Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο καθώς τα θρεπτικά συστατικά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του αμυντικού συστήματος είναι
-
Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα ακτινίδια και όλα τα πράσινα λαχανικά
-
Προβιοτικά προιόντα όπως το γιαούρτι (με πέτσα) και το κεφίρ. Τα προβιοτικά δεν είναι ωφέλιμα μόνο για το γαστρεντερικό σύστημα αλλά βοηθούν και το ανοσοποιητικό.
-
Τα μανιτάρια, χάρη στη β-γλυκάνη που περιέχουν προσφέρουν αντι-ιική δράση και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού,
-
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως το μοσχαρίσιο κρέας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους), τα δημητριακά και οι σπόροι, τα αυγά, η μαύρη σοκολάτα και τα οστρακοειδή. Ο ψευδάργυρος είναι μέταλλο που διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων και εμποδίζει την παραγωγή των ιών.
-
Η λήψη βιταμίνης Ε που συντελεί στην παραγωγή λεμφοκυττάρων, αναπόσπαστο μέρος του συστήματος άμυνας του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στον στο ελαιόλαδο και άλλα φυτικά λάδια, στο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, στον κρόκο του αυγού, στο αβοκάντο κλπ.
«Ποιες τροφές χρειάζεται να αποφεύγουμε κατά τη γρίπη”
-
Επεξεργασμένους υδατάνθρακες καθώς διασπώνται σε σάκχαρα προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού
-
Αλκοόλ, το οποίο επιδεινώνει τις φλεγμονές στο σώμα και αφυδατώνει τον οργανισμό επιβραδύνοντας την ανάρρωση
-
Γλυκά και κυρίως τη ζάχαρη που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη
-
Καφεϊνούχα προϊόντα όπως ο καφές, τα ενεργειακά ποτά και η σοκολάτα που μπορεί να αφυδατώσουν τον οργανισμό εξαιτίας της καφεΐνης που περιέχουν.
Γαλογαύρου Μαρία
Κλινική διαιτολόγος Μαμάτσειου Γενικού νοσοκομείου Κοζάνης