ΑΡ.ΣΥ Δ. Μακεδονίας: Γιατρούς, ΜΕΘ και νοσοκομεία χρειάζεται η κοινωνία

29 Μαρτίου 2020
09:00

 

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν συστηματικά να ενοχοποιήσουν την κοινωνία και να ρίξουν την ευθύνη σε όλους μας, παίζοντας μόνιμα το χαρτί της ατομικής ευθύνης, την στιγμή που δεν έχει κάνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα για την καταπολέμηση του ιού και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση αντί να κάνει προσλήψεις γιατρών, να ανοίξει ΜΕΘ, να οργανώσει συστηματικά διαγνωστικά τεστ, να στηρίξει τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας (που η ίδια όλα τα χρόνια λοιδορεί), να δώσει έστω μάσκες στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν μέσα από την απομόνωση που φέρνουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί να πεθάνουν εγκαταλελλημένοι όπως στην Ισπανία.

Εντυπωσιακή επιλογή από μεριάς του κράτους, δείχνοντας την ανεπάρκεια του, είναι το ότι μας καλεί ως εθελοντές να εργαστούμε για το δημόσιο σύστημα υγείας, επιβεβαιώνοντας με την πιο μακάβρια εκδοχή το δόγμα του «μαζί τα φάγαμε», ώστε οι ίδιοι να την βγάλουν λάδι.

Η γύμνια των κυβερνητικών επιχειρημάτων περί απαγόρευσης κυκλοφορίας φαίνεται από τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που καλούνται να πάνε στις δουλειές τους, όπου συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, με πολλούς να χρησιμοποιούν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Γιατί ακόμα δουλεύουν εργαζόμενοι κανονικά στη 5η μονάδα στην περιοχή μας; Γιατί ακόμα δουλεύουν κανονικά όλα τα μεγάλα εργοτάξια;

Από την μεριά μας, επιστρέφουμε στην κυβέρνηση και στο κράτος τις ευθύνες διεκδικώντας άμεσα μέτρα επείγουσας σημασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση:

  • Άνοιγμα νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

  • Άμεση ενίσχυση με υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς που βγήκε εκτός «μάχης» μόλις την πρώτη βδομάδα της επιδημίας. Αποτέλεσμα της πολιτικής διάλυσης των περιφερειακών Νοσοκομείων που εφαρμόζεται από όλες τις Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

  • Επαναλειτουργία ουσιαστική με προσωπικό των κέντρων υγείας (Σερβίων, Δεσκάτης, Σιάτιστας κλπ) και των κλινικών στα περιφερειακά Νοσοκομεία που κλείσανε τα τελευταία χρόνια.

  • Τα «ψίχουλα» των 70.000€ που ψηφίζει το Π.Σ για μάσκες, φόρμες κλπ δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσουν τις καταστροφικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια που έφεραν σε μαύρο χάλι τη Δημόσια Υγεία.

  • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας χωρίς αποζημίωση, μονάδες που «ανθίζουν» τα τελευταία χρόνια στην περιοχή με την κατάρρευση του συστήματος Υγείας

  • Κίνητρα στους γιατρούς και υγειονομικούς που έφυγαν στο εξωτερικό να γυρίσουν και να προσφέρουν από μόνιμες θέσεις σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

  • Συστηματικά διαγνωστικά τεστ σε όλων τον πληθυσμό. Η Περιοχή του Βοίου που επλήγη από τον ιό ακόμη δεν έχουν γίνει τεστ στον πληθυσμό μόνο …. «καραντίνα». Την ίδια ώρα κάνουν τα τεστ τα ιδιωτικά κέντρα με 120€ στον πολίτη (αξιας 10€) και ο κόσμος είναι απροστάτευτος.

  • Παροχή μασκών και μέσων προφύλαξης για τους γιατρούς και τους υγειονομικούς. Συστηματικά μέτρα για την προστασία τους.

  • Παύση τώρα των εργασιών στην 5η Μονάδα της Πτολεμαΐδας

  • Συνολική Απαγόρευση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορονοϊό να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους. Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές, ηλικιωμένους ή ασθενείς.

  • Άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση σε όλους τους δήμους και περιφέρειες.

  • Άμεση αναστολή πληρωμών για οφειλές προς τους Δήμους. Δραστική μείωση των δημοτικών τελών ΤΩΡΑ, για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Ο φτωχός λαός αυτή την εποχή παλεύει όχι μόνο να μην ασθενήσει, αλλά και με την τρομοκρατία των απολύσεων. Είναι απαράδεκτο ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση να αδιαφορούν για αυτούς που πραγματικά θα πληγούν και να στηρίζουν με μέτρα αποκλειστικά τις επιχειρήσεις. (Επιχορήγηση 30εκ. Ιδιωτικών ΜΕΘ κλινικάρχων και τεστ)

Τα ακραία αυταρχικά μέτρα δεν μπορούν να κρύψουν ότι τη χρεοκοπία της πολιτικής των μνημονίων, της πληρωμής του χρέους, των αιματηρών πλεονασμάτων, του ευρώ, με την οποία οι κυβερνήσεις και η ΕΕ διαλύσανε τη δημόσια υγεία. Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν τα αποτελέσματα της νέας αυτής κρίσης. Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές!

Στους χώρους εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στα χωράφια, στην 5η Μονάδα τα εργοτάξια και τα ορυχεία, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζουν να εκτίθενται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Οι πρόσφυγες βρίσκονται συγκεντρωμένοι. Εκεί δεν υπάρχουν μέτρα για τον ιό, που δεν αντιμετωπίζεται με διατάγματα, αλλά με τη στήριξη της δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κοινωνία παίρνει τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και αυτοπροστασίας. Δε θα εγκαταλείψει τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Στηρίζει με την αλληλεγγύη της τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Δε θα καταπιεί την κυβερνητική προπαγάνδα περί ατομικής ευθύνης και ανεύθυνων που βλάπτουν τη δημόσια υγεία. Ο λαός είναι ο μόνος που θα σώσει τον λαό.

Η ΑΡ.ΣΥ καλεί τις συλλογικότητες, τα σωματεία, το λαϊκό εργατικό κίνήμα, χωρίς κανένα εφησυχασμό και ενωτικές πρωτοβουλίες, να υπερασπιστούν τα εργατικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, να συνεχίσουν αποφασιστικά τη διεκδίκηση δημόσιου συστήματος υγείας ικανού να αξιοποιήσει τους υγειονομικούς και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία.

Κοζάνη 29/3/2020

Το Γραφείο Τύπου

3 σχόλια

  • Η επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης είναι εικόνα της κοινωνίας.

    Έπιασε τους πάντες στην Ελλάδα ο πόνος για το άσχημο κράτος.

    Ας δει ο ΕΛΛΗΝΑΣ τον εαυτό του στον καθρέφτη.

    Το κράτος έκανε τα χατίρια όλων διαχρονικά.

    Τι ήθελε ο Ελληνας;

    Δημόσιο, δημόσιο, δημόσιο

    Φουλ μισθοί, αβέρτα διορισμοί και επιδόματα

    Σύνταξη στα 45

    Τώρα όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν έχουμε σύστημα υγείας;

    Μα γιατί το χρήμα μοιράζονταν σε τομείς που έφερναν άμεσα ψήφους.

    Είχαν άμεσο αντίκτυπο στις εκλογές .

    Μια ζωή φταίει κάποιος άλλος και όχι εμείς που με τις επιλογές μας τα κάναμε έτσι.

    φτάνει με την υποκρισία κάποιων.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.