.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δείχνουν και οι κυνηγοί αγριόχοιρων, κυρίως στη σωστή διαχείριση των θηραμάτων, δίνοντας μεγάλη σημασία στον ενδεδειγμένο χειρισμό των εντοσθίων ή άλλων υποπροΐόντων αγριόχοιρου (πχ αίμα, δέρμα, κόκκαλα) έτσι ώστε να αποτραπεί η επαφή και κατανάλωση τους από οποιοδήποτε οικόσιτο ή άγριο ζώο και ιδίως λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων βιοασφάλειας εάν οι κυνηγοί αγριόχοιρων έρχονται σε επαφή με οικόσιτους χοίρους.
Οι εκτροφείς οικόσιτων χοίρων (χοίροι που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται σε δήλωση των χοίρων και της εκτροφής τους στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ απαγορεύονται αυστηρά οι αγοραπωλησίες ζώων από παράνομους πλανόδιους εμπόρους. Επισημαίνεται ότι η κατοχή και εκτροφή ζώων χωρίς δήλωση στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, επισύρει βαριές κυρώσεις ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επιζωοτιών που απειλούν την συστηματική κτηνοτροφία της χώρας μας.
Κάθε πολίτης, φορέας ή ομάδα που δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο και τα δάση της Π.Ε. Κοζάνης (κτηνοτρόφοι, κυνηγετικοί σύλλογοι, Θηροφυλακή και δασικές Υπηρεσίες) οφείλει να επιδείξει αυξημένη επαγρύπνηση και να αναφέρει στο Τμήμα Κτηνιατρικής οποιοδήποτε περιστατικό νεκρού ή ετοιμοθάνατου αγριόχοιρου, ανεύρεσης εστίας νεκρών ζώων ή ύπαρξης ζώων με τα προαναφερθέντα κλινικά συμπτώματα.
Επισημαίνεται τέλος ότι η ασθένεια προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους (εκτρεφόμενους και αγριόχοιρους) δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο (κατανάλωση κρέατος ή επαφή) και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Αποτελεί όμως κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων, λόγω των ενδεχόμενων βαριών απωλειών ζωικού κεφαλαίου, για τη Χοιροτροφία, ένα σημαντικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα και κατ’ επέκταση της τοπικής αγροτικής ανάπτυξης.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πολίτες οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη προσοχή, πνεύμα συνεργασίας με τις τοπικές Κτηνιατρικές αρχές και αυξημένη επαγρύπνηση ώστε οποιοδήποτε περιστατικό να διερευνηθεί εγκαίρως και σε περίπτωση διαπίστωσης εστίας της ασθένειας να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης της νόσου.
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
Κτηνιατρικό Γραφείο Κοζάνης & Βοΐου, Τηλ. 2461023782
Κτηνιατρικό Γραφείο Εορδαίας, Τηλ. 2463081656
Κτηνιατρικό Γραφείο Σερβίων Τηλ. 2464021587
Ναι, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο τώρα. Οι ιοί όμως μεταλλάσσονται και στο μέλλον μπορεί να αποκτήσει την ιδιότητα να μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Επίσης, αν μου έλεγαν αυτός ο γύρος είναι από γουρούνι που είχε Αφρικανική Πανώλη, δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ αποκλείεται να το έτρωγα
Επιβεβαιωμενο κρούσμα στους χοιρους λέτε που δν μεταδίδεται σε ανθρώπους, κ ποιος μου το έγκειται αυτό? Είναι δυνατόν να φας χοιρινό ενώ υπάρχει ιός σε χοιρο να πάθουμε κ τπτ, οι χι ευχαριστούμε δν θα πάρουμε.
Έτσι είναι, πλάκα μας κάνουν. Έτσι σιγά σιγά θα γίνουμε κι εμείς Κίνα. Γύρος από σόγια είναι πολύ πιο γευστικός και πως να μην είναι αφού δεν έχει μέσα του ένα πτώμα να σαπίζει