Εορδαία: 850 ετών ο Πλάτανος των Πύργων- Πήλινο ομοίωμα του θα φιλοτεχνήσουν Δάσκαλοι και Μαθητές

19 Φεβρουαρίου 2020
11:01
Κανένα σχόλιο

 Στη Βυζαντινή περίοδο, μεταξύ των ετών  1200- 1250, τοποθετείται η φύτευση του εντυπωσιακού πλάτανου στους Πύργους Εορδαίας με τους τότε κατοίκους της Καστράνιτσας, κατά την προφορική παράδοση, να τον αφιερώνουν σε έναν ένδοξο στρατηγό ο οποίος κατήγαγε περηφανείς νίκες εναντίον των εχθρών της Αυτοκρατορίας. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Μαρτυρικής Κοινότητας των Πύργων Δημήτρη Σαμπακίδη, προέρχονται από την έρευνα Ιστορικού που διαμένει στη Βοστόνη κι έχει εντάξει στο πεδίο των Μελετών του και το υπεραιωνόβιο δέντρο, ενώ, ο χώρος όπου βρίσκεται, λειτουργούσε  πριν  το Ολοκαύτωμα του χωριού – 23 Απριλίου 1944- ως Εμπορικό Κέντρο. Συνδρομή στην απόφαση του Ολοήμερου τμήματος στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας για την «Υιοθεσία» του Γεροπλάτανου, θα παράσχει και ο Εκπαιδευτικός- Φοιτητής Εικαστικών τεχνών-  Γιώργος Μαμαλίγκας, φιλοτεχνώντας, μαζί με μαθητές, πήλινο ομοίωμα  του φυσικού αυτού μνημείου, θα κατασκευασθούν δενδρόσπιτα  από φυσικά υλικά, και θα διοργανωθούν υπαίθριες καλλιτεχνικές δραστηριότητες

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.