Παροχή κινήτρων σε νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα προτείνει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε Ελληνικά χέρια

25 Απριλίου 2020
16:33

 

 

Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, προτείνει εκ νέου με επιστολή του σε συναρμόδια Υπουργεία ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας μας και της Δυτικής Μακεδονίας από αλλοδαπούς εργάτες γη, τονίζει την ανάγκη πρόβλεψης και προγραμματισμού της αγροτικής παραγωγής της τρέχουσας χρονιάς στο επίπεδο της επισιτιστικής επάρκειας και στο επίπεδο της εξωστρέφειας.

Η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς λόγω κορωνοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων του στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη αναδεικνύουν εμφατικά το στρατηγικό ρόλο του αγροτικού τομέα παράλληλα με τη σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών.

Καταθέτοντας σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της άμεσης αυτής ανάγκης για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας ο Περιφερειάρχης προτείνει τη γρήγορη προετοιμασία της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και με παροχή ισχυρών κινήτρων να στραφούν προς τον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική παραγωγή. Να αλλάξουμε το μοντέλο και τα πρότυπα της οικονομίας μας από καταναλωτικά σε παραγωγικά πρότυπα και να συμβάλλουμε όλοι στη μεγιστοποίηση της αυτάρκειας της περιφέρειας και της πατρίδας μας.

Από το γραφείο τύπου

Κρίσιμη περίοδος για την εξασφάλιση εργατών γης για προσφορά εποχικής εργασίας στον αγροτικό τομέα και της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας

Η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι σημαντικότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη πολλές καλλιεργητικές εργασίες ξεκίνησαν με αναζήτηση εργατικών χεριών χωρίς αποτέλεσμα όμως από τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο επαναπατρισμός ωστόσο των εργατών από τις χώρες της Βαλκανικής και η αδυναμία όσων παραμείναν στην χώρα μας να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ανάγκη εποχικών εργατών, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα. Θέτουν δε την επερχόμενη παραγωγική περίοδο σύμφωνα με τους αγρότες σε μεγάλο κίνδυνο και την επικείμενη σοδειά σε αμφισβήτηση. Ο κίνδυνος διατάραξης της ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας στον αγροδιατροφικό τομέα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στην Ευρώπη είναι πλέον ορατός. Οφείλουμε να προβλέψουμε και να προγραμματίσουμε όσο ακόμα είναι καιρός την παραγωγή της τρέχουσας περιόδου σε δύο επίπεδα. Το πρώτο την επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς. Το δεύτερο την αξιοποίηση σημαντικών ευκαιριών για την επέκταση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της πατρίδας μας σε αγορές του εξωτερικού και δη της Ευρώπης όπου ήδη δημιουργούνται ελλείψεις.

Προς αποφυγή παρόμοιων φαινομένων και στην πατρίδα μας, οφείλει η Κυβέρνηση να μεριμνήσει έγκαιρα για έναν προγραμματισμό της παραγωγής. Παράλληλα οφείλει να μεριμνήσει έγκαιρα και για την διευκόλυνση επανεισόδου στην χώρα αλλά και μετακίνησης των εργατών γης, κυρίως αλλοδαπών, στους οποίους βασίζεται σημαντικό μέρος της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

Η πρόβλεψη διασυνοριακής και διαπεριφερειακής μετακίνησης εργατών οργανωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου και μετά από επίσημο αίτημα αγροτών ή συνεταιρισμών στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων θα μπορούσαν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην στήριξη του πρωτογενή τομέα. Αντίστοιχα και η διευθέτηση του ζητήματος της μετακίνησής των εργατών από και προς τα σημεία εργασίας εξαιτίας του αριθμητικού περιορισμού ατόμων ανά όχημα τα οποία είναι απαγορευτικός τόσο κοστολογικά όσο και χρονικά χρίζουν άμεσης ρύθμισης.

Η μέριμνα για καταγραφή του συνόλου των αλλοδαπών εργαζομένων που βρίσκονται στην χώρα μας και η επέκταση της άδειας παραμονής τους κρίνεται επιτακτική.

Η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για εποχική εργασία θα πρέπει να γίνει άμεσα με συνοπτικότερες και απλούστερες διαδικασίες. Θα πρέπει ταυτόχρονα να εξετασθεί και το ενδεχόμενο αύξησης του χρόνου παραμονής από τους από τους έξι μήνες στους δώδεκα.

Στο ίδιο πλαίσιο και κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των πραγματικών αναγκών από τις οικίες αρμόδιες αρχές, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και οι άδειες εξαρτημένης εργασίας τόσο όσων αφορά στον αριθμό τους όσο και στην διαδικασία απόκτησης τους.

Για την εξασφάλιση των άμεσα αναγκαίων εργατών θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει εφαρμογή του Άρθρου 13α του Ν.4251 (ΦΕΚ Α’ 80/01-04-2014), μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατόν με τα υπάρχοντα δεδομένα, τον χρόνο κάλυψης των απαιτούμενων θέσεων.

Σχετικά με τα ζητήματα τόσο της διασυνοριακής όσο και ενδοπεριφερειακής μετακίνησης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρόθυμη να συνδράμει και για την κάλυψη των απαραίτητων ιατρικών ελέγχων.

Επίσης η επιδότηση μέσω προγραμμάτων απασχόλησης του αγροτικού τομέα θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα στην αγροτική παραγωγή.

Ταυτόχρονα η γρήγορη προετοιμασία της ελληνικής κοινωνίας, η εκπαίδευση και ο προσανατολισμός ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, από καταναλωτικά σε παραγωγικά πρότυπα και η παροχή κινήτρων για στήριξη της πραγματικής οικονομίας και δη της αγροτικής παραγωγής, αποτελούν στρατηγικές άμεσης προτεραιότητας. Η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε ελληνικά χέρια.

Παρακαλούμε να προβείτε στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, που θα συμβάλλουν στην αποφυγή ενδεχόμενης εφοδιαστικής και επισιτιστικής κρίσης στην χώρα μας και θα τονώσουν τόσο τον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα.

O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Γεώργιος Κασαπίδης

21 σχόλια

  • Να δεις που αυτός θα περάσει άλλα τρία χρόνια στέλνοντας επιστολές… Γιώργο αν ήταν να στέλναμε γράμματα στα υπουργεία μια γραμματέα θα φκιάναμε περιφερειάρχη.. πολύ μας κοστίζεις για γραμματέας

  • Είδαμε και τα σχέδια βελτίωσης που στην Δυτική Μακεδονία με τόση ανεργία τα πηραν ελάχιστη αστα Γιώργη είμαστε καμμένοι απο χέρι

  • Γιώργο καλά κάνεις και τα λες. Αυτοί που τώρα κοροιδεύουν σύντομα θα τρέχουν και δε θα φτάνουν. Αφου το είπες εσύ άρχισαν σε όλο τον κόσμο να μιλούν γιαυτό.

  • Δεν χρειάζονται κίνητρα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει το χαϊδεμα στα αυτιά. Υπάρχουν τόσοι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ. Χρειάζονται άτομα για εργασία? Στο χωράφι για μάζεμα μήλα, κεράσια, πατάτες και τσαπισμα. Δεν θα μας πέσουν τα μούτρα. Και όσοι δεν θέλουν, διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ και ποτέ ξανά επίδομα. Η χαζοπεριφανια μας δεν έχει όρια!!

  • Ασχολήσου με το Αρδευτικό της Βόρειας ζώνης.
    Χιλιάδες στρέμματα μένουν ανεκμετάλλευτα και από παράδεισος και πηγή εργασίας που θα ήταν Τώρα είναι ΚΌΛΑΣΗ!!!

    • Ναι αλλά εδώ σου λέει ο άνθρωπος ότι δεν υπάρχουν χέρια εργασίας άρα η σοδιά θα μείνει στο χωράφι . Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να πάει ο Έλληνας στο χωράφι η οικονομία δεν μπορεί να βελτιωθεί όταν ο μεγαλοαργοτης βγάλει 300,000 το χρόνο και δώσει άλλες τόσες στους εργάτες που φέρνει από το εξωτερικό

  • Δεν πάνε για δουλειά!!!!

    Μια βόλτα αν πήγαινες από τις καφετέριες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας (την εποχή που ήταν ανοιχτές) και έπιανες όλους τους άνεργους για να δουλέψουν χωράφι κανένας δεν θα ερχόταν.

    Μακάρι να ζήσουν οι γονείς και οι παππούδες τους πολλά χρόνια ακόμα γιατί αλλιώς θα πέσει πολύ πείνα

        • Εργάτης γης . Στο χωράφι τέσσερις αλβανοί και εγώ δηλαδή το παιδί για όλες τις δουλειές ( ένα εργάτη θα βρει το αφεντικό αλλά τέσσερις δύσκολο ) . Εγώ πάω με το αυτοκίνητο μου οι υπόλοιποι με το αυτοκίνητο του αφεντικού . Εγώ έχω το σάντουιτς μαζί μου οι υπόλοιποι είναι υποχρέωση του αφεντικού να τους ταΐσει αλλιώς δεν θα αποδώσουν η θα πάνε αλλού . Πληρώστε και θα έρθει και ο Έλληνας στο χωράφι μια ζωή στην γκρίνια και στην μιζέρια . Είμαι σίγουρος πως αύριο δεν θα σας κάνουν και οι Αλβανοί εργάτες γιατί θα είναι τεμπέληδες και δεν έρχονται στο χωράφι , έτσι θα λέτε γιατί εσείς θα παίρνετε τους πακιστανούς με λιγότερα λεφτά . Μια απορία πως κάθε χρόνο μπαίνετε μέσα από τα αγροτικά και έχετε την δυνατότητα να συνεχίζεται για 29 -30 χρόνια ?

  • Κοίταξε να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία σωστά και να μην φέρνουν Αλβανούς εργάτες για μαύρη εργασία με μειωμένα μεροκάματα και χωρίς ένσημα. Έτσι θα δουλέψουν οι Έλληνες και να μείνει η Ελληνική παραγωγή σε Ελληνικά χέρια. Σταματήστε να κλείνετε το μάτι στην μαύρη εργασία.

  • Κυριε Κασαπιδη για καποιον ο οποιος δεν ειναι αγροτης αλλα εχει στην κατοχη του χωραφια θα δοθουν κινητρα η καποια επιδοτηση για να ξεκινησουν να γινουν αγροτες; Η μηπως μια ζωη τα προνομια θα τα εχουν τα παιδια και οι γυναικες των ηδη αγροτων;;;;

  • Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αλλοδαπούς μετανάστες και ιδιαίτερα τους Αλβανούς που για τριάντα χρόνια κράτησαν όρθια την γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη της χώρας και αυτοί θα την κρατήσουν ορθή και τα επόμενα και μην ξεγελιόμαστε και πολλές φορές βγάζουμε τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά εναντίον τους ..!

    • Δεν υπάρχει ρατσισμός και ξενοφοβία υπάρχει η καταπιέσει του κεφαλαίου στον αδύναμο για να βγάλει ακόμα περισσότερα λεφτά με ξένο ιδρώτα. Σήμερα το ευχαριστώ στους Αλβανούς ` εργάτες ` αύριο στους Σύριους ` εργάτες` μεθαύριο στους Ιρανούς ` εργάτες ` και παρά μεθαύριο στους Σομαλούς ` εργάτες ` . Το μόνο που δεν αλλάζει είναι ότι θέλεις καθημερινά περισσότερο χρήμα και όπου βρεις ακόμα πιο ταλαιπωρημένους ανθρώπους που να μπορείς να τους έχεις στην δούλεψη σου με λιγότερο λεφτά και περισσότερες ώρες . Ο τραπεζικός λογαριασμός να μεγαλώνει και μην μας το παίζεις φιλεύσπλαχνος και ότι αγαπάς τους Αλβανούς

  • ειναι επειδη βγαινει μεροκαματο στα παλιοχωραφα της περιοχης…

    τζαμπα τυραννια ειναι η αγροτια κ η κτηνοτροφια

  • Θα κλείσουν τα σύνορα και θα κοπούν τα επιδόματα.
    Και τότε ο τεμπέλης θα πεθάνει κι ο επιχειρηματίας θα πληρώσει τα δέοντα στον Έλληνα εργάτη…
    Και μετά ξύπνησα;

  • Δεν είναι λίγες οι φορές, που προβάλλονται τεχνολογίες ή καλλιέργειες ή γεωργικές οικονομίες άλλων χωρών, ως πρότυπα εκσυγχρονισμού και καινοτομίας ή ως στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν ή ως ελπίδα, για τους νέους ιδιαίτερα αγρότες. Αναφέρεται για παράδειγμα το θαύμα της ολλανδικής γεωργίας, με εισόδημα ανά στρέμμα 1800 ευρώ, με τα καταπράσινα λιβάδια, αλλά για να γίνει αυτό στη Θεσσαλία π.χ. θα πρέπει να εκτραπεί ολόκληρος ο Αχελώος, ή με τα θερμοκήπια κηπευτικών και ανθοκομικών, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα θερμοκήπια αυτά είναι πανάκριβες κατασκευές, λειτουργούν με ενέργεια πολύ χαμηλού κόστους και το σημαντικότερο ότι η παραγωγή τους στηρίζεται σε ένα από τα ισχυρότερα εμπορικά δίκτυα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκόσμιας εμβέλειας. Αναφέρεται επίσης, το θαύμα της ισραηλινής τεχνολογίας στην άρδευση, που μετέτρεψε την κατάξερη ή και ερημική γη τους σε «γη της επαγγελίας», με εισόδημα ανά στρέμμα 1300 ευρώ, αλλά θα πρέπει να ειπωθεί ότι αυτό το θαύμα πέτυχε, διότι η καλλιεργούμενη γη τους είναι οργανωμένη σε μεγάλα συνεταιριστικά αγροκτήματα, τα περίφημα κιμπούτς, όπου όλα είναι προγραμματισμένα και σχεδιασμένα να λειτουργούν αυστηρά πειθαρχημένα και όχι όπως σε μας όπου ο καθένας με τα 20 ή τα 50 ή και τα 200 στρ. μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει, χάριν της δήθεν ελεύθερης βούλησης και της μικρομέγαλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Εμείς δεν έχουμε ούτε τις μεγάλες εκτάσεις της Αμερικής, ούτε τις βροχές και τα πράσινα λιβάδια της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, ούτε το εμπόριο της Ολλανδίας, ούτε την αυστηρή και πειθαρχημένη συνεταιριστική οργάνωση και διαχείριση της γεωργίας του Ισραήλ. Εμείς, για διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους, έχουμε μικρές και πολυτεμαχισμένες εκτάσεις και μικρές ανοργάνωτες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που έχουν αδυναμίες να εφαρμόσουν σύγχρονες τεχνολογίες, παράγουν με μεγάλο κόστος και δεν μπορούν να μπουν στις αγορές.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.