Μαζί με την επιδημία του κορωνοϊου έχουμε και την επιδημία ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Μόνο με έναν πρόχειρο έλεγχο που έγινε σε χώρους δουλειάς του εμπορίου και της εστίασης που λειτουργούν αυτή τη περίοδο τα μέτρα υγιεινής και και ασφάλειας είναι ελλιπή εώς ανύπαρκτα. Στα ταμεία των super market και των αλυσίδων take away δεν υπάρχουν τζάμια ή αντισηπτικά, ελάχιστοι εργαζόμενοι φορούν μάσκα ενώ καθημερινά έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες κόσμου. Δεν συζητάμε για μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και του Αιγίου. Στην εταιρεία έρχονται απορρίμματα αλλά και νοσοκομειακά απόβλητα από Καστοριά,Σιάτιστα και Αίγιο που σημαίνει ότι εκεί μιλάμε για υγειονομική βόμβα.

Προκαλεί ανησυχία το αν τηρούνται αυστηρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είτε αυτό αφορά την ατομική προστασία των εργαζομένων με μάσκες, γάντια, φόρμες μίας χρήσης, για το αν συνωστίζονται οι εργαζόμενοι στα αποδυτήρια στην αλλαγή της βάρδιας αλλά και μέτρα σε όλο τον χώρο της εταιρείας είτε αφορά τη διαλογή, τα γραφεία της εταιρίας και όλου τους χώρους ανεξαίρετος. Ακόμα εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αν εργάζονται ακόμα.

Απαιτούμε:
• Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών.
• Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Εδώ και τώρα να μπουν δύο 8ωρες βάρδιες. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
• Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
• Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
• Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
• Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό – πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κ.ο.κ.).
• Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
• Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
• Να ισχύσει αυστηρά το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα super market.
• Να δοθεί έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του σε αυτήν τη δύσκολη ώρα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Όλοι σε επαφή με το σωματείο μας!

Καλούμε για άλλη μία φορά όλους τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα για το οτιδήποτε προκύπτει στον χώρο εργασίας είτε αυτό αφορά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είτε αφορά την επίθεση της εργοδοσίας στα εργασιακά δικαιώματα να απευθυνθούν άμεσα στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης στα τηλέφωνα: 6943969145 (Γιώργος) και 6947055951 (Δώρα)