COVID – 19 – Διατροφική επάρκεια και εργάτες γης ( Μ. Ανδρονικίδου – Γεωπόνος-Επιστ. Σύμβουλος HERBS&OILS )

29 Απριλίου 2020
11:17
Κανένα σχόλιο

 

Με την υγειονομική κρίση του covid-19 που ζει πρωτόγνωρα η ανθρωπότητα , οι τρεις υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ( ΟΗΕ ) , που είναι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ), ο παγκόσμιος οργανισμός εμπορίου ( ΠΟΕ ) και ο παγκόσμιος οργανισμός γεωργίας και τροφίμων ( FAO) , κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την επάρκεια τροφίμων και την δυνατότητα εφοδιασμού των αγορών . Οι τρεις λοιπόν οργανισμοί του ΟΗΕ καλούν τις κυβερνήσεις να διευκολύνουν τις μεταφορές τροφίμων μετά το κλείσιμο συνόρων ( πράσινες λωρίδες ). Τίθεται θέμα λοιπόν από επίσημα χείλη , << επισιτιστικής ασφάλειας >>. Το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας αναμενόταν μελλοντικά , λόγω αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού ,λόγω της κλιματικής αλλαγής και βέβαια υπήρχε πάντα στους στόχους της κοινής αγροτικής πολιτικής ( ΚΑΠ ).

Η πρόεδρος της Ε.Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε πρόσφατα ότι απειλείται η αλυσίδα εφοδιασμού και αυξάνεται ο κίνδυνος ελλείψεων. Οι << αγοραστές πανικού >> άδειασαν τα ράφια των super markets σε πολλά κράτη . Μήπως δημιουργηθεί μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Το διεθνές ινστιτούτο έρευνας για την πολιτική τροφίμων ( IFPRI) λέει ότι ο ιός δεν αποτελεί άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια , ωστόσο ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος καραδοκεί. Σε πιο πρόσφατη ερώτηση στον Γενικό Διευθυντή του IFPRI , αν ο COVID – 19 θα προκαλέσει επισιτιστική κρίση , απάντησε ναι και όχι. Εάν είστε πλούσιοι , η απάντηση είναι όχι , αν είστε φτωχοί , η απάντηση είναι ναι. Ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης εξαρτάται από το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Ο έντυπος τύπος γράφει : << αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές από την επισφαλή επάρκεια βασικών προϊόντων >> .

Κάποιες χώρες περιορίζουν ή σταματούν τις εξαγωγές π.χ το Βιετνάμ πρώτη χώρα σε εξαγωγή ρυζιού , πάει για αποθεματοποίηση ρυζιού. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν λέει δημιουργήστε αποθέματα από γαλλικά προϊόντα. Το Carrefour στην Γαλλία πουλάει μόνο γαλλικά προϊόντα. Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας το πρώτο οικονομικό μέτρο που ανακοίνωσε, ήταν η αγορά μόνο ιταλικών προΪόντων. Κράτη – Μέλη της ΕΕ αναρτούν τηλεοπτικά spots παρακίνησηs στις εργασίες με στόχο την διατροφική επάρκεια των χωρών τους , το ονομάζουν δε << διατροφικό πατριωτισμό >> . Η καγκελάριος Μέρκερ κάλεσε τους άνεργους και τους απολυόμενους να συνδράμουν τους παραγωγούς για την εξαγωγή σπαραγγιών , γνωστός ΣΕΦ μαζί και συγγενικό μου πρόσωπο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της.

Σήμερα η κοινωνία μας υποκλίνεται σωστά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενάντια στον αόρατο εχθρό ( ιός) . Η χώρα μας έγκαιρα πρόλαβε να εφαρμόσει μέτρα προστασίας της μετάδοσης του ιού όπως ανακοινώνουν οι ειδικοί εντός και του εξωτερικού και μπράβο. Επίσης οι ειδικοί λένε ότι ο ιός ήρθε για να μείνει και το φθινόπωρο θα έρθει εντονότερα. Τι θα συμβεί όμως αν δεν υπάρχει τροφή;

Μην ξεχνάμε την προσφορά των αγροτών – των κτηνοτρόφων – των αλιέων. Ο Ευρωβουλευτής Paolo De Castro ( euroactiv.com )είπε ότι σήμερα περισσσότερο από ποτέ , ενόψει της κρίσης του κορωνοΪού , οι πολίτες της ΕΕ συνειδητοποιούν τον κρίσιμο ρόλο των γεωργών μας και ολόκληρης της αλυσίδας διατροφής και ζητά σχέδιο δράσης για τον αγροδιατροφικό τομέα , την ρευστότητα για να παραχθούν τρόφιμα.

<< ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ >> για τους πολίτες.

<< ΜΕΝΟΥΜΕ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ >> για τους αγρότες ή

<< ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΛΟ >>

Η έλλειψη εργατών γης ήταν πάντα επίκαιρο , αλλά τώρα είναι εντονότερο για όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Στην Δυτ. Μακεδονία οι εργάτες γης είναι κατά βάση Αλβανοί , οι οποίοι έφυγαν στην πατρίδα τους και έκλεισαν τα σύνορα. Εξαγωγείς ζητούν κίνητρα σε ανέργους να ασχοληθούν σαν εργάτες γης. Ο ΟΑΕΔ και η ΠΟΓΕΔΥ ( πανελλήνια ομοσπονδία γεωπόνων δημόσιων υπαλλήλων ) , προτείνουν Ευρωπαϊκό Μοντέλο για τις ανάγκες εποχικών εργασιών στους αγρούς , με εργατικό δυναμικό από τους ανέργους του ΟΑΕΔ. Τα εργόσημα στο χωράφι να είναι προϋπόθεση για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Το μοντέλο έχει επιτυχία στη Γαλλία – Ιταλία – Ισπανία . Στην χώρα μας εργάτες γης εργάζονται μεν , αρνούνται δε τα εργόσημα τους , για να μην κοπούν από το επίδομα ΟΑΕΔ .Το παραπάνω μοντέλο λέει ένας αριθμός εργοσήμων να είναι προϋπόθεση για να καταβληθούν τα επιδόματα. Έτσι ωφελούνται όλοι κράτος – άνεργοι – παραγωγοί. Εδώ ας τονισθεί ότι ουδεμία αγροτική επιχείρηση ή αγροτική εκμετάλλευση αποφεύγει τα εργόσημα γιατί εκπίπτουν της εφορίας και είναι ανάγκη των παραγωγών να εμφανίσουν εργόσημα στα βιβλία τους.

<< Το επίδομα λοιπόν ανεργίας να γίνει επίδομα εργασίας >>

ΚΟΖΑΝΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ -Επιστ. Σύμβουλος HERBS&OILS

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι