Η ορεινή κοινότητα της Δαμασκηνιάς, στον Δήμο Βοΐου του Νομού Κοζάνης έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο γιατί μετρά τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού, όπως και θύματα, αναλογικά με τον πληθυσμό του χωριού. Η Δαμασκηνιά των 70 κατοίκων, στην πλειονότητά τους συνταξιούχοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα παραμείνει σε καραντίνα και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι κάτοικοι βιώνουν ήδη τη δική τους πραγματικότητα, μένοντας υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Αν και θεωρητικά η ζωή και η καθημερινότητα στο χωριό έχει μπει σε στάση αναμονής, ωστόσο κάποιες εργασίες, όπως στην κτηνοτροφία, δεν σταματούν ποτέ. Ούτε στην εποχή του κορωνοϊού, όπως τονίζει ο κτηνοτρόφος από τη Δαμασκηνιά Δημήτρης Πασχαλούδης, αφού τα ζώα περιμένουν από τους ανθρώπους για να τραφούν.
Η Δαμασκηνιά έχει λιγοστούς κτηνοτρόφους, τρεις στον αριθμό, με συνολικά περίπου 500 πρόβατα. Ο 62χρονος κτηνοτρόφος, όπως και ο έτερος συνάδελφός του διαθέτουν από 200 πρόβατα. Στην αρχή της κρίσης και για τρεις ημέρες αντιμετώπισαν πρόβλημα διάθεσης του γάλακτος εξαιτίας του αποκλεισμού. Το γάλα δεν μπορούσε να πωληθεί, αφού το χωριό είναι σε καραντίνα και έτσι τα βυτία με το γάλα απαγορεύονταν να μπουν εντός του οικισμού. Ούτε και οι ίδιοι μπορούσαν να βγουν από το χωριό, καθώς τους σταματούσε η αστυνομία.
«Το πρόβλημα κράτησε 2-3 ημέρες, αλλά έχει λυθεί. Τώρα συλλέγουμε το γάλα κάθε δύο ημέρες, το βάζουμε σε δοχεία και το πηγαίνουμε σε ένα κοντινό χωριό. Εκεί περιμένει το βυτίο της εταιρείας στην οποία δίνουμε το γάλα και γίνεται η μεταφορά», λέει ο κ. Πασχαλούδης για τη διαδικασία συλλογής λόγω καραντίνας και κορωνοϊού.
Όσο για την καθημερινότητα του αποκλεισμένου κτηνοτρόφου, αυτή δεν έχει αλλάξει πολύ, σε ό,τι αφορά τις εργασίες που πρέπει να κάνει. Η σίτιση των ζώων γίνεται κανονικά και με προμήθειες που είχαν οι κτηνοτρόφοι πριν τεθεί το χωριό σε καραντίνα.
«Τα μαντριά είναι μέσα στο χωριό, έτσι καθημερινά βγαίνουμε και κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες. Ταΐζουμε τα ζώα κανονικά και από τις τροφές που είχαμε νωρίτερα. Αν και υποσχέθηκαν ότι θα μας δώσουν δωρεάν καλαμπόκι, αυτό ακόμη το περιμένουμε», λέει με παράπονο ο κ. Πασχαλούδης, ο οποίος δείχνει, την ίδια ώρα, ανήσυχος και σε ό,τι αφορά τη διάθεση των κατσικιών για την περίοδο του Πάσχα.
«Η τιμή στο πρόβειο γάλα έφτασε τα 80 λεπτά, περιμέναμε τις γιορτές για να δώσουμε τα κατσίκια μας και ακόμη δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει. Η κατάσταση είναι δύσκολη», αναφέρει και καταλήγει με μια ευχή: «Όπως και να έχει, και εγώ και η σύζυγος, που δουλεύει μαζί μου στα ζώα, ευχόμαστε υγεία σε όλο τον κόσμο. Και στους κτηνοτρόφους που πρέπει να θυμούνται ότι, εάν είναι οι άνθρωποι καλά, θα είναι και τα ζώα».
ypaithros.gr
Μπράβο σας υγεία και λίγη υπομονή η Παναγία θα βοηθήσει και όλα θα πάνε καλά.