Όχι άλλα μπαλώματα: Κατασκευή άμεσα ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στην Κοζάνη (του Ευάγγελου Σημανδράκου)

19 Φεβρουαρίου 2020
00:01

Η σχετική απόφαση για την εκπόνηση μελέτης και κατασκευή μίας ακόμη πτέρυγας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης (προσθήκη) είναι μια απόφαση που ανήκει στον παλιό τρόπο σκέψης. Κι αυτός ο τρόπος σκέψης, δυστυχώς, πέθανε. Οι εποχές μας ξεπέρασαν και τώρα καλούμαστε να ανασχεδιάσουμε το μέλλον της περιοχής. Και το μέλλον της περιοχής δεν έρχεται με την υλοποίηση αποφάσεων του 2005 αλλά με αυτές του 2020.

Η Κοζάνη βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αλλαγών και οι σημερινοί πολιτικοί της πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να δουν μακριά, να δράσουν με ρεαλισμό και να κάνουν κάτι που δεν έκαναν μέχρι τώρα: Να τολμήσουν.

Δεν μπορεί στο μητροπολιτικό Δήμο μιας Περιφέρειας που καλείται να σηκώσει το βάρος της απολιγνιτοποίησης να μην υπάρχει ένα περιφερειακού τύπου σύγχρονο νοσοκομείο, ικανό να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όπως αξίζει στους πολίτες της Κοζάνης. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν βασικές κλινικές και γιατροί όλων των ειδικοτήτων από τη στιγμή που σε όλες τις γειτονικές Περιφέρειες λειτουργούν Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

Δεν δέχομαι κατ’ αρχήν σαν πολίτης αυτού του τόπου, κι ύστερα σαν επικεφαλής συνδυασμού και αυτοδιοικητικός σε μια περιοχή που πλήρωσε το τίμημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, να μην απολαμβάνω πλήρως το δικαίωμα στην υγεία.

Από την αρχή που ξεκινήσαμε σαν συνδυασμός, όταν αναπτύξαμε το σχέδιό μας για την Κοζάνη, θέσαμε ως προτεραιότητα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου κτηρίου που θα στεγάσει το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στη στενή αρμοδιότητα του Δήμου ή της Περιφέρειας. Με την ίδια λογική βέβαια δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου ή της Περιφέρειας και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Παρόλα αυτά τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης εμπλέκονται στο σχεδιασμό του μέλλοντος της περιοχής.

Στον ίδιο σχεδιασμό λοιπόν πρέπει να συμπεριληφθεί και η ανάληψη πρωτοβουλιών, άμεσα, για την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στην πόλη της Κοζάνης και όχι να υλοποιούνται αποφάσεις 15ετίας δεσμεύοντας πολύτιμους πόρους για μπαλώματα.

Την τελευταία πενταετία, χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων έξι (6) νέα Νοσοκομεία σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, εντάχθηκαν για χρηματοδότηση (μελέτη – κατασκευή) στο τρέχον ΕΣΠΑ δύο (2) νέα μεγάλα Νοσοκομεία στην Ελλάδα (Χαλκίδα, Λευκάδα), και ένα μικρότερο (Κάρπαθος). Το επόμενο διάστημα ξεκινά να κατασκευάζεται νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή με πόρους του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου, θυμίζοντας τις εποχές που ο αείμνηστος Κων. Μαμάτσιος δώρισε ένα αξιοσέβαστο ποσό για την αποπεράτωση του σημερινού νοσοκομείου.

Στην περιοχή μας αντιστοιχούν μόλις 1,9 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους τη στιγμή που ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 4,2 και ο Ευρωπαϊκός στο 7,1. Τόσο ο πληθυσμός της Κοζάνης όσο και οι ανάγκες των κατοίκων της για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, απαιτούν την κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου που θα έχει όλες τις κλινικές, πλήρως στελεχωμένα ιατρεία με όλες τις ειδικότητες και θα μπορεί να εξυπηρετεί καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, κ.α. όπως γίνεται στα νοσοκομεία όλων των όμορων Περιφερειών.

Διεκδικώντας τα αυτονόητα για τους κατοίκους της περιοχής μας, ιδίως τώρα που η Κοζάνη ξεκινά να περνά μια ιστορική δοκιμασία χωρίς να το έχει επιλέξει η ίδια, καλώ τους Βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς και των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξουν άμεσα μια πρόταση για την χρηματοδότηση μελέτης και κατασκευής ενός νέου γενικού Νοσοκομείου σύγχρονων προδιαγραφών που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της Κοζάνης. Ένα νέο Νοσοκομείο που θα συνιστά επίσης και μια αναπτυξιακή παρέμβαση απέναντι στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής.

του Ευάγγελου Σημανδράκου

Επικεφαλής του Συνδυασμού «Κοζάνη Μπροστά»

40 σχόλια

  • Έτσι πρέπει νέο νοσοκομείο. Όχι τυράκι στη φάκα;
    Ο Κωσταντινιδης, ο Παπαδοπουλος και ο Αμανατιδης πήγαν καμία φορά στο Μαματσιο; Δεν νομίζω γιατί αν πήγαιναν θα ντρεπόταν κάνουν τέτοιες δηλώσεις.

  • Βάζω τα σπίρτα, βάζεις τα τσιγάρα;; Ρε Ευάγγελε σε είχα και για σοβαρό άνθρωπο. Ποιός δεν θέλει καινούργιες και σύγχρονες δομές, φαντάζομαι όλοι!!
    Τα λεφτά πέσμου που θα βρεθούν!!;

  • Η σχετική απόφαση για την εκπόνηση μελέτης και κατασκευή μίας ακόμη πτέρυγας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης (προσθήκη) είναι μια απόφαση που ανήκει στον παλιό τρόπο σκέψης. Κι αυτός ο τρόπος σκέψης, δυστυχώς, πέθανε.

    Γιώργο Κασαπιδη τι εχεις να πεις ; Γιώργο Αμανατίδη; Πρόεδρε της ΝΟΔΕ; Στέργιο Γκανατσιο;

    • Μα ετσι μαθανε να χρησιμοποιούν τον κρατικο φορεα με μελετες που εκπονιζονται απο τν ΑΝΚΟ χωρις ομως να εχουν κάποιο αναπτυξιακο αντικρυσμα και μετα να πουν για ΑΠΕ με 200(ουτε 40 δεν θα ναι) για να βγάλουν και αυτοι στην φορα τα ΑΠΕ τους.

      • Δηλαδή οι Τηλεθερμάνσεις και το Πανεπιστήμιο που μελέτησε η ΑΝΚΟ δεν είχαν Αναπτυξιακό αντίκρυσμα; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.

  • Μισό λεπτό, εσύ προεκλογικά δεν μας είχες τάξει να κάνεις νοσοκομείο και έβγαινες φωτό στο μαματσειο; Μαλλί και αυτό; Όπως και τα σκλια που θα μαζεύονταν σε δεκαπέντε μέρες; Όπως το κολυμβητήριο που θα άνοιγε από μέρα σε μέρα; Από όσα ειπώθηκαν προεκλογικά παίζει να γίνει έστω και ένα;

  • Πολύ Ωραία τα τοποθέτηση κ. Σημανδρακο απορώ πως κάποιοι επικροτούν μία νέα προσθήκη σε ένα παλιό νοσοκομείο κρίμα….. μας κλείνουν τα εργοστάσια και αντί να ζητήσουμε ως αντάλλαγμα ένα νέο νοσοκομείο και πολλά άλλα που θα μας το έκανα καθόμαστε καί βάζουμε φωτογραφίες στο Facebook για την”μεγάλη επιτυχία” νέας προσθήκης πτέρυγας κρίμα για την Κοζάνη αλλά καί για όλη την Δυτική Μακεδονία
    Ήσουν ο μόνος που το έλεγες προεκλογικά και το λες και μετεκλογικά Βαγγέλη τουλάχιστον υπάρχει μία φωνή να λέει τα πράγματα όπως είναι. Άξιζες να ήσουν Δήμαρχος Κοζάνης ελπίζω την επόμενη φορά να το δουν όλοι οι πολίτες τού δήμου μας και να σε εκλέξουν Δήμαρχο Κοζάνης.

    • Ο Σημανδρακος είναι αντιδήμαρχοε τεχνικών έργων του δημου, όχι σχολιαστής για να τα λέει. Αν θεωρεί ότι έχει δίκιο να το διεκδικήσει. Αν δεν κάνει νοσοκομείο όπως είχε στο πρόγραμμα του απλά θα έχει αποτύχει.

      • Το λες και μόνος σου αντιδήμαρχος και από άλλη παράταξη μάλιστα ότι μπορεί να κάνει το κάνει και μόνο που το αναφέρει φτάνει εδώ οι άλλοι επικροτούν την προσθήκη νέας πτέρυγας μήπως είσαι και εσύ σε αυτούς γτ το σχόλιο σου είναι μόνο μία αντιπάθεια προς τον σημανδρακο και όχι τού θέματος

        • Καμία αντιπάθεια με τον Σημανδρακο. Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Είναι αντιδήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν με ενδιαφέρουν οι διαπιστώσεις, με ενδιαφέρον οι ενέργειες.Αν δεν μπορεί ας πει δεν μπορώ ή δεν με αφήνει ο Μαλουτας

    • Και επειδή έχει περάσει ένα εξάμηνο που είναι στη θεση, μπορεί να μας πει τις ενέργειες που έκανε για ένα νέο νοσοκομείο; Έκανε επαφές με το υπουργείο, την υπε ή τον περιφερειάρχη;Ετοιμάζουν κάτι οι υπηρεσίες του δήμου; Κάποια πρόταση;

  • Ζητάτε 100, να πάρουμε τα 50.

    Το Νοσοκομείο, πέραν του τι άλλο θα ζητηθεί, είναι εκ των ων ουκ ανευ!
    Αφού ο λιγνίτης πειράζει την υγεία το δικαιούμαστε…

  • Ο ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΜΑΛΟΥΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟΝ ΕΜΑΘΑΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΕΝΕΡΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ. Ο ΜΑΛΟΥΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

  • Θέλοντας η όχι, θα διεκδικήσει την ηγεσία την ενότητας ώστε να κατέβει με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο κόσμος θα τον κρίνει θετικά ή αρνητικά για τον λαϊκισμό του η όχι. Ως πολίτης της Κοζάνης θεωρώ ότι λαικιζει κάπου κάπου σε θέματα εντυπωσιασμού και μόνο. Ναι οκ όλοι θέλουν νοσοκομείο με μεγαλύτερες υποδομές και στελεχωμένο σε όλες τις ειδικότητες αλλά το θέμα είναι ότι ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος πως για να γίνει αυτό πρέπει να βρεθούν πόροι για όλα τα στάδια, από την μελέτη έως την κατασκευη και παράδοση. Πράγμα που δεν υπάρχει. Για να τον πάρει ο κόσμος στα σοβαρά πρέπει να βγει να κάνει μια ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα και να μας παρουσιάσει τον τρόπο που θα βρεθούν οι πόροι και ένα χρονοδιάγραμμα. Διαφορετικά όλα αυτά είναι ένας απλός λαϊκίστικος λόγος.

    • Αν διαβασεις το κειμενο θα διαπιστωσεις οτι αναφερει τους πορους. Μη βιαζεσαι να διαβασεις μονο τιτλους. Ο Σημανδρακος του βρηκε τους πορους απο εκει που βρεθηκαν για να γινει το πανεπιστημιο και ενα σωρο αλλα νοσοκομεια ανα την Ελλαδα και Ευρωπη. Το ποιος λαικιζει και ποιος καμαρωνει ειναι αλλη ιστορια.

      • Εσύ πληρώνεσαι ανά σχόλιο η με μηνιατικο;
        Το πρόγραμμα του είναι ένα αποτυχημένο Σκανδιναβικό μοντέλο επαρχιακής πόλης. Άντε γιατί πολύ σας αφήσαμε. Μας το παίζετε λες και είμαστε ακόμα στις σπηλιές.

  • “καλώ τους Βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς και των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξουν άμεσα μια πρόταση για την χρηματοδότηση μελέτης και κατασκευής ενός νέου γενικού Νοσοκομείου σύγχρονων προδιαγραφών που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της Κοζάνης.”
    Εσύ τι είσαι Βαγγέλη, τουρίστας; Αντιδήμαρχος είσαι και πρωην αντιπερειαρχης. Πρωτα παρε καμια πρωτοβουλία και μετά βγαλε ανακοινωση. Αλλά μαλλον εμαθες να βγαζεις φωτο και να κανεις βιντεακια με εργα αλλων, οταν πρεπει να τρεξεις εσυ, αστο καλυτερα.

    • ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟΣ ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 1300 ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ…

  • Συντελεστής δόμησης δεν υπάρχει για το νοσοκομείο? Καινούργιο εδώ και τώρα έξω από την πόλη.Δεν πρέπει να ξοδευτούν 12,5 εκατ.που με υπερβάσεις θα ξεπεραστεί το ποσό αυτό όταν με τριπλάσια χρήματα μπορεί να γίνει καινούργιο.Μετάβαση δεν θέλουμε?Άς διεκδικήσουμε λοιπόν.

  • Το Μαμάτσειο έχει εξαντλήσει προ πολλού τη δυναμική του κι εκεί που είναι ασφυκτιά. Η προσθήκη νέας πτέρυγας σε ένα ασφυκτικά κλειστό χώρο θυμίζει την προ 20ετίας σκέψη να γίνει το μεγάλο κλειστό γυμναστήριο στο Δημοτικό Κήπο αντί για τη Λευκόβρυση.

  • Επέκταση και πάλι επέκταση , συντήρηση και ξανά συντήρηση . Εάν αναλογιστούμε πόσο μας κοστίζουν οι επεκτάσεις και πόσο υψηλό κόστος συντηρήσεως έχει ένα τόσο παλιό κτίριο ( νοσοκομείο ) νομίζω πως η μόνη λογική λύση είναι ένα νέο νοσοκομείο . Ακόμα και εάν ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια και την κορδέλα θα την κόψουν όλοι πολίτικη αυτός που θα το θεμελίωση θα κάνει το μοναδικό αξιόλογο έργο τα τελευταία 45 χρόνια

    • Πες τα ρε φίλε, αυτός ο τοπικησμος θα μας φάει. Κριμα σε όλους και όλα πού γίνονται μόνο για ψήφους και μόνο. Γιατί αν όντως ενδιαφέρονταν για την υγεία τον πολιτών θα έπρεπε να αγωνιστούν για ένα πλήρες ενισχυμένο Μποδοσάκειο για όλους τους πολίτες της περιφέρειας.

  • ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΩΝΥΜΕ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΤΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ.ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ.ΣΕ ΡΩΤΩ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ;ΙΣΩΣ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ.ΤΙ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ πχ.ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ `Η ΩΡΛ κα;

  • “Από την αρχή που ξεκινήσαμε σαν συνδυασμός, όταν αναπτύξαμε το σχέδιό μας για την Κοζάνη, θέσαμε ως προτεραιότητα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου κτηρίου που θα στεγάσει το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης” ναι Γιάννη..εεε Βαγγέλη τότε που σαν πρωταπριλιατικο αστείο ανακοινώσατε τον συνδυασμό σας (τόσο σοβαρά βλέπετε την τοπική αυτοδιοίκηση) αλλά οι πολίτες της σας κατέταξαν εντελώς ρεαλιστικά στην τέταρτη θέση.

  • μακραν ο ποιο κινητικος ποιο δουλευταρας και ποιο εξελιξημος στο δημο κοζανης ασχετα με το κιμα μπουφων που για πρωσοπικο τους συμφερον τον κατηγορουν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.