Στις 23/02/2020 επέστρεψε η ομάδα του ΕΠΑ.Λ. Σιάτιστας από την Πορτογαλία, μετά από παραμονή 14 ημερών (09/02/2020 – 23/02/2020) στη Λισαβόνα όπου και συμμετείχε σε εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης «μαθησιακής κινητικότητας εκπαιδευομένων και προσωπικού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» Erasmus + KA1.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «Training in Electric Vehicle: Challenges and Opportunities».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού στην Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Την παιδαγωγική ομάδα αποτέλεσαν οι 16 μαθητές του τομέα Μηχανολογίας, ειδικότητας Τεχνικός Οχημάτων και Τεχνικός Εγκαταστάσεων και Κατασκευών της Γ΄ τάξης καθώς και η υπεύθυνη για την υλοποίηση και εκτέλεση του σχεδίου και συνοδός εκπαιδευτικός, κα. Μπεΐνη Θεοδώρα ΠΕ 82 μηχανολόγος και ο συνοδός εκπαιδευτικός κ. Λέκκος Νικόλαος ΠΕ87.02 νοσηλευτής.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα και απέκτησαν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σχετικά με τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα από την παγκοσμίου φήμης ιδιωτική εταιρία CEPRA και κατόπιν εξετάσεων έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση.

Επίσης ενημερώθηκαν από γνωστή εταιρία, τη UVE της Πορτογαλίας, σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και επισκέφτηκαν ερευνητικά τμήματα του Πανεπιστημίου Instituto Superior Tecnico της Λισαβόνας.

Ακόμη πραγματοποίησαν πολιτιστικές επισκέψεις σε διάφορες πόλεις της Πορτογαλίας.

Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, γέμισε με γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με έναν τομέα του μέλλοντος, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η επίσκεψη και η διαμονή σε μία πολυπολιτισμική χώρα της Ευρώπης ήταν μια εμπειρία ανεπανάληπτη που θα μείνει αξέχαστη σε όλους.