Για τη Δ. Μακεδονία υπάρχουν ευθύνες (του Γιάννη Θεοφύλακτου)

1 Απριλίου 2020
20:09

“Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τη Δυτική Μακεδονία και γι’ αυτό πήραμε επιπλέον μέτρα”, άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο – και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Έχοντας τόσα πολλά κρούσματα σε Καστοριά και σε Κοζάνη και τόσα πολλά θύματα, λογικό είναι αυτό που λέμε σαν χώρα (“να μην γίνουμε Ιταλία”), στο εσωτερικό να χρησιμοποιείται έτσι: “να μην γίνουμε Δυτική Μακεδονία”…

Για τα πολλά θύματα, για τα πολλά κρούσματα, για τις καραντίνες, για τα επιπλέον μέτρα, για την κακή σημερινή ψυχολογία του δυτικομακεδόνα (παρόλο που εξαρχής συμμορφώθηκε σε ό,τι έπρεπε να κάνει) υπάρχουν ευθύνες:

του ΕΟΔΥ,

του Υπουργείου Υγείας,

της Κυβέρνησης,

των Αυτοδιοικητικών.

Πριν λίγες ημέρες, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας επαίρονταν (και σωστά!) για το πώς σταμάτησαν “μία υγειονομική βόμβα”, καθώς εξέτασαν και έθεσαν σε καραντίνα τους νοσούντες Έλληνες που επέστρεψαν από την Ισπανία.

Γιατί δεν έγινε το ίδιο με τους δυτικομακεδόνες που γύρισαν απευθείας από το Μιλάνο στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου;

Οι συμπολίτες μας επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ -έτσι μας ενημέρωσαν- και η απάντηση ήταν “αφού νοιώθετε καλά, δεν υπάρχει κανένα θέμα” (!)

Εγκληματική αστοχία – πλήρης ανευθυνότητα των αρμοδίων. Κανείς δεν κατηγορεί τους συμπολίτες μας, που άλλωστε για λόγους εργασίας ταξίδεψαν, αλλά τους υπεύθυνους που δεν τους συμβούλευσαν σωστά.

Οι αυτοδιοικητικοί πάλι -συγκεκριμένοι- προτίμησαν την πρόσκαιρη πολιτική συγκάλυψη ‘κάτω από το χαλί’, απλώς για να μην ακουστεί κάτι σε βάρος της περιοχής και της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας. Ακριβώς το αντίθετο πέτυχαν με την κοντόφθαλμη αυτή τακτική: διακινδύνευσε η υγεία και η ίδια η ζωή αυτών που υποτίθεται ήθελαν να προστατεύσουν και τελικά μπήκε όλη η Περιφέρεια σε κίνδυνο.

Από εκείνο το σημείο, με μαθηματική ακρίβεια φτάσαμε σήμερα στο να λένε στην υπόλοιπη Ελλάδα “να μην γίνουμε Δυτική Μακεδονία”. Ακόμη περισσότερο αν συνδυαστεί η εξάπλωση του ιού, με τα Νοσοκομεία στις πόλεις μας (Καστοριά – Κοζάνη – Πτολεμαΐδα) τα οποία έχουν βασικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε υγειονομικό υλικό. Κι αυτό γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις γιατρών που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και δεν θωρακίστηκε εγκαίρως το Ε.Σ.Υ. παρά την διαφαινόμενη ήδη εδώ και 3 τουλάχιστον μήνες επέλαση της πανδημίας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μέτρα έχουν αποδώσει και ορθώς ελήφθησαν εγκαίρως -κανείς δεν έχει όρεξη για φθηνή αντιπολίτευση (όχι ότι δεν έχουμε να πούμε πολλά για τις ‘ιδεοληψίες’ της Ν.Δ. σε βάρος του εθνικού συστήματος υγείας και άλλα τόσα για την κατεύθυνση των οικονομικών μέτρων υπέρ των ισχυρών).

Στη Δυτική Μακεδονία, όμως, γίνανε πολλά και σοβαρά λάθη, τα οποία έπληξαν και πλήττουν όλη την περιοχή.

Έστω και τώρα περιμένουμε περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα που θα διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει (η έλευση των στρατιωτικών ιατρών π.χ. είναι σε σωστή κατεύθυνση).

Οι δυτικομακεδόνες είμαστε διατεθειμένοι να ‘βάλουμε πλάτη’ σε ό,τι σωστό για την περιοχή μας αποφασιστεί -αρκεί να δει κανείς τα στοιχεία με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για να καταλάβει ότι οι δυτικομακεδόνες όντως ‘μένουμε σπίτι’.

Πέραν όμως της ατομικής ευθύνης, περιμένουμε περισσότερα από την Κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και τους αυτοδιοικητικούς για την περιοχή μας: να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν πολλά περισσότερα στην επείγουσα κατάσταση που βρισκόμαστε.

Ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι

Δικηγόρος παρ’ αρείω πάγω

(Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης την περίοδο 2015 – 2019)

81 σχόλια

  • Καλός τον νε και ας άργησε. Σας ευχαριστούμε. Πολύ χρήσιμος ο λόγος σας.Ευτυχως που υπάρχετε.. Κούνια που σας κούναγε..

  • Παρακαλώ πολύ, οι παρεμβάσεις σας αυτή την περίοδο, να έχουν εποικοδομητικό χαρακτήρα και όχι κριτικό/ αντιπολιτευτικό. Στα δύσκολα λέμε μια κουβέντα ενθάρρυνσης και όχι κριτικής. Έχουμε καιρό για τα του Καίσαρος στον Καίσαρα..

    • Κατά τη γνώμη χρειάζεται και η κριτική. Πρέπει να τους λέμε που έσφαλαν για να καταλάβουν ότι δεν τα κάνουν όλα σωστά. Δυστυχώς στην περιοχή μας πέρα από το θέμα των Γουναράδων που να δεχτούμε ότι δε φταίει κανείς ο μετέπειτα χειρισμός είναι κακός. Άρα, κριτική για να βελτιωθούν, επισήμανση των σφαλμάτων και προτάσεις ναι. π.χ Δαμασκηνιά, τους βάλανε σε καραντίνα και κατάφεραν μετά από 1 εβδομάδα να πάνε γιατροί από αθήνα. αποτυχία.

  • Οταν ειμην βουλευτης…. τωρα φιλοδοξω να γινω εισαγγελεας. Τωρα βρηκες να κανεις καριερα? Τωρα που προσπαθουμε να δειξουμε ολοι τον καλυτερο μας εαυτο για να μην κλαψουμε γνωστα μας προσωπα?

  • Ασε μας ρε εσυ και η κριτικη σου,βρηκες ωρα για αντιπολιτευση,για αυτο θα πατε πισω στο 3 τοις εκατο στις εκλογες.Δεν εχεις καταλαβει οτι προκειται για πανδημια,ξυπνα,κανεις δεν ξερει που θα χτυπησει αυριο,αρκετα με τους αμπελοφιλοσοφους.Εδω εχασες απο την βεττα και μιλας;

  • Προσπαθώ να φανταστώ πως θα ήταν με εσάς στην κυβέρνηση. Με λούζει κρύος ιδρώτας. Ευτυχώς ο λαός σας έστειλε στην αντιπολίτευση. Και τον δικαιώνεται κάθε μέρα για αυτή του την επιλογή. Έναν καλό λόγο θα περιμέναμε, για την έγκαιρη αντίδραση της πολιτείας …….

    • Εγώ πάλι προσπαθώ να φανταστώ πως θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία μετά τις απολύσεις του Μητσοτάκη κ του Άδωνι. Αυτού με τα πέντε ευρώ είσοδο!

      • Από 20€ έως 40€ είναι η είσοδο στα νοσοκομεία; στο καλύτερο σύστημα του κόσμου οπως της Νορβηγίας. Το να έχεις πολλά νοσοκομεία δε λέει κάτι, το να έχεις καλά νοσοκομεία λέει πολλά. Για 5 χρόνια τι έκαναν για την υγεία οι σύριζανελ σου για πες να γελάσουμε…

    • Ναι ναι… Ευτυχώς που απομονώθηκαν εγκαίρως όσοι γύρισαν από Μιλάνο πριν από έναν μήνα και δεν έχουμε κρούσματα!
      Ρε πάτε καλά;

  • ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ,ΜΕ ΟΥΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΕΡΑ.

    • Εάν θα μου βρεις Μιχαλάκη κάτι που ήτανε προσωπική πρωτοβουλία και στέφθηκε από επιτυχία για το καλό της Δυτ. Μακεδονίας σε προκαλώ να το γράψεις από κάτω. Γιατί Μιχαλάκη από λόγια ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ…

  • Σε ποια Μακεδονία αναφέρεστε? Τη δυτική της βόρειας? Την πρώην δυτική γιατί δεν καταλαβαίνουμε εμείς που μας την πουλήσατε. Δυτικομακεδονες είμαστε εμείς. Εσείς Μακεδόνες απλά

    • 1. 6/12/2018, στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων ο κ. Ζάεφ, είπε: «είμαστε ‘‘Μακεδόνες” και μιλάμε ‘‘μακεδονικά” και κανείς δεν θα μας αμφισβητήσει ξανά. Βόρειοι Μακεδόνες δεν θα είστε ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας
      2. Τα εθνικά θέματα με Μητσοτάκη είναι προδιαγεγραμμένα. Η περιρρέουσα περί τον Κυριάκο ατμόσφαιρα για τα ζητήματα αυτά δεν διαφέρει από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, του Φίλη, του Λιάκου και της Ρεπούση.

    • Θα ειχε κλεισει τα συνορα το Γεναρη. Ακομη κι αυτη τη βδομαδα μας εφερε 17 επαναπατρισθεντες φοιτητες απο Ιταλια μεσα στην Κοζανη χωρις προηγουμενως καραντινα σε ξενοδοχειο στην πολη αφιξης

  • Είναι κρίμα να μη ξέρεις πως σου έχουν δώσει από τόσο νωρίς την εντύπωση πως θα είσαι ο επόμενος υποψήφιος Περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Θα έπρεπε από εμπειρία να ξέρεις πως όταν σε χρίζουν τόσο νωρίς υποψήφιο σε πηγαδάκια, το κάνουν για να σε κάψουν ως χαρτί.
    Οι γλύκες από νωρίς είναι επικίνδυνες φίλε Γιάννη. Και τελείως φιλικά θα σου πω πως ο αντιπεριφερειάρχης που διετέλεσε ως κολλητός του Καρυπίδη θέλει να είναι αυτός υποψήφιος περιφερειάρχης χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα το δήθεν άνοιγμα στη δεξιά.
    Μη πέφτεις στον λάκκο. Είσαι καλό παιδί και από καλή οικογένεια, με αρχές.

    Φιλικά

  • κ. Θεοφυλακτε ο λαός σας έστειλε σπίτι σας. Το κόμμα εχει και βουλευτή και επίσημα όργανα για να εκφράζετε. Ο κ. Τζανακοπουλος στις σημερινές του δηλώσεις είπε πως δεν θα προσπαθήσουμε να κερδοσκοπησουμε πολιτικά με την πανδημία. Είναι γνωστό οτι στα κεντρικά δεν θέλαμε και τελευταίο σε βάλανε σαν υποψήφιο. Πρόσεχε γιατί ούτε για την περιφέρεια θα σε χρησιμοποιήσουν.

      • Φασίστας είσαι εσύ που προσπαθείς να βάλεις ταμπέλες στον κόσμο για να μην πάρεις θέση στα γραφόμενα . Ντροπή σου να με χαρακτηρίζεις επειδή δεν σε άρεσε το σχόλιο . Ποτέ δεν ήταν και ούτε πρόκειται να γίνει αριστερός ο Γιάννης όλοι το ξέρουμε γι αυτό κα δεν έχει την στήριξη της βάσης του κόμματος . Είναι ένας άνθρωπος με πολύ φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό ( από το πόθεν εσχες ) και δεν μπορεί να αντιληφτεί τι συμβαίνει στην κοινωνία . κοζαν μετά τον χαρακτηρισμό φασιστακο που έκανε ο σχολιαστής είστε υποχρεωμένοι με δημοσιεύεται το σχόλιο μου άμεσα

  • ΕΝΝΟΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΔΕΝ ΚΑΙΓΕΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΖΕΠ.

    • Μιχάλη το ξέρεις οτι ο Γιάννης στοχεύει στο χρίσμα του υποωιφιου βουλευτή. Άσε τα πονηρά και σταματά το πολιτικό παιχνίδι. Στην πόρτα που χτυπάς δεν θα φας ψωμί
      Φιλικά

  • Όταν λέει για Δυτική Μακεδονία καλύτερα να αναφέρεται με συντεταγμένες, γεωγραφικό μήκος και πλάτος, για να μας κατατοπίζει καλύτερα. Το όνομα το ξεπούλησαν αλλά οι συντεταγμένες παραμένουν.

    • Τώρα που ήρθε ο Κούλης, βλέπω τις θαψατε τις περικεφαλαίες των “Μακεδονομάχων”. Χαχαχα…
      Από τα πιο αστεία πράγματα που συμβαίνουν σ’ αυτήν την χώρα

      • Προχτές Κυριάκος και Δένδιας έδωσαν συγχαρητήρια στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ!

  • ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΠΟΛΛΕΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΕΓΩ ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΙΜΑΙ ΧΟΡΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΑ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ.Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ.

  • Ευτυχώς που δεν είστε εσείς στα πράγματα…Θυμάμαι τον Γ.Γ πολιτικής προστασίας στην πυρκαγιά στο Μάτι! Αλλά και τη σύσκεψη Αλέξη και υπουργών το βράδυ της καταστροφής! Μπρρρρρρρρρ τσιτσούριασα!

  • Πράγματι, ευτυχώς που υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ που μας κληροδότησε διευθυντές Πνευμονολόγους, γυρολόγους της πολιτικής, που μας αρρώστησαν, γιατρούς ΜΕΘ που δεν γνωρίζουν αναπνευστήρα και τώρα ψάχνονται στο να εκπαιδευτούν, παρότι είναι πανελληνίως ήρωες, και πρωταθλητές του fb. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ !!!

  • Από 10: 00 ΜΕΧΡΙ 10:20 κάποιος τυχαία απάντησε σε όλα τα αρνητικά σχόλια που έγιναν για τον Θεοφύλακτο . Οι απαντήσεις είναι όλες χωρίς επιχειρήματα , εριστικές και προσβλητικές για τους υπολοίπους σχολιαστές .

  • Ε συριζα ο τσιπρας συμφωνησε με τον Κυριάκο. Να πάτε με το πασοκ τη γνωρίζετε τη διαδικασία. ΔΗΜΟΣΙΟ όλοι

  • Αριστεροί εγώ είμαι πιο πλούσιος γιατί μπορεί να με γουστάρουν περισσότεροι άνθρωποι, να με αγαπάει κάποιος πιο πολύ από έναν δικό σας. Δεν μοιράζεται αυτό, άρα η ιδεολογία σας καταρρίπτεται από κάτι αυλο. Δεν έχουν αξία μόνο τα χρήματα. Αντε για καμιά πορεια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.