K. Xατζηδάκης: “Αν η ΔΕΗ δεν αποδεσμευτεί από το λιγνίτη, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η εταιρεία θα καταρρεύσει ή το τίμημα θα πληρώσουν οι καταναλωτές” – Tο σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση θα είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι του 2020

9 Μαρτίου 2020
08:38

Αν η ΔΕΗ δεν αποδεσμευτεί από το λιγνίτη, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η εταιρεία θα καταρρεύσει ή το τίμημα θα πληρώσουν οι καταναλωτές, που θα δούνε τις τιμές του ρεύματος να εκτοξεύονται. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης μέσα από τις δηλώσεις του στο ελληνικό Euronews, εξηγώντας ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να σηκώσει πλέον το βάρος του λιγνίτη.

Σε αυτή τη βάση, ο υπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε αίτημα για παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες.

«Έχουμε μία πράσινη ατζέντα. Δεν πρέπει να το λέμε μόνο, πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη», τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για τη μεταλιγνιτική περίοδο, ο Κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση θα είναι έτοιμο μετά το καλοκαίρι του 2020 και διαβεβαιώνει ότι 3 χρόνια είναι αρκετός χρόνος προκειμένου να καταρτιστεί το master plan της επόμενης ημέρας για τη Δυτική Μακεδονία.

Όπως εξηγεί, «το master plan για την περιοχή αυτή θα προβλέπει ένα συνολικό σχεδιασμό, που δε θα αφορά μόνο τον τομέα της ενέργειας, αλλά θα αφορά και την εναλλακτική βιολογική γεωργία, τον αγροτουρισμό, θα αφορά- γιατί όχι;- τη βιομηχανία προκειμένου να υπάρξει αυτό που λέμε “δίκαιη μετάβαση”. Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι εκεί έχουν γεννηθεί με το λιγνίτη. Δουλειά μας είναι να εργαστούμε σοβαρά αλλά και να τους εξηγήσουμε ποιο μπορεί να είναι το αύριο».

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη εδώ.

energypress.gr

10 σχόλια

  • κ χατζηδακη μαλλον μας κοροιδευετε κανονικα γιατι ενω εντελως ξαφνικα αναοινωσατε το κλεισιμο των μοναδων τωρα μετα απο καποιους μηνες ερχεστε και μας λετε οτι δεν εχετε σχεδιο για την μεταλλιγνιτικη περιοδο το οποιο ΘΑ ανακοινωσετε μετα το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ οταν ολο το δημοσιο κοιματε και για εμας που γνωριζουμε ποσο χρονο χρειαζονται να ανακοινωθουν τα προγραμματα και να υλοποιηθουν το μονο σιγουρο ειναι οτι η περιοχη μας θα οδηγηθει σε οικονομικο μαρασμο και η μονη επενδυση που θα γινει θα ειναι τα λαμπογιαλια των γερμανων απο τα οποια η περιοχη μας θα αποκομισει μονο 50 εως 100 θεσεις εργασιας ακι τους μονους που λειπαμε ειναι οι ΝΕΟΙ ΜΑΣ οι οποιοι σε 3 χρονια θα αρχισουν να φευγουν ομαδικα απο την περιοχη μας γιατι τοτε θα ανακαλειψουν οτι δεν εχουν ΜΕΛΛΟΝ ΕΔΩ

    • Οι νέοι δεν έχουν μέλλον στην περιοχή εδώ και πολλά χρόναι. Πρώτη περιφέρεια σε ανεργία σε Ελλάδα και Ευρώπη ειδικά στην ανεργία νέων ανθρώπων. Επενδύσεις πλην της ΔΕΗ δεν έκανε κανένας στην περιοχή γιατι συγκριτικά με άλλες περιφέρειες δεν εχει υποδομές και δίκτυα μεταφορών ενω δεν εχει μεχρι σημερα ούτε τουριστικό ενδιαφέρον. Το χειρότερο όμως αντι-επενδυτικό χαρακτηριστικό της ειναι η νοοτροπία των ανθρώπων της οι οποίοι για πολλα χρόνια επαναπαυτηκαν σε παχυλους μισθούς και ξέχασαν τι σημαίνει επιχειρηματικότητα.

  • δεν είπε κανείς όχι στην σταδιακή απολιγνιτοποίηση
    σε βίαιη μέσα σε μια οχταετία λέμε οχι
    και ακόμα δεν μας έχετε πει: ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΒΙΑΣΥΝΗ;;;;;;

    • Προφανώς προτιμάς να πληρώνεις για εισαγωγή ρεύματος απ’ το λιγνίτη των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.

  • Πρωτα ανακοινωνετε μια βιαιη απολιγνιτοποιηση της περιοχης (ποιος ξερει για ποιον λογο βιαζεστε ετσι)και τωρα ερχεστε και λετε οτι δεν εχετε σχεδιο και αν παραμεινουν τα πραγματα ως εχουν τοτε
    ή η ΔΕΗ θα καταρρευσει ή θα πληρωσει το μαρμαρο ο κοσμος. Μαλλον δεν ξερετε τι σας γινεται κ υπουργε….

  • “3 χρόνια είναι αρκετός χρόνος προκειμένου να καταρτιστεί το master plan της επόμενης ημέρας”: πρέπει να είναι εντελώς ανίκανος κι επικίνδυνος για τον τόπο κάποιος που χρειάζεται 3 χρόνια για να κάνει ένα σχέδιο. Αν χρειάζεται 3 χρόνια για να σχεδιάσει, πόσους αιώνες χρειάζεται για να το βάλει μπροστά;

  • Η μόνη πράσινη ατζέντα που έχετε, είναι η εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλαπλάσιες τιμές, παραγόμενο ως επί το πλείστον από συμβατικές μεθόδους.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.