Εορδαία: Ανεκτίμητης ηθικής αξίας τα Ιερά κειμήλια του Ανατολικού

9 Μαρτίου 2020
11:22
Κανένα σχόλιο

Ανεκτίμητης ηθικής αξίας τα ιερά κειμήλια που πρόσφυγες από τον Πόντο μέσα στο χαλασμό του ‘’ 22 κατάφεραν να διασώσουν και να τα μεταφέρουν ασφαλή στη νέα τους πατρίδα κοσμώντας σήμερα τον Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Ανατολικού. Χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, απόγονοι των δωρητών από το Λερί και το Καρμούτ του Πόντου με πίστη και ευλάβεια περιέφεραν μετά τη Θεία Λειτουργία   εικόνες σε κεντρικές οδούς του χωριού για να επιστρέψουν και πάλι στο Ναό όπου και παρέμειναν για προσκύνημα μέχρι τις 9.30 το βράδυ. Η παλαιότερη εικόνα  300 ετών σήμερα με ιδιαίτερη τεχνοτροπία ταξίδεψε από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στην περιοχή της Αργυρούπολης, μία άλλη εικόνα που αγιογραφήθηκε  το 1836 και  κάτω από επικίνδυνες συνθήκες μεταφέρθηκε στο Ανατολικό, Εκκλησιαστικά  Σκεύη από Ναούς των προαναφερόμενων περιοχών χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια  για τις ανάγκες των πιστών του χωριού. Στη συλλογή εντυπωσιάζουν, τα άμφια ενός Ιερέα φέροντας  μία ανεπαίσθητη σφραγίδα, ο περίβλεπτος σταυρός στο άνω τμήμα της Ωραίας Πύλης του σημερινού Ναού, ενώ,  η βαριά καμπάνα από ορείχαλκο και μικρές ποσότητες χρυσού, δυστυχώς χάθηκε. Πραγματικοί θησαυροί, μνημεία Θρησκευτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς που γεφυρώνουν το χθες με το σήμερα και διατηρούν ζωηρή τη φλόγα της ανάμνησης των μακρινών πατρίδων

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.