Τα τεχνολογικά μέσα πλέον είναι και βασικό εργαλείο για την ίδια τη Δικαιοσύνη, αφού η πρωτη δικαστική απόφαση που μετατρέπει την ήδη ρυθμισμένη δικαστικά επικοινωνία παπούδων με εγγονή, σε επικοινωνία μέσω Skype ή Viber είναι γεγονός.
Η απόφαση εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης και υπερκέρασε τα εμπόδια που έβαλε η εμφάνιση της πανδημίας στην επικοινωνία μιας 6χρονης με τον παππού και τη γιαγιά της.
Η ανήλικη, η οποία ζει στην Κοζάνη με την μητέρα της, μετά τον θάνατο του πατέρα της πριν από ένα χρόνο, επισκεπτόταν το δεύτερο Παρασκευοσαββατοκύριακο κάθε μήνα, τους παππούδες της στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διατηρήσει τις σχέσεις αγάπης με τους συγγενείς της πατρικής της γραμμής.
Τον τρόπο και το χρόνο επικοινωνίας είχε ρυθμίσει δικαστήριο το περασμένο φθινόπωρο, λόγω των… αγεφύρωτων σχέσεων που είχε εν ζωή ο εκλιπών πλέον πατέρας της ανήλικης με τους γονείς του, οι οποίες διατηρήθηκαν και από τη μητέρα της ανήλικης μετά το θάνατο του.
Η απόφαση
Μετά την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού στην Επικράτεια, στο Μονομελές πρωτοδικείο Κοζάνης προσέφυγαν με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ο παππούς και η γιαγιά της μικρούλας, επικαλούμενοι επείγουσα περίπτωση, ζητώντας να ρυθμιστεί προσωρινά το δικαίωμα επικοινωνίας τους με την εγγονούλα τους.
Η Πρόεδρος πρωτοδικών Ελένη Κεχαγιά, που χειρίστηκε την ευαίσθητη αυτή υπόθεση, αποφάσισε ότι κατά τη διάρκεια ισχύος των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του, η μητέρα του κοριτσιού έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την επικοινωνία της ανήλικης με τους αιτούντες με φυσική παρουσία παππούδες της, επιτρέποντας ωστόσο την επικοινωνία τηλεφωνικώς είτε μέσω των εφαρμογών skype, viber ή άλλη, δύο φορές την εβδομάδα διάρκειας 10 λεπτών”.
Ειδικότερα, το δικαστήριο στο σκεπτικό του αναφέρει ότι “προκειμένου να διατηρηθεί μεν ο ψυχικός δεσμός της με τους γονείς του πατέρα της, παράλληλα δε, να εξασφαλιστεί η ψυχική ηρεμία της, αλλά και για να εμπεδωθεί από τους αιτούντες το πνεύμα εκτίμησης και συνεργασίας που πρέπει να επιδεικνύουν κατά την επικοινωνία χάριν του ανήλικου τέκνου, πρέπει να γίνεται κατά τον τρόπο που ορίζεται στο διατακτικό, καθώς κρίνεται από το Δικαστήριο ότι είναι ο πλέον κατάλληλος και ανταποκρίνεται στο συμφέρον της ανήλικης”. Για τους λόγους αυτούς, “ρυθμίζει το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας των αιτούντων με την ανήλικη εγγονή τους και ορίζει ότι έχουν δικαίωμα να επικοινωνούν μαζί της, προσωρινά, στην πόλη της Κοζάνης από ώρα 11.00 ως 19.00 το δεύτερο Σάββατο εκάστου μηνός. Η επικοινωνία, κατά τη διακριτική ευχέρεια της καθ’ ης – μητέρας, θα γίνεται με την παρουσία της, είτε με την παρουσία προσώπου της εμπιστοσύνης της.
Το ανήλικο θα παραλαμβάνουν οι αιτούντες στην αρχή του χρόνου της επικοινωνίας από την οικία της καθ’ ης και θα το παραδίδουν οι ίδιοι στον ίδιο τόπο σ’ αυτήν, στο τέλος του χρόνου της επικοινωνίας. Οι αιτούντες, επίσης, μπορούν να παρευρίσκονται σε κάθε εορταστική εκδήλωση για τα γενέθλια και την ονομαστική εορτή της ανήλικης, καθώς και να επισκέπτονται την ανήλικη στην οικία όπου διαμένει με την καθ’ ης στον … κατόπιν συνεννόησης με την καθ’ ης το αργότερο την προηγουμένη ημέρα μέσω τηλεφωνικής κλήσης, γραπτού μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να επικοινωνούν με την ανήλικη τηλεφωνικώς είτε μέσω των εφαρμογών Skype, viber ή άλλη, κάθε Τρίτη και Πέμπτη εκάστης εβδομάδας μεταξύ των ωρών 18:00 και 18:00 (είτε άλλων ωρών που θα οριστούν από την καθ ης μητέρα και θα γνωστοποιηθούν εγγράφως στους αιτούντες από αυτήν μέσω εξώδικης δήλωσης ή γραπτού μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για δέκα (10) λεπτά.
Κατα τη διάρκεια ισχύος των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του, η καθ’ ης – μητέρα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την επικοινωνία της ανήλικης με τους αιτούντες με φυσική παρουσία, επιτρέποντας την επικοινωνία τηλεφωνικώς είτε μέσω των εφαρμογών skype, viber ή άλλη, εντός των ίδιων παραπάνω χρονικών ορίων”.
capital.gr – Του Παναγιώτη Στάθη