Συστατικά0/11 συστατικά
900 γρ αλεύρι για τσουρέκι
1 ξηρή μαγιά
200 ml γάλα
200 ml λάδι
125 ml χυμό πορτοκαλιού
2 αυγά + 1 ασπράδι
250 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι μαχλέπι
½ κουταλάκι κακουλέ
4-5 κομμάτια μαστίχα
Λίγο αλάτι
Οδηγίες0 από 16 βήματα ολοκληρώθηκαν
Διαλύουμε την μαγιά και λίγη από την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
Προσθέτουμε 2 αυγά, 1 ασπράδι (τον κρόκο τον κρατάμε) και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το λάδι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Θρυμματίζουμε την μαστίχα μαζί με μία κουταλιά ζάχαρη στο γουδί.
Αρωματίζουμε το μείγμα μας με την μαστίχα, το μαχλέπι και το κακουλέ.
Ρίχνουμε περίπου το μισό αλεύρι (αν δεν έχουμε για τσουρέκι βάζουμε για όλες τις χρήσεις), λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς και την χωρίζουμε σε 6 μέρη.
Τα ανοίγουμε σε ίσα κορδόνια.
Παίρνουμε 3 κορδόνια τα αλείφουμε με λίγο λάδι.
Βάζουμε σταυρωτά τα υπόλοιπα 3 κορδόνια και τα αλείφουμε με λίγο λάδι.
Τα πλέκουμε στο σχήμα που σας δείχνουμε.
Σε καλά λαδωμένο ταψί τοποθετούμε το τσουρέκι μας και το αλείφουμε με τον κρόκο που κρατήσαμε.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι και αμύγδαλο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.