Ο Δήμητρης Βούρκας για την απώλεια του Γιάννη Καραχισαρίδη

26 Απριλίου 2020
14:01
Κανένα σχόλιο

Σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατο του Γιάννη Καραχισαρίδη.

Τον Γιάννη δεν τον γνώριζα, όταν έφυγα από την Κοζάνη το 1965, ήταν παιδί γύρω στα δέκα, γνώριζα τους γονείς του όπως γνωρίζει κάποιος τους συμπατριώτες του.

Το 1986 αρχές Δεκεμβρίου είχαν αρχίσει οι πρόβες του θεατρικού έργου “ Το Φιόρο του Λεβάντε” Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο Δη.Πε.Θε, Αγρινίου.

Ο Βασίλης τεχνικός του θεάτρου με πληροφορεί για τον σκηνοθέτη του έργου ότι είναι από την Κοζάνη και λέγεται Καραχισαρίδης και με ρώτησε εάν τον γνωρίζω. Γνώριζα μία οικογένεια με αυτό το όνομα αλλά τον σκηνοθέτη δεν τον γνώριζα. Τη μόνη που γνώριζα από το κάστ των ηθοποιών ήταν μία νεαρή ηθοποιός, η Χριστίνα Σ. και αυτή από τις παραστάσεις του φίλου Θέμη Μουμουλίδη, για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Πάτρας.

Επεδίωξα και τον βρήκα, άλλωστε ως φίλος, μέλος και συνδρομητής του Δη.Πε.Θε. από την έναρξή του το 1983, ήμουν κοντά στο θέατρο.

Δώσαμε ραντεβού και συναντηθήκαμε μετά την πρόβα, στο εστιατόριο “Roma” της πόλης και είπαμε πολλά για την γενέτειρα και πάρα πολλά για την παράσταση που σκηνοθετούσε και η οποία θα ανέβαινε μάλλον στα μέσα του Γενάρη του ΄87, μιλήσαμε για το θέατρο της πόλης και γενικότερα για το θέατρο. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί ευγενέστατο με ήθος, διαπίστωσα τις πολλές γνώσεις του γύρω από θέματα του θεάτρου.

Η παράσταση ανέβηκε στο Δημοτικό θέατρο του Δήμου Αγρινίου στις 23 Ιανουαρίου 1987. Είχε σημειώσει επιτυχία.

Έκτοτε, τον είδα μία ακόμη φορά, δύο χρόνια μετά, όταν επισκέφθηκε την πόλη με την παράσταση “Aίας” με το Δη.Πε.Θε. Βέροιας, στο θερινό θέατρο “EΛΛΗΝΙΣ”, του Δήμου Αγρινίου. Είχε μία εξέλιξη αρκετά καλή, είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με μεγάλη επιτυχία, του Δη.Πε.Θε Βέροιας και Κοζάνης.

Το πρώτο εξάμηνο του 1987, υπέβαλε την παραίτηση του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου ο οποίος είχε ορισθεί από την αρχική λειτουργία του, το 1983.

Το καλοκαίρι ανέβηκε στο θερινό Δημοτικό θέατρο “ΕΛΛΗΝΙΣ” η προγραμματισμένη παράσταση “ Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου” σε σκηνοθεσία της φίλης Έρσης Βασιλικιώτη, η οποία είχε κάνει και την σκηνοθεσία στο έργο “ Ματωμένος Γάμος” του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, στο Δημοτικό Θέατρο, τον Μάρτη του 1984.Την άνοιξη θα γινόταν η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου. Μεταξύ των υποψηφίων ήταν και ο Γιάννης Καραχισαρίδης, δεν επελέγη από την τότε ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού.Η επιλογή του πιστεύω, να άλλαζε την πορεία του θεάτρου.

Γιάννη, καλό ταξίδι

Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει

Μήκας Ελίμειος
26 Απριλίου 2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.