Δήμος Κοζάνης: Η ανάσυρση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ από τα αζήτητα…

28 Απριλίου 2020
13:55

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στην χθεσινή τακτική και καθόλα νόμιμη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, η τοποθέτηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ στην περιοχή της Παναγίας (Μαντέμια), στον ίδιο χώρο όπου τον Σεπτέμβρη του1944, 43 πατριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.
Ο εμβληματικός ανδριάντας του Μητροπολίτη Ιωακείμ, πριν την ολοκλήρωση του 1ου χρόνου της νέας δημοτικής περιόδου, ανασύρεται από τις αποθήκες που είχε αφεθεί τα προηγούμενα χρόνια και επανατοποθετείται, όπως οι προτομές του Λασσάνη και του Σακελάριου.
Έτσι σε διάστημα μικρότερο των 8 μηνών αποκαθίσταται αυτό που προκλητικά αμελήθηκε μέχρι το τέλος της προηγούμενης θητείας , της μεγαλύτερης μάλιστα σε διάρκεια στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που στήριξαν την πρόταση του δημάρχου ομοφώνησαν στην επανατοποθέτηση με όρους που τιμούν τη συλλογική ιστορική μνήμη, αναδεικνύουν την έννοια της αντίστασης σε μια περιοχή που είναι ήδη συνώνυμη με τη θυσία και που το επόμενο διάστημα προβλέπεται να αναβαθμιστεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς, τοπόσημο της Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών της στην περιοχή μας.
Παραμένει ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο περαιτέρω απόδοσης τιμής στον Ιωακείμ (πχ ονοματοδοσία ).
Για τη διοίκηση του δήμου η ανάδειξη και γνωστοποίηση και άλλων προτάσεων που δημοσιοποιήθηκαν, έστω και όψιμα, έστω και από πλευρές που στο παρελθόν έκαναν κριτική στην αισθητική του ανδριάντα, αποτελούν ένδειξη δημοκρατίας και είναι σεβαστές σαν διαφορετικές απόψεις . Για το λόγο αυτό όλες οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν η προσέλευση στο Κοβεντάρειο θα επιτρέπεται για όλους, κυρίως τους πολίτες.
Σε τίποτε όμως όλα αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ή να ακυρώσουν τον θεσμικό ρόλο των αρμόδιων οργάνων όπως είναι η Επιτροπή Ποιότητας και το Δημοτικό Συμβούλιο, όργανα με τα οποία διοικούνται οι δήμοι ανά τη χώρα.
Ναι, απόφαση Δ.Σ. ήταν η τοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Νίκης την περίοδο 91-94, αλλά αυτό έγινε σε ένα δήμο που οριοθετούνταν στενά από τα όρια της πόλης και μόνο.
Σήμερα στον διευρυμένο δήμο της Κοζάνης και των 52 κοινοτήτων η τοποθέτηση σε μια απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων έξω από αυτήν, δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες και αναπτυσσόμενες κοινότητες και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή που αναπτύσσεται το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η επιλογή μας έρχεται να καταρρίψει τον συγκεντρωτισμό και τους χαρακτηρισμούς για υποτιμητικές ενέργειες.
Αποδεικνύει πως έννοιες όπως η συλλογική μνήμη έχουν εύρος μεγαλύτερο από τα όρια μιας πόλης και αναδεικνύει στην πράξη την ενιαία συνείδηση στην οποία εμείς πιστεύουμε για το σύνολο του δήμου αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Για τους χαρακτηρισμούς όπως ντροπή , προσβολή κλπ θέση θα πρέπει να πάρουν όσοι επέτρεψαν στους κόλπους των συλλογικών τους οργάνων να αναπτύσσεται τέτοια φρασεολογία . Όσοι δε στο παρελθόν μιλούσαν με ευκολία για πατριδοκαπηλία, παρότι σήμερα ‘ανέκρουσαν πρύμναν ’, ας ξεκαθαρίσουν στους πολίτες πόσο τους εκφράζουν τελικά οι φωνές από τις οποίες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν χωρίς να τις καταδικάζουν .
Όσο για την «εξορία» του Ιωακείμ ,που μας προσάπτουν , λέμε πως η μόνη «εξορία» στην οποία «εξαναγκάσαμε» τον Μητροπολίτη είναι αυτή που τον μεταφέρει από τα μπάζα και τα αζήτητα στο νέο του «σπίτι».
Γι΄ αυτό όμως δεν θα απολογηθούμε.

26 σχόλια

    • Και τι έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή? Αφού κοπτεται τόσο πολύ, γιατί δεν πρόκανε να τα ξαναποθετησει?

  • ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,,ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝΕ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΕΤΣΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΚΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ..

  • Οι προηγούμενοι πήγαν εκεί που τους έστειλε ο λαός γι’αυτό το λόγο. Εσείς μαλλον όταν λέγατε προεκλογικά ότι θα επανατοποθετησετε τα αγάλματα μαλλον ξεχάσατε να μας πείτε που θα τα βάζατε.. Από τους αμελείς πήγαμε στους πολιτικάντηδες..

  • Οι προηγούμενοι δεν το βρήκαν γιατί εκεί τον άφησε ο Μαλουτας πριν φύγει. Όποτε χαλαρώστε λίγο εκεί στο δήμο, ότι και να κάνετε πλέον σας κατάλαβε ο κόσμος.

  • Πρέπει Να ντρέπεστε εκεί στο δήμο που πάτε να κάνετε πολιτική ανεβάζοντας σήμερα αυτή τη φωτογραφία. Και που ξέρω εγώ αν δεν είναι στημένη. Μετά τα χθεσινά σας έχω ικανούς για όλα .

  • Ακόμη και σήμερα κάνουν αντιπολίτευση. Στο λαό της Κοζάνης να δώσετε εξηγήσεις. Γιατί στα μουλωχτά και όχι σε δημόσια συνεδρίαση;

  • Μητροπολίτης Ιωακείμ μέρος 3ο

    Κύριε Διευθυντά,

    Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
    όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
    μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
    μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

    Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
    γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την
    στων σχέσεων και των συναναστροφών
    την καθημερινήν ανοησία,
    ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

    Κ.Π.Καβάφης
    Για την αντιγραφή
    Όψιμος

  • Λάζο πότε βγήκαν τα αγάλματα από την πλατεία; Ποιός ήταν Δήμαρχος τότε; Ποιός τα έστειλε στα αζήτητα; Τι επικό αυτογκόλ ήταν αυτό;

  • Γ. Λασσάνης προς Ιωακείμ:
    Σεβασμιώτατε
    Επειδή ελειπες 5 χρόνια θα σου τα περιγράψω επιγραμματικά:
    Ειχαμε πρωτη φορά αριστερά στη χώρα και δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς. Τόσο παραμύθι ειχαμε χρόνια να φάμε.
    Η αριστερά βέβαια τελειωσε πρωτα στη Ρωσία και το καταλάβαμε, οχι ολοι, όταν ο Αλέξης, η Ζωή, ο Λαφαζανης και άλλοι σύντροφοί έφτασαν υποκλινομενοι στη Μόσχα και έφυγαν στα τέσσερα ( αγαπημένη έκφραση του ακροδεξιού συγκυβερνήτη του Αλέξη). Αυτου του συνονθυλευματος μέρος ηταν και νυν πολιτες, τεως δημαρχοι και κυρίες που σκορπίζονται στον άνεμο και βρήκαν την γενειάδα σου για να γαντζωθουν. Αυτά για αρχή. Θα τα ξαναπουμε σύντομα. Καλωσηρθες.

  • Ο λόγος που λέει οτι στέλνουν τον ανδριάντα έξω από την πόλη είναι επειδή μεγάλωσε ο Δήμος. Χαχαχα, όχι δημοτικό, νηπιαγωγείο

  • Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς.
    Εκθέτει γιατί δείχνει πού και πώς βρέθηκε το άγαλμα που ο ιωαννίδης και ο κουζιάκης τιμάν σήμερα κάνοντας φτηνή αντιπολίτευση.
    Ντροπή λοιπόν σε αυτούς που πραγματικά πρέπει να ντρέπονται.

    • Ο Λάζος ήταν δήμαρχος όταν αποθηκεύτηκαν τα αγάλματα. Πες τους ειδικούς να σκεφτούν κάτι πιο προχωρημένο

  • Έτσι απλά χωρις υπογραφή , ανύπαρκτοι.Και ανιστορητοι αφού όλη η επικράτεια του σημερινού Δημου ανήκε στην περιφερεια που ποιμανε ο Ιωακειμ.Ποια ειναι ΤΕΛΟΣ πάντως αυτη η επιτροπη ποιότητας ζωής , πόσες φορές συνεδριάσε και ποσες αποφάσεις έκανε δεκτές η σημερινη δημοτικη πλειοψηφία την οποία ελέγχει η γνωστή ΤΡΟΙΚΑ των άλλοτε σφοδρων ´´αντιπαλων ´´ ; Τόσους μήνες δεν πρόλαβαν να καθαρίσουν τον ανδριάντα ; Τελικά με ολα αυτα πέρασαν απαρατήρητα το μείζον θέμα τω φωτοβολταϊκών με προκαλυμμα τον ανδριάντα.

  • Είναι δυνατόν να λέτε ότι το στέλνετε εκεί για να τιμησετε την Λευκόβρυση και το πανεπιστήμιο ενώ δεν περνάνε καν από μπροστά! Έλεος, τίποτα πιο κουλό δεν μπορούσατε να σκεφτείτε?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.