Γεώργιος Παπαπαράσχος ( 1879 – 1955 ), πρώτος Δήμαρχος Σερβίων 1913 -1915 (Γράφει ο Νίκος Μπουκουβάλας)

29 Απριλίου 2020
03:55
Κανένα σχόλιο

Μετά την απελευθέρωση των Σερβίων στις 10 Οκτωβρίου 1912 , διορίστηκε πολιτική διοίκηση με Δήμαρχο ( για την ακρίβεια Διοικητικό Επίτροπο ) τον Σερβιώτη δικηγόρο ( αργότερα Δήμαρχο Κατερίνης και Βουλευτή Κατερίνης- Βεροίας- Ναούσης το 1926 ) Γεώργιο Παπαπαράσχο , γνωστό για τη δράση του στον Μακεδονικό αγώνα .

Τότε στα Σέρβια βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση : τη διαχείριση ” της εγκαταλειφθείσης περιουσίας των Οθωμανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ( μουαρίφ ) ” , γι αυτό και απευθύνθηκε προς τον ” επί της Δικαιοσύνης Υπουργό ως αντιπρόσωπο της κυβερνήσεως ” Κ.Δ.Ρακτιβάν στη Θεσσαλονίκη. Του γράφει ότι θα συστήσει μια διαχειριστική Επιτροπή αποτελούμενη από :

# τον ίδιο ως Πρόεδρο
# τον Οικονομικό Επίτροπο Σερβίων
# τον διορισμένο Μουφτή Σερβίων
# τον Διευθυντή του οθωμανικού σχολείου Σερβίων και
# ένα μουσουλμάνο πρόκριτο των Σερβίων

Η Επιτροπή θα αναλάβει :

α) τη διαχείριση της περιουσίας
β) την επιμέλεια και καλή συντήρηση
γ) την καταβολή της δαπάνης συντήρησης.

Η πρόταση του Δημάρχου πρέπει να έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον Υπουργό , ο οποίος με εντολή του εξουσιοδότησε τον Προιστάμενο των Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γ.Ν.Κοφινά να αποστείλει διαταγή ( 23 Φεβρουαρίου 1913 α.π 2190 ) προς όλους τους Διοικητικούς και Οικονομικούς Επιτρόπους των Νέων Χωρών ( Μακεδονία – Ήπειρος ) να ακολουθήσουν την πρόταση του Δημάρχου Σερβίων.

Από ανάρτηση στο facebook του Προέδρου του Δ.Σ. Σερβίων Ν. Μπουκουβάλα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.