Ανακοίνωση του Σ.Ε.Ε.Ε.Ν. για τον κορωνοϊό Covid-19

17 Μαρτίου 2020
18:00
Κανένα σχόλιο

Συνάδελφοι

Πρώτα και πάνω από όλα προέχει η υγεία των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη γι αυτό εκτός από την ψυχραιμία που πρέπει να δείξουμε πρέπει να παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα. Η πανδημία του κορονοϊόυ μας βρίσκει στην δρομολογούμενη απολιγνιτοποίηση, με το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης που κλείνει μονάδες και ορυχεία να είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση προχωράει το σχέδιο της με λυμένα τα χέρια γιατί όπως και να το κάνουμε οι εργαζόμενοι θα είναι στα σπίτια τους για να φυλαχτούν από τον ιο. Το σχέδιο της απολιγντιτοποίησης βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και την ενεργειακή επάρκεια αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση οδεύει να υλοποιήσει το απαράδεκτο σχεδιασμό της που λέει αρχικά ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου κλείνει οριστικά στα τέλη Απρίλη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε η ΔΕΗ Α.Ε για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, πρέπει να πυκνώσουν και να γενικευτούν για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων.

  • Η άδεια που δίνεται για τον 1από τους 2 συζύγους να δοθεί για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων σε καθεστώς λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας των ορυχείων και σταθμών σε κυκλικό πρόγραμμα.

  • Μέριμνα για το έκτακτο προσωπικό για τους 8μηνίτες και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, να πληρωθούν το 100% του μισθού ή του μεροκάματου και να μπουν στο ίδιο καθεστώς λειτουργιάς με προσωπικό ασφαλείας μαζί με το τακτικό προσωπικό.

  • Καλούμε την επιθεώρηση εργασίας να εντείνει τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς. Γνωρίζουμε καλά ότι η εργοδοσία θα κάνει το πάν ούτος ώστε την χασούρα τους να την μετακυλήσουν στο λαό. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Αρκετά πληρώσαμε μέσα στην 10ετή καπιταλιστική οικονομική κρίση.

  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

  • Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Η μάχη, δε θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και την απομόνωση που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού, αλλά από την κάλυψη των χρόνιων και τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας, που ακόμα και τώρα εν μέσω την πανδημίας, παραμένει γυμνό, διάτρητο και αδύναμο να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες.

Καλούμε όλο το λαό της περιοχής να διεκδικήσει άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.

Με αλληλεγγύη και αγωνιστικό φρόνημα η εργατική τάξη μπορεί να ξεπεράσει τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.