Με την υγειονομική κρίση του covid-19 που ζει πρωτόγνωρα η ανθρωπότητα , οι τρεις υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ( ΟΗΕ ) , που είναι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ), ο παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου ( ΠΟΕ ) και ο παγκόσμιος οργανισμός γεωργίας και τροφίμων ( FAO) , κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την επάρκεια τροφίμων και την δυνατότητα εφοδιασμού των αγορών . Οι τρεις λοιπόν οργανισμοί του ΟΗΕ καλούν τις κυβερνήσεις να διευκολύνουν τις μεταφορές τροφίμων μετά το κλείσιμο συνόρων ( πράσινες λωρίδες ). Τίθεται θέμα λοιπόν από επίσημα χείλη , << επισιτιστικής ασφάλειας >>. Το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας αναμενόταν μελλοντικά , λόγω αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού ,λόγω της κλιματικής αλλαγής και βέβαια υπήρχε πάντα στους στόχους της κοινής αγροτικής πολιτικής ( ΚΑΠ ).
Η πρόεδρος της Ε.Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε πρόσφατα ότι απειλείται η αλυσίδα εφοδιασμού και αυξάνεται ο κίνδυνος ελλείψεων. Οι << αγοραστές πανικού >> άδειασαν τα ράφια των super markets σε πολλά κράτη . Μήπως δημιουργηθεί μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Το διεθνές ινστιτούτο έρευνας για την πολιτική τροφίμων ( IFPRI) λέει ότι ο ιός δεν αποτελεί άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια , ωστόσο ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος καραδοκεί. Σε πιο πρόσφατη ερώτηση στον Γενικό Διευθυντή του IFPRI , αν ο COVID – 19 θα προκαλέσει επισιτιστική κρίση , απάντησε ναι και όχι. Εάν είστε πλούσιοι , η απάντηση είναι όχι , αν είστε φτωχοί , η απάντηση είναι ναι. Ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης εξαρτάται από το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Ο έντυπος τύπος γράφει : << αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές από την επισφαλή επάρκεια βασικών προϊόντων >> .
Κάποιες χώρες περιορίζουν ή σταματούν τις εξαγωγές π.χ το Βιετνάμ πρώτη χώρα σε εξαγωγή ρυζιού , πάει για αποθεματοποίηση ρυζιού. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν λέει δημιουργήστε αποθέματα από γαλλικά προϊόντα. Το Carrefour στην Γαλλία πουλάει μόνο γαλλικά προϊόντα. Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας το πρώτο οικονομικό μέτρο που ανακοίνωσε, ήταν η αγορά μόνο ιταλικών προΪόντων. Κράτη – Μέλη της ΕΕ αναρτούν τηλεοπτικά spots παρακίνησηs στις εργασίες με στόχο την διατροφική επάρκεια των χωρών τους , το ονομάζουν δε << διατροφικό πατριωτισμό >> . Η καγκελάριος Μέρκερ κάλεσε τους άνεργους και τους απολυόμενους να συνδράμουν τους παραγωγούς για την εξαγωγή σπαραγγιών , γνωστός ΣΕΦ μαζί και συγγενικό μου πρόσωπο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της.
Σήμερα η κοινωνία μας υποκλίνεται σωστά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενάντια στον αόρατο εχθρό ( ιός) . Η χώρα μας έγκαιρα πρόλαβε να εφαρμόσει μέτρα προστασίας της μετάδοσης του ιού όπως ανακοινώνουν οι ειδικοί εντός και του εξωτερικού και μπράβο. Επίσης οι ειδικοί λένε ότι ο ιός ήρθε για να μείνει και το φθινόπωρο θα έρθει εντονότερα. Τι θα συμβεί όμως αν δεν υπάρχει τροφή;
Μην ξεχνάμε την προσφορά των αγροτών – των κτηνοτρόφων – των αλιέων. Ο Ευρωβουλευτής Paolo De Castro ( euroactiv.com )είπε ότι σήμερα περισσσότερο από ποτέ , ενόψει της κρίσης του κορωνοΪού , οι πολίτες της ΕΕ συνειδητοποιούν τον κρίσιμο ρόλο των γεωργών μας και ολόκληρης της αλυσίδας διατροφής και ζητά σχέδιο δράσης για τον αγροδιατροφικό τομέα , την ρευστότητα για να παραχθούν τρόφιμα.
<< ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ >> για τους πολίτες.
<< ΜΕΝΟΥΜΕ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ >> για τους αγρότες ή
<< ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΛΟ >>
Η έλλειψη εργατών γης ήταν πάντα επίκαιρο , αλλά τώρα είναι εντονότερο για όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Στην Δυτ. Μακεδονία οι εργάτες γης είναι κατά βάση Αλβανοί , οι οποίοι έφυγαν στην πατρίδα τους και έκλεισαν τα σύνορα. Εξαγωγείς ζητούν κίνητρα σε ανέργους να ασχοληθούν σαν εργάτες γης. Ο ΟΑΕΔ και η ΠΟΓΕΔΥ ( πανελλήνια ομοσπονδία γεωπόνων δημόσιων υπαλλήλων ) , προτείνουν Ευρωπαϊκό Μοντέλο για τις ανάγκες εποχικών εργασιών στους αγρούς , με εργατικό δυναμικό από τους ανέργους του ΟΑΕΔ. Τα εργόσημα στο χωράφι να είναι προϋπόθεση για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Το μοντέλο έχει επιτυχία στη Γαλλία – Ιταλία – Ισπανία . Στην χώρα μας εργάτες γης εργάζονται μεν , αρνούνται δε τα εργόσημα τους , για να μην κοπούν από το επίδομα ΟΑΕΔ .Το παραπάνω μοντέλο λέει ένας αριθμός εργοσήμων να είναι προϋπόθεση για να καταβληθούν τα επιδόματα. Έτσι ωφελούνται όλοι κράτος – άνεργοι – παραγωγοί. Εδώ ας τονισθεί ότι ουδεμία αγροτική επιχείρηση ή αγροτική εκμετάλλευση αποφεύγει τα εργόσημα γιατί εκπίπτουν της εφορίας και είναι ανάγκη των παραγωγών να εμφανίσουν εργόσημα στα βιβλία τους.
<< Το επίδομα λοιπόν ανεργίας να γίνει επίδομα εργασίας >>
ΚΟΖΑΝΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020
ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ -Επιστ. Σύμβουλος HERBS&OILS