Με αφορμή τις έντονες συζητήσεις που διεξάγονται στην πόλη μας σχετικά με την επανατοποθέτηση του ανδριάντα ενός από τους πιο σημαντικούς άνδρες της Κοζάνης, του μητροπολίτη Ιωακείμ Αποστολίδη, αναδεικνύεται ένα σημαντικό πρόβλημα της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας. Ο μητροπολίτης Ιωακείμ έγινε γνωστός εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης και των μεγάλων υπηρεσιών που προσέφερε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και δίκαια ο λαός μας τον αποκάλεσε πνευματικό ηγέτη του ΕΑΜ. Ήταν ένας μητροπολίτης ο οποίος κινήθηκε πέρα από τα συνηθισμένα σε μία πολύ φορτισμένη χρονική περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας. Η αντιστασιακή του δράση υπήρξε η αιτία για την απομάκρυνση του από τον μητροπολιτικό θρόνο της Κοζάνης το 1945.
Επί τη ευκαιρία, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα αναφορικά με το ποσά αγάλματα, γλυπτά και ανδριάντες σπουδαίων ανθρώπων και αγωνιστών της πόλης μας υπάρχουν διασκορπισμένα στην ευρύτερη περιοχή. Πρόθεση μας δεν είναι μόνο να εξάρουμε την ιδιαίτερη προσωπικότητα του μητροπολίτη αλλά να ανακαλύψουμε όλοι μαζί την πληθώρα των «χαμένων» αγαλμάτων της πόλης μας, που αποτελούν την τοπική πολιτιστική μας κληρονομιά. Φυσικά και η πλειονότητα των συμπολιτών μας όχι μόνο δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτών, αλλά ούτε καν τα σημεία τοποθέτησης τους.
Στα πλαίσια του διαγωνισμού για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενός «έξυπνου» Δήμου
Η Γ΄2 τάξη του 10Ο Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης έχει διαμορφώσει την παρακάτω πρόταση: « Δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσιτή σε όλους». Θα υπάρχουν φωτογραφίες, χάρτες, στοιχεία της κατασκευής του δημιουργού κάθε έργου, των συνθηκών και του έτους που τοποθετήθηκε το κάθε ένα, αλλά και αναλυτικά ιστορικά στοιχεία, που θα έδιναν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους, στους δημότες και μη, να μάθουν, να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη της Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή μας. Μέσω της ψηφιοποίησης και του εκσυγχρονισμού είναι καιρός να τιμηθούν οι πολυσχιδείς προσωπικότητες του τόπου μας, όπως τους αρμόζει άλλα και όλοι εμείς να γίνουμε κοινωνοί μιας νέας πραγματικότητας, γνωρίζοντας επιτέλους τη σύγχρονη ιστορία της πόλης!
Υ.Γ. Η Ιδέα γεννήθηκε στα πλαίσια του γνωστικού αντικειμένου της Μελέτης Περιβάλλοντος Γ΄ Τάξης με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τον εκπαιδευτικό Κυριακόπουλο Χρήστο και τους μαθητές του Γ2. Υλοποιήθηκε με την βοήθεια των μαθητών και γονέων: Μανώλα Μάριου, Νταγκούλη Γρηγoρίου, Σιάσιου Αναστασίας, Τσιαρτσιανίδη Αλέξανδρου.
Υ.Γ. Η συμβολή όλων των μαθητών και γονέων του τμήματος ήταν καθολική και η βοήθεια πολύτιμη.
Σας ευχαριστούμε
Κυριακόπουλος Χρήστος
Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70)