Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης προς την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και επιχειρηματικότητας και Βουλευτές

27 Απριλίου 2020
11:24
Κανένα σχόλιο

 

Με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και υπομονή μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις 04-05-2020.

Αναγνωρίζουμε και συγχαίρουμε όλο το επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό που έκανε το παν ώστε να περιοριστεί η πανδημία και έτσι να είμαστε σήμερα σε αυτή τη θέση να συζητάμε για την επόμενη μέρα, όσες δυσκολίες και να έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Όσο σωστή δουλειά έγινε όμως στο κομμάτι της υγείας τόσο σωστή δουλειά θα πρέπει να γίνει και στην οικονομία ώστε να μπορέσουμε, εμείς οι μικρομεσαίοι της αγοράς, να μείνουμε όρθιοι και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Αναγνωρίζουμε επίσης πως ο Πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνηση, μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε όλοι, τα μέτρα που λαμβάνουν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν ακόμη βασικές εκκρεμότητες.

  1. Το επίδομα των 800 Ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τα φυσικά πρόσωπα.

Έχει αργήσει χαρακτηριστικά να πιστωθεί στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα των εταιρών με μορφές Ο.Ε, Ε.Ε και Ε.Π.Ε. το επίδομα των 800 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί συνάδελφοι να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του τρέχοντος μήνα. Ειδικά για τις επιχειρήσεις με τις προαναφερθείσες μορφές πρόκειται για μια μεγάλη αδικία αν αναλογιστούμε ότι αυτές οι εταιρίες πληρώνουν εισφορές για κάθε εταίρο –φυσικό πρόσωπο-. Δεν είναι δίκαιο να μην έχουν αυτό το δικαίωμα του επιδόματος ενώ είναι πλητόμενοι.

  1. Μείωση των ενοικίων.

Ζητούμε την μείωση των ενοικίων κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες ώστε να βρεθούν λύσεις κοινά αποδεκτές, χωρίς προστριβές που οδηγούν σε δικαστικές διαμάχες και δεν βοηθούν ούτε τους ιδιοκτήτες αλλά ούτε και τους ενοικιαστές. Καλό θα ήταν να γίνει μια συνάντηση με τον σύλλογο ιδιοκτητών ακινήτων ώστε να γίνει κατανοητό το πρόβλημα που προκύπτει σήμερα στην αγορά.

  1. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.

Προτείνουμε την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2020 ώστε να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις διασφαλίζοντας παράλληλα και τις θέσεις εργασίας. Προτείνουμε 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και κατ΄επέκταση τη διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας.

  1. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της επόμενης ημέρας είναι αυτό της ρευστότητας.

  • Η λύση των μικροδανείων φαντάζει πολύπλοκη διότι οι προυποθέσεις που θα θέσουν οι τράπεζες θα είναι σίγουρα μετ’ εμποδίων. Και μην ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από μια μακρά διάρκεια οικονομικής κρίσης που το 90% των επιχειρήσεων δεν έχουν πλέον ρευστότητα ούτε για τον τρέχοντα μήνα, αλλά και όλες είναι στα “κόκκινα”. Θεωρούμε ότι μπορεί να δοθεί άμεση ρευστότητα με παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες με ποσό χρηματοδότησης ανάλογο του τζίρου της επιχείρησης, ένα στοιχείο που είναι πολύ εύκολο να το έχουν οι τράπεζες και έτσι να ξαναδώσουν οξυγόνο στις επιχειρήσεις. Προτείνουμε να γίνουν ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων με συνοπτικές διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις και να διατηρήσουν την θέση τους στην αγορά.

  • Άμεση νομοθέτηση της υπάρχουσας ευρωπαικής οδηγίας του θεσμού των Μικροπιστώσεων ή Μικροχρηματοδοτήσεων, χορηγώντας χαμηλότοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ τα οποία απευθύνονται σε υφιστάμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις και χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ οι εγγυήσεις παρέχονται από εξειδικευμένους δημόσιους φορείς, Αναπτυξιακές τράπεζες και ΕΣΠΑ.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.