Ποινικοποίηση της Θείας Κοινωνίας (του π. Νικόλαου Κοντού, Νομικός – υπ. Θεολόγος Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας Ι.Μ.Σ.Κ)

13 Απριλίου 2020
10:23

 

Χθές ( 12.04.2020 ) Κυριακή των Βαϊών για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς έγιναν γνωστά μέσω των ΜΜΕ δύο (2) «περιστατικά» σε Κέρκυρα και Αθήνα, με θέμα: ‘’… ιερείς προσέφεραν τη Θεία Κοινωνία σε πιστούς παρά την απαγόρευση και τις αντίθετες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, έχουν επιληφθεί οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες…’’.

Τα περιστατικά αυτά πήραν μεγάλη έκταση και προκάλεσαν μάλιστα την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας προς τη δικαστική εξουσία για τη διενέργεια έρευνας στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας με σκοπό την δίωξη των πιθανόν τελεσθέντων ποινικά κολάσιμων πράξεων.

Ποια ήταν η πράξη αυτή καθ’ εαυτή; Η μετάδοση Θείας Κοινωνίας από Ορθοδόξους κληρικούς σε πιστούς της Θείας Κοινωνίας.

Η ανωτέρω εξέλιξη με αναγκάζει τρόπον τίνα να δημοσιεύσω το παρόν, καθώς η νομική και η ποιμαντική μου συνείδηση αντιδρά.

Έτσι : α) Μπορεί να διωχθεί ποινικά η μετάδοση Θείας Κοινωνίας ; Η μόνη διάταξη – περίπτωση που μπορεί να θεμελιωθεί η παρέμβαση των λειτουργών της ποινικής δικαιοσύνης σε μία τέτοια ενέργεια είναι η Π.Ν.Π της 25ης Φεβρουαρίου 2020 και ειδικά το α. 1§6 ( άρθρο 1 παράγραφος 6 ) «……Όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών….». Ποιά είναι τα μέτρα που μπορούν να επισύρουν την παραπάνω ποινή σε μη συμμόρφωση;; Αναφέρονται στην ίδια Π.Ν.Π α. 1§2π.στ, σε συνδυασμό με α.1§4π.δ, με λίγα λόγια την έκδοση σχετικής Κ.Υ.Α που επιβάλλει και εξειδικεύει τις σε αυτά τα άρθρα απαγορεύσεις κτλ.

β) Υπάρχει ΚΥΑ που επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ; Σαφώς, η με αριθμ. Δ1α/ΓΓΠ.οικ. 23093/06.04.2020.

γ) Τί απαγορεύει αυτή η ΚΥΑ ( που σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί κανείς ελέγχεται μέχρι και ποινικά;; ) Εν κατακλείδι την τέλεση ιεροπραξίας με περισσότερα από 4, ή 6 άτομα κατά περίπτωση, μιας και το πνεύμα των περιορισμών είναι η αποφυγή συνωστισμού κόσμου σε κλειστούς χώρους.

δ) Απαγορεύει τη Θεία Κοινωνία; Ρητά και κατηγορηματικά… ΌΧΙ…. π.χ τα 4 άτομα παρουσία των οποίων θα τελεστεί η ιεροπραξία , όπως χθες η Θεία Λειτουργία των Βαΐων, μπορούν να μεταλάβουν;;; Βάσει της ΚΥΑ, ΝΑΙ ! Και αν μπορούν αυτοί οι τέσσερεις δεν μπορούν άλλοι;; Αφού η ΚΥΑ δεν το απαγορεύει ( τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας ολικά ) μπορεί να μεταλάβει όποιος θέλει, όποτε θέλει τηρώντας τα αναφερόμενα στην ίδια την ΚΥΑ και στην §2 μέτρα προφύλαξης !!! Εκτός αν αυτοί οι 4 θεωρούνται πολίτες β΄ κατηγορίας που δε χρήζουν προφύλαξης από την ΚΥΑ…..

ε) Συμπέρασμα :

Νομικά δεν υπάρχει περίπτωση ποινικού αδικήματος, ούτε παράβασης κανενός νόμου – διάταξης, όταν ο θρησκευτικός λειτουργός της Ορθοδόξου Εκκλησίας μεταδίδει τη Θεία Κοινωνία, εφόσον τηρεί τα προβλεπόμενα από την ΚΥΑ μέτρα προφύλαξης.

Στ) Διόρθωση λάθους είδησης

Επειδή στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά σε ‘’…. αντίθετες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου…’’ πρέπει να αναφέρουμε το ορθόν . Η ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία διά της Ιεράς Συνόδου έχει πει επανειλημμένα ότι : Αποδέχεται τους περιορισμούς ως προς το συνωστισμό, καθώς κατά τη διδασκαλία της δεν μπορεί να μεταδοθεί μικρόβιο διά του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας. Και πολύ ορθώς !!!

ζ) Εκκλησιολογική προσέγγιση: Κλείνοντας ως ο τελευταίος των κληρικών φρονώ ότι με την παρουσίαση των παραπάνω περιστατικών από τα ΜΜΕ πλήττεται όχι μόνο το κύρος, αλλά και αυτή η ύπαρξη της Εκκλησίας. Όταν (ακόμα και σε πανδημία) ποινικοποιείται και διώκεται το Μυστήριο των Μυστηρίων, αυτό το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου ΙΣΧΣ, διώκεται αυτή η ίδια η ύπαρξη της Εκκλησίας, χωρίς το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, είμαστε Προτεσταντική παραφυάδα, όχι Ορθόδοξοι. Η Εκκλησία με κάθε τρόπο και κάθε μέσο θα προασπίσει , έστω στο πρόσωπο των ιερωμένων της Κέρκυρας και της Αθήνας, όχι μόνο τους κληρικούς της, όχι μόνο το κεντρικό Μυστήριο της, αλλά εν πολλοίς αυτή της την ύπαρξη. Όλα καλοδεχούμενα, αλλά εκεί που η Ορθοδοξία, η Εκκλησία και κάθε απλός πιστός θα πρέπει με κάθε (προσωπικό) κόστος να είναι αδιαπραγμάτευτος είναι η Θεία Κοινωνία. Είμαστε βέβαιοι ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα εφαρμόσουν το νόμο, αλλά και θα αναγνωρίσουν το μυστηριακό χαρακτήρα της «διωκόμενης» πράξης, ειδάλλως μην έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι η Εκκλησία «σπρώχνεται» για άλλη μία φορά στις κατακόμβες !!!

π. Νικόλαος Κοντός

Νομικός – υπ. Θεολόγος

Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας Ι.Μ.Σ.Κ

39 σχόλια

  • Καλή Ανάσταση πάτερ ευλογείτε! Ανυπομονώ να ξανανοίξουν οι εκκλησίες να λειτουργηθύμε κ πάλι! Να σας έχει ο Θεός καλά!

  • ΑΚΟΥΣΕ ΚΥΡΙΕ οι εκκλησίες δεν έκλεισαν (ΚΑΘΩς ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΛΗΨΗ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ) επειδή κάποιοι σκοτεινοί κυβερνητικοί τύποι έχουν πρόβλημα με το Πάσχα, τα Χριστούγεννα ή τον Δεκαπενταύγουστο, όπως η Σαουδική Αραβία -το πιο θεοκρατούμενο καθεστώς στον κόσμο- δεν έκλεισε τη Μέκκα επειδή αντίστοιχοι σκοτεινοί κυβερνητικοί τύποι έχουν πρόβλημα με το ετήσιο προσκύνημα των πιστών ή το Ισραήλ, όπου ακόμη πιο σκοτεινοί τύποι δεν έκλεισαν τις συναγωγές επειδή αποφάσισαν στα καλά καθούμενα να καταδιώξουν την εβραϊκή θρησκεία… Πόσο δύσκολο είναι να το κατανοήσεις; Τώρα, εάν ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ να το κατανοήσεις, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

    ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΥΑΛΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙ ΦΡΕΝΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΥΓΜΗ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (και κατα συνεπεια και μισθων απάντων των ρασοφορων,μικροπαπαδων και μεγαλοπαπαδων). ΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ

    • Προφανώς δεν κατανοήσατε το κείμενο που στο 85% αυτού είναι νομικό κείμενο. Μπορείτε να το αναγνώσετε εκ νέου χωρίς εμπαθειες. Χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους;; Αμήν και πότε!!!

      • Ελάτε τώρα ,κύριε, εκ του ασφαλούς!!!! Ο δεσπότης της Κοζάνης συμφωνεί μ΄αυτό που λέτε; Που το απαίτησε,τέλη του ΄70, ο άξιος παπα Πυρουνάκης(απ΄τους λίγους που βγάζω το καπέλο μου) και πέσανε να τον φάνε όλοι της Ι.Συνόδου επιβάλοντάς του πανικόβλητοι τον λεγόμενο “Μικρό Αφορισμό”!!!!Δεν μιλάτε σε άσχετους κύριε!!!

      • Α, και απαξίωσα εντελώς να διαβάσω αυτόν τον καταρράκτη που δημοσίευσες, όταν ξέρω το πόσο κινδυνεύει σήμερα η υγεία μου και απαιτούνται έκτακτα μέτρα της Πολιτείας που πολύ καλώς έπραξε!!!

        • Άσε μας ρε φίλε. Φαγωθήκατε όλοι να κλείσουν οι εκκλησίες. Για τα τζαμιά που λειτουργούν κανονικά γιατί δεν λέτε ΤΊΠΟΤΑ;;;; αντε όλοι οι άθεοι εδώ μέσα.

        • Φαγωθήκατε όλοι και φωνάζετε για τις εκκλησίες. Γιατί δεν φωνάζετε για τα τζαμιά που λειτουργούν κανονικά;;;;;;; αντε όλοι οι άθεοι εδώ μέσα.

          • ΠΟΙΑ ΤΖΑΜΙΑ ΡΕ,ξεδιάντροπε ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤή???
            Να η αποφαση της Κυβερνησης και γουρλωσε τα ματια:

            “Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται λόγω κορωναϊού οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας”.
            https://www.in.gr/2020/03/16/politics/kleinoun-oles-oi-ekklisies-apofasi-tis-kyvernisis-oi-monadikes-eksaireseis/

            ΒΑΛΕ ΡΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ γερόντι με κορονοϊό, ρε λιοντάρι, να σε δούμε!!!

            Τι θα παθουμε με τον καθε θρησκοληπτο εδω!!!

    • Ποιος είστε κύριε και θέλετε να επιβάλλεται διαχωρισμό με το έτσι θέλω; Πολύ δημοκρατικό! Να υποθέσω ότι γνωρίζεται τι θέλει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.Ή μήπως δεν πρέπει να ερωτηθεί ο λαος Και να υποθέσω ότι είστε αριστερός.

  • Και εγώ είμαι άθεος και ΠΑΟΚτσής και θέλω ν΄ανοίξει η Τούμπα, να δω έστω και φιλικά. Γιατί μόνο οι θρησκευτικοί ναοί που απαιτούν οι άλλοι; Δημοκρατία έχουμε και βάλτε το βαθιά στην καρδάρα σας!!! Κορόιδο είναι ο Μητσοτάκης να κάνει τα χατίρια της μιας μόνο πλευράς; Ή όλους ή κανέναν!!!

  • Δεν ξερετε γιατι φωναζουν οι παπαδες?? Γιατι παιζεται σοβαρα η αξιοπιστια των δογματων τους καθως βλεπουν τον κοσμο να συμφωνει με την κυβερνηση και χανουν το παιχνιδι!!!!Θα ξημερωσουν πολλα οταν κοπασει η κριση, θα το δειτε!!!!

  • Τα κανάλια αναφέρουν ότι οι ιερεις κοινώνησαν τον κόσμο ενάντια στις ΕΝΤΟΛΕΣ(επι λεξη), όχι μόνο της πολιτείας, αλλά και της ιεράς συνόδου. Όσο δεν παίρνει θέση η ιερά σύνοδος για τις αναφορές αυτές, “ποινικοποιεί” και η ίδια την Θεία Κοινωνία. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι απαράδεκτο να τους αφήνει “ξεκρέμαστους” και κυνηγημένους σαν εγκληματίες. Καλό θα ήταν να βγάλει μια κατατοπιστική ανακοινώση, και όχι διφορούμενη και γενικευμένη, όπως η χθεσινή.

    • Συμφωνώ 100% !!! Είναι επιτακτικό να ξεκαθαρίσει το θέμα από πλευράς της Συνόδου ( σήμερα είπε κάτι ο Αρχιεπίσκοπος )….

  • Η ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία διά της Ιεράς Συνόδου έχει πει επανειλημμένα ότι : Αποδέχεται τους περιορισμούς ως προς το συνωστισμό, καθώς κατά τη διδασκαλία της δεν μπορεί να μεταδοθεί μικρόβιο διά του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας. Και πολύ ορθώς !!!
    ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΟΥΤΟ; ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΙΩΠΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ!!

    • ΕΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟ?? ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΤΩΡΑ….

      • Ο “κορονοϊός” είναι μια γρίπη σαν την εποχική γρίπη που κυκλοφορούσε πριν λίγο καιρό και κυκλοφορεί ακόμα, ίσως είναι και ακριβώς το ίδιο και μας το βάφτισαν “κορονοϊό” οι “επιστήμονες”. Τόσα χρόνια που κοινωνουμε, γιατί δεν κολλήσαμε τίποτα; Όλο και κάποιος δε θα έχει μικρόβια, κάποια γρίπη, κάποια ιωση; Γιατι δεν κολλάει κάνεις; Τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω κανέναν τόσα χρόνια να έπαθε κάτι εξαιτίας της Θείας Κοινωνίας.

        • Να πάτε να κοινωνήσετε αλλά μετά μάντρωμα σε ένα κλειστό γυμναστήριο για 15 μερες .και αν κολλήσετε κάποιον 2 χρόνια ΚΑΘΕΙΡΞΗ με ταυτόχρονη εκποιηση της περιουσίας σας και τα λεφτά στο ΕΣΥ
          ¨εχει δεκαπλάσια θνήτότητα αποτην γρίπη και πολλαπλάσια μεταδοτικότητα και είανι γρίπη ,ΟΛΟΙ οι αγράμματοι εδώ θα μαζευτούν

  • Αποδεικνύεται μέσα στο χρόνο βιωματικά. Μέσα σε τόσες αρρώστιες που πέρασαν, όπως η χολέρα, και ο κόσμος συνέχισε να κοινωνεί. Όπως ο αγιασμός που αν έχετε στο σπίτι σας, θα δείτε ότι μετά από χρόνια είναι άθικτος. Όπως το αντίδωρο που μετά από χρόνια επίσης δεν μουχλιαζει σε αντίθεση με το απλό ψωμί. Όλα αυτά μπορούν να αμφισβητηθούν όχι μόνο από εσάς, αλλά απ’ οποιονδήποτε, και εκεί τίθεται το θέμα της πίστης. Ή πιστεύεις και ονομάζεις τα παραπάνω καθημερινά θαύματα που γίνονται μπροστά στα μάτια μας, ή δεν πιστεύεις και τα ονομάζεις “τυχαία” γεγονότα… Όσο τυχαία μπορούν να είναι…

  • Η θεία Κοινωνία δεν απαγορεύτηκε, εκείνο που απαγορεύεται είναι η συνάθροιση και ο συνωστισμός. Πρέπει η Εκκλησία δια των οργάνων της να μεριμνήσει για τη συμμετοχή των πιστών στο μυστήριο, στη θεία Κοινωνία δηλαδή. Μάλιστα αυτό αποτελεί και υποχρέωση της Πολιτείας, εφόσον η κρατούσα θρησκεία είναι η Ορθοδοξία κα προστατευεται συνταγματικά. Αφού λοιπόν οι αρμόδιοι δεν επιλαμβανονται, το βάρος πέφτει στους ιερείς.

    • Η θεία Κοινωνία δεν απαγορεύτηκε……

      15 μέρες απαγορευμένη ήταν ! Για 2η φορά στην ιστορία της Εκκλησίας μας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.